Skvělý obrat dirigoval Brychta, starší dorost se dotahuje na nejlepší

17.10.2009 / Jakub Mezlík

Starší dorostenci natáhli vítěznou sérii na tři zápasy v řadě a bodově stíhají vedoucí čtveřici skupiny střed. Páteční zápas však málem skončil blamáží. Do Jihlavy přijel poslední Písek a ještě krátce před polovinou zápasu vedl 4:0 a sahal po prvních bodech v sezoně. Pak ale přišel fantastický jihlavský obrat – v hlavní roli Jakub Brychta, autor hattricku. Dva góly přitom dal z trestných střílení. „Věřil jsem si,“ prozradil po utkání.

I když sedmnáctiletý útočník Jakub Brychta hraje v první lajně, doposud se individuálně příliš neprosazoval a do pátečního zápasu s Pískem nasbíral tři kanadské body. Svůj účet však díky hattricku zdvojnásobil. „Naposled jsem dal tři góly před dvěma rokama, možná před rokem, už ani nevím,“ usmíval se spokojený střelec.

Dvě branky dal Brychta z trestných střílení. „Mně nájezdy jdou, takže jsem si věřil,“ sděloval útočník. První nájezd proměnil ve 36. minutě, do konce druhé třetiny se trefil ještě jednou a v 53. minutě se postavil k nájezdu za stavu 4:4. „Jen jsem kouknul na trenéra, ten kývnul, tak jsem šel,“ vyprávěl Brychta. Na rozdíl od předchozího zakončení do bekhendu zvolil forhendový blafák a trefil se přesně k tyči. Zkompletoval tak hattrick a dokonal jihlavský obrat.

„Brychta odehrál vynikající zápas, v těchto situacích se většinou nemýlí,“ pochválil svého svěřence trenér dorostu Luboš Sláma. Pro jihlavského trenéra to byl hodně nervózní zápas, jeho svěřenci prohrávali s posledním Pískem krátce před polovinou zápasu už 0:4, přesto nakonec domácí skvěle otočili a vyhráli 6:4.

Už po úvodní třetině, kterou Jihlava prohrála 0:2, musel Sláma svým svěřencům důrazně domluvit. „V první třetině byl v kabině docela vzruch, trenér zvýšil hlas, tak jsme se pak probudili a začali jsme hrát.“ vysvětloval Brychta. Tím nejdůležitějším impulsem přitom byla až změna gólmana za stavu 0:4, kdy Šťastného vystřídal Rittich, který už do konce zápasu neinkasoval. „Určitě nám to pomohlo, Jirka neměl svůj den,“ řekl Brychta, hlavní hrdina famózního obratu.