„Se všemi se budeme rvát o body," říká trenér mladšího dorostu Jiří Jungwirth

08.09.2010 / Zdeněk Drla

Do extraligových bojů vstoupili v neděli i mladší dorostenci Dukly Jihlava. A hned na začátek potkali jednoho z favoritů celé soutěže – brněnskou Kometu (2:7). V loňském ročníku nasadili jihlavští mladíci laťku hodně vysoko. Skončili třetí za Spartou Praha a Českými Budějovicemi. Letos bude mít trenér Jiří Jungwirth těžší práci. Hráči ročníku 1994 postoupili do staršího dorostu, do týmu nyní ke stávajícím hráčům ročníku 1995 zapracovává „devadesát šestky“. „Letos je tým slabší, ale má na to, aby se zachránil,“ říká Jungwirth.

Jak probíhala letní příprava?
Letní příprava trvala dva měsíce – celý květen a červen. Byla zaměřena hlavně na výbušnost, sílu nohou a obratnost. Samozřejmě vše musí být podloženo i kondicí. Síla probíhala formou „kruhových tréninků“, což je posilování vlastním tělem, žádné velké činky, protože mezi chlapci jsou stále velké rozdíly ve fyzických dispozicích. Někdo je menší a nemá takovou sílu. Tato kategorie není vyloženě o síle. Tady jde především o to, aby hráči byli rychlí výbušní a obratní. Na to jsme se zaměřili.

V posledních týdnech jste absolvali přípravné zápasy…
Odehráli jsme dvanáct utkání jak se soupeři extraligovými, tak i s celky z první ligy. Tohle mužstvo ukázalo, že se dokáže srovnat se špičkovými soupeři – například na nedávném turnaji v Karlových Varech, kde jsme hráli se Spartou, Karlovými Vary i silným Salzburgem. Dobré bylo i utkání v Pardubicích.

Co vám naznačily ostatní zápasy?
Příprava nám ukázala, že to mužstvo nebude tak silné jako loni a hlavně nebude tak fyzicky silné jako loni. To loňské bylo co výšky a fyzické vyspělosti jedním z největších. Když jsme někam přijeli a nastoupili na led Lupač, Tobola nebo Pavlas (postoupili do staršího dorostu – pozn.aut.), tak okamžitě budili u soupeřů respekt. Díky tomu jsme i v hodně zápasech soupeře uválcovali, dokázali jsme puk dotlačit do brány a podobně.
Letošní mladší dorost tolik nenarostl. Dominik Cívka, který přišel z Brna, tak ten je trochu větší, i když je hubený. Ostatní musí spoléhat na tu šikovnost a rychlost pohybu.
I když jsme hodně, hodně trénovali, tak kdo nemá fyzické dispozice, soupeř ho může lehce převálcovat.

Kolik hráčů figuruje v současné době na soupisce mladšího dorostu?
Je to osmnáct hráčů. Můžou za nás naskočit i někteří kluci z osmé třídy, kteří s námi absolvovali tréninky a některé přípravné zápasy. Momentálně zde mám osm beků a deset útočníků s tím, že můžeme další využít právě z nižší třídy.

Jak je to na brankářském postu?
Máme dva gólmany – Davida Vacka a Dominika Svobodu. Není určena týmová jednička, oba dva jsou na stejné úrovni. Budou tedy dostávat příležitost rovnoměrně. Měli by být oporou týmu. Bez dobrého gólmana to letos nepůjde.

Padlo zde již jméno jedné posily, kdo další posílil jihlavský mladší dorost před sezonou?
Z Třebíče přišel brankář Svoboda, který byl ve výběru 95, na zimní olympiádě krajů byl vyhlášen nejlepším brankářem. Tam se ukázal, že to umí, doufám, že to potvrdí i tady.
Z obránců přišli Václav Půža – mladší ročník 1996 – ten už loni také hrál za výběr 95. Je to hráč Žďáru nad Sázavou a k nám má vyřízený střídavý start. Je to mladý perspektivní bek. Hraje jednoduše, ale přitom důrazně, agresivně, což je v moderním hokeji dobré.
Druhou posilou do obrany je již zmiňovaný Dominik Cívka, který přišel z Komety-Úvoz. Nás zaujal především svojí výškou, která našemu mužstvu chybí.
Do útoku přišli Michal Kašpar (ročník 1996, střídavý start) ze Žďáru nad Sázavou a Jirka Severa z Tábora. V poslední fázi přípravy přišli Radek Klaus a Peter Kutlák z Brna. Chtěl jsem ještě tři hráče z regionu, které znám z výběrů 95, dva ze Žďáru a jednoho z Třebíče. Bohužel to nevyšlo. Žďárští se rozhodli hrát doma, protože budou naskakovat i do staršího dorostu, v druhém případě jsme se nedohodli s oddílem.

Co bude s hráči, kteří věkově patří do mladšího dorostu, ale nevešli se do sestavy extraligového týmu?
Pět hráčů bylo nabídnuto, a jsou v podstatě domluveni, na hostování se Žďárem, dva hráči budou hrát za Velké Meziříčí. Ze současného kádru máme ještě dva hráče, kteří jsou nabídnuti na střídavý start do Žďáru.

Před sezonou se vytyčují cíle. Jaký je tedy cíl mladšího dorostu Dukly Jihlava v sezoně 2010/2011?
Abych byl upřímný, tak to bude záchrana soutěže. Vloni jsme si třetím místem nasadili laťku hodně vysoko, stále jsme se prali o příčku nejvyšší.
Letos je ten tým slabší, ale má na to, aby se zachránil. Když budeme hrát na příčkách, kdy se nebudeme muset bát sestupu, budu spokojený.

Který ze soupeřů ve vaší skupině budí největší respekt?
Určitě dobrá bude Kometa Brno. Má tým, který pětkrát po sobě vyhrál mistra republiky. Ti kluci jsou od páté třídy mistři republiky, pořád vyhrávají. Teď se ten jejich silný ročník dostal do mladšího dorostu. Ti by měli být favoritem. Silný tým mají i České Budějovice, především ročník 1995, což ukázaly už na zimní olympiádě krajů. Slušné mužstvo mají Pardubice nebo Slavie, s těmi jsme se potkali buď v přípravných zápasech nebo na turnajích. Dobře jsou na tom třeba v Hradci Králové, v Havlíčkově Brodě, kde jim přišel silný ročník, Liberec si stahuje kluky odevšad. Ze soupeřů zatím neznám Tábor a Mladou Boleslav. Se všemi se ale budeme rvát o body.

Zápasy mladšího dorostu v září:

neděle 5.9.2010   HC Dukla Jihlava    HC Kometa Brno 	2:7
neděle 12.9.2010  HC Dukla Jihlava    HC MOUNTFIELD  (10:30)
čtvrtek 16.9.2010 Bílí Tygři Liberec  HC Dukla Jihlava 	 
neděle 19.9.2010  HC Dukla Jihlava    HC Rebel Havl.Brod 	 
neděle 26.9.2010  HC Eaton Pardubice  HC Dukla Jihlava 	 
úterý 28.9.2010   HC Dukla Jihlava    HC Slavia Praha