Petr Vlk: Zodpovědnosti se nezříkám!

26.03.2010 / Pavel Zeman

Vejdu do kanceláře. Za stolem sedí nakrátko střižený muž. Pod tričkem se mu rýsuje vypracovaná postava. Lehkým usměvem s nataženou pravicí mě vítá ve svém novém doupěti. Z Petra Vlka sálá přirozená autorita od prvního okamžiku. Přesto, že má momentálně práce nad hlavu, během dlouhého povídání ani slůvkem nenaznačí, že už by rád rozhovor ukončil. Charismatický férový chlapík s ohromným respektem, takový je staronový kouč Dukly Jihlava, Petr Vlk.

Po úspěšném působení v Olomouci jste zavítal opět na rodnou Vysočinu. Jak složité bylo jednání o návratu na lavičku jihlavské Dukly?
S panem Ščerbanem jsme se sešli, řekli jsme si svoje názory na to, jakým směrem by se Dukla měla dál ubírat. A nakonec jsme se dohodli, že to zkusíme spolu.

Nepřemlouvali Vás v Olomouci, ať ještě zůstanete?
S panem Fürstem (generální manažer Olomouce – pozn. autora) jsem se o tom bavil. Vysvětlil jsem mu, proč chci jít do Jihlavy a on to chápal. Práce v Olomouci ale byla po všech stránkách výborná. Celkové zázemí i přístup vedení byl parádní. Ale nebyl jsem s rodinou, a proto jsem se chtěl vrátit do Jihlavy. Tři roky už prostě byly dlouhé.

Fanoušci Dukly přivítali Váš návrat s nadšením. Jak se těšíte na jinak náročné jihlavské publikum?
No tak v každém případě ty lidi musí být trpěliví. Počítám s tím, že to nebude jednoduchá cesta. Jsem na to nachystanej, ale věřím tomu, že to půjde.

Už proběhlo představování s jihlavskými hokejisty?
Já jsem skončil v Olomouci sezónu, když už tady kluci měli volno. V Jihlavě jsem teprve týden. Mluvil jsem akorát s Oldou Bakusem. Ostatní kluci jsou rozjetí. Pár jich ještě hraje, takže na nějakou schůzku s hráči zatím nebyl čas.

V posledních letech se při zmínění jména Petr Vlk automaticky vybavil Petr Fiala. Zdálo se, že Vám spolupráce vyhovovala. Lákal jste ho tedy, aby šel s Vámi do Dukly?
Petrovi se v Olomouci líbí, takže odchod do Jihlavy neřešil. Od Olomouce dostal stejnou nabídku jako já. On na ní kývnul, já ne.

Ve čtvrtfinále jste s Olomoucí narazili právě na Jihlavu. Jak pikantní situace... Věděl už tehdy kolega Fiala o „zaječích úmyslech“ svého kolegy?
Petr už to věděl. Ale takové věci jsme do naší práce netahali. Neřešili jsme, co bude příští rok. Tu sezónu jsme chtěli dokončit se ctí. Takže diskuse o mém případném odchodu do Dukly, to šlo absolutně mimo nás.

Za poslední rok se zvýšil mediální tlak a zesílila kritika směrem k Dukle. Místní novináři nazvali jednatele klubu populistou nebo člověkem, který nerozezná schopné lidi od neschopných. Nebojíte se, že při sebemenším neúspěchu si novináři smlsnou i na Vás?
Tady v Jihlavě je tohle specifické. I v Olomouci jsme občas neměli dobré období, výkon nebyl ideální, ale srovnávat se to nedá. V Jihlavě tomu prostě rozumí každej druhej.

Sledoval jste výkony Dukly? Letos skončila ve čtvrtfinále právě s Olomoucí, kde jste v té době působil.
Narazila na kvalitní mančaft, přes který nemohla přejít. V tomhle měla prostě smůlu. (směje se) Nějaký rok už to tady táhne jedna lajna. Všichni si musíme uvědomit, že nejde, aby pár lidí táhlo na zádech celý mančaft. My musíme začít od mladých kluků. Na to, abychom koupili hotové hráče tady peníze nejsou. Proto musíme být v tomhle směru trpěliví.

Dukla v první lize. Dříve bylo semifinále neúspěchem, dnes zbožným přáním. Co je třeba změnit, aby se jihlavští diváci dočkali lepšího umístění?
Musíme věřit tomu, že z těch mladých kluků, co tady vyrůstají, se někdo připojí k těm lidem, kteří to tady x let táhnou.

V Jihlavě se často mění trenéři. Minulý ročník načnul na pozici hlavního kouče Josef Augusta, kterého v listopadu nahradil Roman Mejzlík. Nebojíte se tedy, že v polovině soutěže se s Vámi vedení klubu rozloučí?
Na tohle musí být každý trenér psychicky připraven už při podpisu smlouvy. Je to ale nepříjemné. Už jsem to taky zažil. Ale život jde dál. Hlavně si musí všichni uvědomit co chtějí. I média, novináři se musí rozhodnout, jestli je důležitější momentální výsledek – nakoupit hráče a bez perspektivy do dalších let vyhrávat – nebo postupnými kroky vytvořit tým s mladými hráči, aby ten tým měl nějakou životnost. Nechci, aby to byla krátkozraká práce. Klidně, ať to přinese ovoce za dva za tři roky. Já se té zodpovědnosti nezříkám.

Prozraďte tedy, kdo Vám bude dělat asistenta?
Bude to Patrik Augusta. Věřím, že to bude dobré.

Dobrá, odlehčeme na chvíli rozhovor. V současné době vrcholí extraliga. Kdo se podle Vás stane mistrem ligy?
Těžko někoho tipovat. Podle mně budou nepříjemným soupeřem pro každého Pardubice. Hašan má svou kvalitu. Ukázal spoustu dobrých zákroků, kterými držel své mužstvo. Ale je to stále otevřené.

