Jihlava se těší na derby, Dukla doma přivítá brodské Rebely

25.10.2009 / Eva Streichsbierová

Pořádně ostré zápasové tempo nabrala první hokejová liga. V pondělí 26. října pokračuje dalším kolem a Jihlava se těší na regionální derby. Na Horáckém zimním stadionu se proti sobě postaví domácí Dukla a havlíčkobrodští Rebelové. Souboj devátého celku tabulky se sedmým začne v 17.30.

Zatímco jihlavští hokejisté by na sobotní souboj s Ústeckými Lvy nejraději zapomněli, jejich soupeř si svoje vystoupení 13. kola pořádně užil. Svěřenci trenéra Petra Nováka doma porazili suveréna letošní sezony, Chomutov, 4:1. A stali se vůbec prvním týmem, kterému se podobný kousek podařil. „Sebevědomí soupeře určitě vzrostlo. Čekám, že bude hrát agresivně. A pokud se s tím dokážeme vyrovnat, tak uspějeme,“ prohlásil hlavní kouč Dukly Josef Augusta.

K tomu ale budou muset jihlavští hokejisté začít přesněji střílet. V posledních čtyřech duelech je právě špatná koncovka příčinou nepovedených výsledků. V Chrudimi prohrála Dukla 0:2, doma pak porazila Znojmo 4:1, ve středu podlehla na ledě Chomutově 0:3 a v sobotu nestačila Ústeckým Lvům. Severočechům přenechala tři body za výhru 3:1. „Na ofenzivě pracujeme, ale je to hlavně o individuálních schopnostech hráčů, o pohotovosti,“ uvedl šéf jihlavské střídačky.

Co se efektivity týká, je na tom Dukla momentálně průměrně. To znamená, že ze šestnácti mužstev mají jihlavští střelci osmou nejpřesnější mušku. „Za jeden den hráče asi těžko naučím střílet,“ krčil rameny po sobotní porážce Augusta. „Góly dávat není jednoduché, to musí mít hokejista v genech. Máme třeba hráče, který vyhrál kanadské bodování v juniorech a já pořád čekám, že se probere a nějaké góly dá,“ zmínil Libora Bezděka.

V utkání s Ústeckými Lvy se jako jediný trefil Ladislav Rytnauer, který zatím prožívá velmi dobrou sezonu. Ve dvanácti zápasech nasbíral už 15 bodů (4+11), což je stejný počet jaký má i lídr týmu Oldřich Bakus (8+7). „Musíme střílet i z pozic, který se třeba zdají na první pohled nereálné. Vždycky to tam může spadnout. No a pak je potřeba zvýšit důraz před bránou. To je jediný recept na střílení gólů,“ hlásil Rytnauer před pondělním derby.

V dresu Havlíčkova Brodu je na tom letos v produktivitě nejlépe útočník Miroslav Třetina. Právě devětadvacetiletý jihlavský rodák měl v sobotu největší podíl na vítězství Rebelů v souboji s Chomutovem, vstřelil dva góly. Celkově má na kontě 7 přesných střel a 8 asistencí.

Zápasy 14. kola – pondělí 26. října

Znojmo – Třebíč 17.30
Chomutov – Kadaň 17.30
Dukla Jihlava – Havlíčkův Brod 17.30
Ústí nad Labem – Vrchlabí 18.00
Beroun – Havířov 18.00
Olomouc – Benátky nad Jizerou 18.00
Tábor – Šumperk 18.00
Chrudim - Hradec Králové 18.00