První derby je tady! Přijíždí Třebíč

29.10.2010 / Zdeněk Drla

Na první vysočinské derby se soupeřem z Vysočiny si museli fanoušci Dukly Jihlava počkat až do 14. kola. A hned v kole patnáctém je čeká derby číslo dvě. Na Horácký zimní stadion přijíždí v sobotu rival z Třebíče, hned ve středu vyráží družina trenéra Petra Vlka do sousedního Havlíčkova Brodu.
Horácké Slavii sice patří až dvanáctá příčka, lze však očekávat, že v zápase bude hodně nepříjemným soupeřem. „Musíme zlomit každého soupeře, jestli chceme být úspěšní. Je jedno, jestli je to doma nebo venku,“ říká před dvojitou dávkou zápasů s přívlastkem derby trenér Petr Vlk.
Zápas mezi Duklou Jihlava a Horáckou Slavií Třebíč začíná na Horáckém zimním stadionu v sobotu 30. října v 17:30 hodin. Vzhledem k očekávané vyšší návštěvnosti vyzývá vedení klubu fanoušky, aby na stadion vyrazili s dostatečným časovým předstihem.

První derby Dukly Jihlava se soupeřem z Vysočiny je tady! Přijíždí Horácká Slavia Třebíč. Souboj týmů, které dělí jen třicetikilometrová vzdálenost, v tabulce pak patnáct bodů. I když je v tomto utkání favoritem Dukla, Třebíč bude chtít uhrát dobrý výsledek. „Jedeme do Jihlavy, pokusíme se zařadit o rychlost výš hned od první minuty a uvidíme, co z toho vypadne,“ prohlásil brankář Třebíče Radek Fiala pro třebíčský klubový web.

„Všechna utkání s týmy z okolí jsou vždycky specifická. Vůbec nejde o postavení v tabulce. Jsou to prostě derby. My jsme na zápas nachystaní a určitě budeme chtít vyhrát,“ říká rozhodně hlavní kouč červenožlutých Petr Vlk. Ten má pro sobotní zápas k dispozici kompletní kádr. „Teď se nám to všechno povracelo. Všechny takové ty bolístky jsou doléčeny. Všichni hráči jsou zdravotně v pořádku,“ říká Vlk.

Třebíč se střelecky trápí. Naposledy skórovali hráči v červenobílých dresech v 11. kole. Poslední dva zápasy prohráli svěřenci trenéra Romana Mejzlíka, který přišel před sezonou do Třebíče právě z Jihlavy, 0:3 a 0:2. Horácká Slavia se spoléhá na výpomoc hráčů na střídavé starty z extraligových klubů. „Sledujeme to, víme, v jakém složení nastupovala v posledních utkáních. Jsme na to nachystaní,“ přikyvuje šéf jihlavské střídačky.

Na zápasy s regionálními rivaly chodí vyšší návštěva, kulisu derby podtrhne i povzbuzování fanoušků hostujícího týmu, kteří to nemají do krajského města daleko. Jihlavští fans ukazují již od začátku sezony, že patří mezi nejlepší v první lize. „Jsme rádi, že diváci chodí v takovém počtu. Chodí, i když to není derby. Když tu byly manšafty, které, když to řeknu nadneseně, tolik netáhnou, tak přišla velice slušná návštěva,“ je spokojený trenér Petr Vlk, který má jeden sen. „Chtěli bychom vyprodat barák, aby tu bylo úplně plno, ale to je teď asi taková utopie,“ usmívá se. „Jsme s diváckou návštěvou a podporou spokojeni,“ dodává.

V 15. kole sehraje Dukla další derby, tentokrát ve středu 3. listopadu v havlíčkobrodské Kotlině na ledě Rebelů. Ani zde nečeká svěřence trenérského dua Vlk Augusta nic lehkého. „Ono to není lehké nikde. Máme odehraných třináct kol. A když se podíváme na tabulku, jak jsou tam týmy poskládané s malými odstupy," přemítá. „Venku to není nikdy lehké, soupeři proti nám hrají jinak, když jsme nahoře, než kdybychom hráli někde spodní patra tabulky. Musíme zlomit každého soupeře, jestli chceme být úspěšní. A je jedno, jestli to je doma nebo venku. I do utkání s Havlíčkovým Brodem půjdeme s tím, že chceme bodovat, že chceme získat tři body,“ doplňuje Petr Vlk.

Vzájmená utkání v minulé sezoně:

1.kolo: Dukla - Třebíč 7:2
Branky a nahrávky: 2.Minčák (Rytnauer), 11. Takáč (Rytnauer), 37. Bezděk (Krupka), 38. Man (Rytnauer, Minčák), 44. Čachotský (Staněk, Malena), 44. Minčák (Man), 59. Kašpar (Bezděk) - 27. Hrbáček (Kaláb, Dolníček), 52. Laš (Káňa).
16.kolo: Třebíč - Dukla 5:2
Branky a nahrávky: 3. Dolníček (Káňa, Bartoš), 9. Burian (Ostrčil), 18. Dolníček (Ostrčil), 20. Dolníček (Bartoš, Káňa), 29. Obdržálek (Nahodil, Laš) - 9. Čachotský (Dobrovolný, Bakus), 42. Krupka (Hanzal, Rytnauer).
34.kolo: Dukla - Třebíč 1:2
Branky a nahrávky: 27. Rytnauer (Ficenc, Hodek) - 2. Nahodil (Rod, Obdržálek), 52. Nahodil (Sláma, Obdržálek).
42.kolo: Třebíč - Dukla 2:4
Branky a nahrávky: 44. Burian (Kania), 46. Laš (Šedivý, Gula) - 7. Zeman (Hodek, Čachotský), 20. Hodek (Řehoř), 22. Haluza (Bakus, Hodek), 52. Hodek (Zeman, Čachotský).

14. kolo - sobota 30. října:

HC Slovan Ústečtí Lvi - HC VCES Hradec Králové (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - SK Kadaň (17:00)
HC Olomouc - HC Chrudim (17:00)
KLH Chomutov - HC Berounští Medvědi (17:30)
Orli Znojmo - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
HC Dukla Jihlava - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
IHC KOMTERM Písek - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Tábor - HC Vrchlabí (18:00)

15. kolo - středa 3. listopadu:

SK Horácká Slavia Třebíč - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Chrudim - HC Tábor (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Olomouc (18:00)
SK Kadaň - IHC KOMTERM Písek (18:00)
HC Berounští Medvědi - Orli Znojmo (18:00)
HC VCES Hradec Králové - KLH Chomutov (18:00)
HC Vrchlabí - HC Slovan Ústečtí Lvi (18:00)