Na opačném pólu tabulky si poměrně riskantně pohrávají se svým osudem Karlovy Vary...
Stát se může cokoli. Ta skupina je taková trma vrma, ale spíš to vidím tak, že do baráže půjde Mladá Boleslav.

Vraťme se na Vysočinu. Jak těžké bude skloubit roli milujícího otce a přísného trenéra?
To léto není založené na nějaké přehnané přísnosti. Budeme vyžadovat disciplínu i zarputilost. Stojí to hodně fyzických sil, ale psychicky to nesmí být tak náročné, jako když se v sezóně nedaří. Tam se ten hlas zvýšit musí. V létě to určitě nebude tak, že bych musel hudrovat celé dvě hodiny tréninku.

Útok Čachotský - Bakus - Hodek, největší zbraň hokejové Dukly. Je asi zbytečné ptát se, jestli máte zájem, aby zůstali...
Tak to je jasné. Ale je to spíše otázka na pana Ščerbana, protože on to s nimi musí dojednat. Speciálně je bych tady chtěl udržet. Je třeba, aby té hře dal někdo hlavu a patu. Na ně musí ti mladí navázat.

Představte si, že jdete v Jihlavě po ulici a zastaví Vás nějaký fanoušek Dukly. Věřte, že pokud by se na něco zeptal, pak jistě na to, jakého hráče si přivedete s sebou z Olomouce.
Hm... (zamyslí se) To půjde hrozně těžko. Hodně hráčů je tam pod smlouvami. A kdo není podepsán smlouvou, tak patří Brnu. Jsou to věci finančně dost náročné. Jak říkám, půjde to hrozně těžko.

V Olomouci jste často během letního soustředění vyráželi k moři. To je v Jihlavě asi nereálné, že?
Nepřemýšlím o tom. Budeme se připravovat v okolí Jihlavy. Posilovny a tělocvičny. Ale nemyslete si, ono není jednoduché tady nějakou tělocvičnu sehnat.

Poznal byste podle tváři všechny hokejisty současného kádru Dukly Jihlava?
Tak s některými jsem dokonce ještě hrával. Pár jsem jich trénoval. Spoustu mladých kluků znám z doby, kdy jsem trénoval juniorku. Koho neznám osobně? Tak snad mě napadají jen kluci Krupkové a Takáč. Jinak bych měl znát všechny.

Propojení juniorky s A týmem v poslední sezóně poměrně fungovalo. Zeman, Polcar, Posmyk a další ukázali, že juniorka jim začíná být malá...
Kluci určitě dostanou příležitost. Viděl jsem je hrát proti nám ve čtvrtfinále a jsem přesvědčen, že někdo z mladíků se ustálí v sestavě A týmu.

Pojďme se trochu zasnít. Navrhnu Vám sestavu. Možná lehce utopistická, přesto ne úplně nereálná: Řehoř – Malena, Morava, Dobrovolný, Chvátal, Staněk, Štrach - Haluza, Hubáček, Polodna – Čachotský, Bakus, Hodek – Zeman, Mareš, Krupka M. – Suk, Bezděk, Řípa. Co na ni říkáte?
No tak to by určitě nebylo špatný. V tomhle složení by se dalo hrát. (usměje se) Ale už když se na to podívám, hned vidím, že jste tam dal málo prostoru mladým hráčům. Zejména v obraně.

Když už jste zmínil obranu. Co byste řekl na návrat Mariána Moravy, velkého jihlavského srdcaře?
Tak Mája by si to svoje určitě odehrál. Ale je zaháčkovaný ve Znojmě, takže vůbec nevím, jestli je šance, že by přišel.

Máte už zhruba v hlavě, kdy proběhne letní příprava a kdy hokejisté poprvé vyjedou na led?
Měli bychom s přípravou začít 12. dubna, ale jistě to nevím. Chceme nejdřív, aby hráči prošli jistými zdravotními testy, které nám zjistí údaje, v jaké tepové frekvenci se pohybují při tělesné zátěži a tak dále. Končilo by se 2.července. Na led bychom chtěli vyjet 26. července, ale vypadá to, že se na led vejdeme jen jednou denně ze začátku, protože tady bude nějaká hokejová škola. Od dalších týdnů budeme chtít trénovat doufázově.

Dukla došla v posledním ročníku Tipsport cupu až do semifinále, kde ji vyřadil v televizním utkání extraligový Zlín. Pro diváky to je jistě zpestření, ale jak na to nahlížejí samotní hokejisté? Berou to také prestižně?
Budu upřímnej. Nejsem zastánce nějakých zápasů s extraligovými mužstvy. Před loňskou sezónou jsme s Olomoucí odehráli parádní zápasy v Tipsport cupu. Porazili jsme Vítkovice, Zlín, ale samotná prvoligová sezóna pak nestála za nic. Lepší je hrát přátelské zápasy s týmy na stejné úrovni.

Porazíme Slavii, Vítkovice, Zlín... Jsme nejlepší, nic se nemůže stát. Pak přijede v prvním kole Kadaň nebo Tábor a nemůže to snad dopadnout jinak, než že hráči soupeře podcení...
Máte pravdu. I takovou roli to může hrát.

Na závěr nemůže přijít jiné téma než Dukla – extraliga. Co takhle si připomenout rok 2004 a postup jihlavských bojovníků mezi českou hokejovou elitu nejen ve vzpomínkách?
Tak tohle teď ani nechci řešit. Máme teď svých starostí dost. Chceme sestavit konkurenceschopný tým pro následující sezónu a zabudovat kluky z juniorky. Bude to složité.