Cítím se v Jihlavě jako doma, tvrdí obránce Martinka

20.10.2009 / Eva Streichsbierová

Po skončení loňské prvoligové sezony dostal chuť zahrát si hokej zase chvilku ve své rodné zemi, tedy na Slovensku. Konkrétně pošilhával obránce Lukáš Martinka po nejvyšší slovenské soutěži. Jenomže nakonec usoudil, že nejvhodnější pro něj bude asi přeci jenom Česko. Přesněji řečeno Jihlava. „Cítím se tady opravdu jako doma, mám tu spoustu kamarádů,“ hlásil po svém návratu rodák z Trenčína, který příští týden oslaví třiadvacáté narozeniny.

Odkud jste se do Jihlavy vlastně vrátil?
Z Liptovského Mikuláše. Hledal jsem si nové působiště a hned jako první klub jsem oslovil Jihlavu. Byl jsem s vedením Dukly v kontaktu od léta.

Proč vaše angažmá na Slovensku skončilo tak brzy?
Přišlo to tak nějak oboustranně. Já chtěl pryč a oni se mě chtěli zbavit. V podstatě jsme se rozešli v dobrém.

Z Jihlavy jste ovšem původně odešel do Zvolenu, je to tak?
Ano, absolvoval jsem tam celou přípravu a odehrál i několik utkání. Vlastně nevím, proč to skončilo. Přitom ty zápasy, ve kterých jsem nastoupil, byly dobré. Opravdu netuším, co se stalo.

Do třetice už jste osud na Slovensku pokoušet nechtěl?
Ne. Rozhodl jsem se, že se vrátím do Jihlavy. Jak už jsem řekl, cítím se tady jako doma a znám celé mužstvo. Nerozmýšlel jsem se.

Vypadá to, jako byste odešel teprve včera?
Přesně takový pocit mám (do řeči najednou slovenskému obránci skočí kustod týmu Bohumil Tománek s vysvětlením: On odešel dveřmi, jenomže já pak zapomněl zavřít okno, a tak ho tady máme zase zpátky). No tak to vidíte (směje se).

Návrat bude asi o to příjemnější, že tady teď působí i dva vaši krajané Takáč s Minčákem...
Určitě. Máme v kabině takové malé ghetto (směje se).

Podle vedení klubu jste ovšem zatím v Jihlavě pouze na měsíční zkoušku. Bude těžké se probojovat do kádru?
To uvidíme. Obránců je tady dost, takže jednoduché to určitě nebude. Já ale věřím, že se mi to povede. Chci Dukle pomoct co nejlepším výkonem.

Nastoupíte už ve středečním souboji v Chomutově?
Doufám, že ano. Patrik Augusta (sportovní manažer klubu – pozn. red.) řeší transfer kartu. Snad všechno dobře dopadne.

Myslíte si, že jste dobře připravený?
Je pravda, že než jsem do Jihlavy přišel, tak jsem nebyl čtrnáct dnů na ledě. Ale pomalu se do toho dostávám zpátky. Věřím, že všechno bude v pohodě.