Marek Benda: V bráně jsem stál po čtyřech měsících

08.12.2010 / Markéta Částková

Nepříliš lichotivá je bilance posledních zápasů Dukly. V sérii tří domácích utkání si Jihlava připsala pouze jediné vítězství, když porazila nováčka soutěže, Písek. V minulém zápase nevstřelili jihlavští ani gól, v tomto se soupeřova síť zavlnila pouze jednou. Dnes se po dlouhé době ukázal v bráně gólman Marek Benda, který naskočil do rozjetého zápasu, aby vystřídal jihlavskou jedničku Řehoře.

Ani další domácí zápas se domácím nevyvedl podle jejich představ. Střetli se soupeři z opačných pólů tabulky, ale dnešní zápas jen utvrdil v tom, že nic není nemožné, a že když se utká třetí tým s týmem umístěným na dně tabulky, nemusí zaručeně papírově silnější tým vyhrát.

Hostů téměř stačila jediná třetina, aby zápas namířili svým směrem. Během devíti minut dokázali hned třikrát oblafnout jihlavské beky i gólmana Řehoře.

Něco se mělo a muselo změnit. Proto se na začátku druhé třetiny nepostavil do jihlavské klece Řehoř, ale jeho parťák Marek Benda. "Po první třetině za mnou přišel trenér, a řekl mi, že půjdu chytat já," vysvětluje Marek Benda. "Do zápasu jsem nastoupil po čtyřech měsících, nebylo to nic jednoduchého," dodává. Navíc mladého gólmana zaskočila hned první střela, a hosté získali již čtyřbrankový náskok. "Já jsem šel do brány s takovým pocitem, že nemám co ztratit. Když jsem dostal gól, tak jsem si říkal, že to zvládnu, že si to musím užít, když chytám po takové době. Ale bylo to nepříjemné," přiznává Benda.

Domácí dostávali soupeře chvílemi do pořádného tlaku, gól ale ne a ne padnout. "Není to moc jednoduché. Kdykoliv jsme měli puk, tak jsme stříleli, vytvářeli si šance. Jejich gólman se však parádně rozchytal a nebylo snadné ho překonat," připisuje body k dobru brankáři Landsmanovi Benda. Landsman však čisté skóre neudržel. V 57. minutě si svůj první gól pod záštitou Dukly připsal mladý Lukáš Kuscera. Více gólů však k vidění nebylo. Zápas Jihlava prohrála vysokým rozdílem 1:4. "Jsme silný tým, jak v kabině, tak na ledě. A já svému týmu věřím. Věřím, že se zvedneme odtud, kde teď jsme, a budeme předvádět stejné výkony jako na začátku sezony," říká Benda. "Budeme dřít na tréninku, makat, a dobré výsledky zaručeně přijdou,"slibuje Benda.