Starší dorostenci v přímém souboji o play-off hostí brněnskou Kometu

14.03.2011 / Zdeněk Drla

Poslední dva zápasy mají před sebou starší dorostenci Dukly Jihlava. Ve středu 16. března je čeká veledůležitý souboj s Kometou Brno. Co je ve hře? Nic menšího než postup do extraligového play-off!
Ve skupině B hraje dvanáct týmů o čtyři volné vstupenky do vyřazovacích bojů. Karlovy Vary a Havířov už mají svoji účast mezi šestnácti nejlepšími dorosteneckými celky jistou. O zbývající dvě místa je velká tlačenice. Postoupí týmy Kladna, Komety či Olomouce, které mají shodně 55 bodů, nebo budou slavit jihlavští mladíci, kteří jsou s jednobodovou ztrátou šestí?
Trenér starších dorostenců Luboš Sláma jde do zápasu s pokorou, věří ale, že jeho tým poslední dva zápasy zvládne a play-off si Dukla zahraje. „Abychom si udrželi šanci na play-off, tak musíme Kometu porazit. Nic jiného nám nezbývá. Náš tým je týmem bojovníků, kteří, když budou dodržovat pokyny, tak na play-off mají," říká trenér Luboš Sláma.
Zápas staršího dorostu Dukly Jihlava s Kometou Brno začíná na Horáckém zimním stadionu ve středu 16. března v 15 hodin.

Postupová matematika je v případě jihlavského staršího dorostu jasná. Aby si tým Luboše Slámy zajistil účast v extraligovém play-off, musí porazit v přímém souboji o čtvrté místo brněnskou Kometu a v posledním zápase nadstavbové skupiny B pak v pátek bodovat s jihočeským Pískem. Brňané mají podobný vzorec. „Kdyby vyhrála Kometa, tak musí porazit v dalším zápase Olomouc. My, když vyhrajeme, musíme vyhrát s Pískem, nebo získat alespoň bod," vysvětluje Luboš Sláma. Před ním a jeho týmem mladíků stojí tedy jednoznačný úkol. Ve středu vyhrát. „Abychom si udrželi šanci na play-off, tak musíme Kometu porazit. Nic jiného nám nezbývá," říká šéf jihlavské střídačky, který si účast ve vyřazovacích bojích stanovil se svými svěřenci jako cíl už před začátkem sezony.

S Kometou Brno se potkají červenožlutí během necelých dvou týdnů již podruhé. Začátkem března přehráli mladíky z moravské metropole v hale Rondo jednoznačně 5:0. První tři góly tehdy vstřelili mezi druhou a sedmou minutou! „Nebylo to tak, že bychom na ně vlétli hned na začátku. S klukama jsme se na něčem domluvili, nechci říkat na čem, a nám se podařilo to dodržovat. Dali jsme góly hned na začátku, potom jsme hráli hodně na obranu, chtěli jsme udržet výsledek. To se nám podařilo. Navíc jsme každou třetinu přidali ještě jeden gól až na 5:0. Dodržovali jsme dobře taktiku," chválí své svěřence při vzpomínce na brněnskou misi Luboš Sláma, který připomíná, že do té doby v letošním vzájemném měření sil zvítězila Jihlava pouze jednou. „Teď si musíme zase něco říct a kluci to musí dodržovat. Na Kometu, která je dobrá, musíme působit jako tým," má jasno před důležitým duelem.

Poslední dva zápasy nadstavby ve středu a v pátek. V pondělí už startuje první kolo play-off. Zahraje si ho i Dukla? „Řekl bych, že nervozita stoupá s blížícím se posledním zápasem. Je to taková ta správná nervozita. Kluci strašně moc chtějí," popisuje dění v kabině trenér Sláma. Velkou motivací je pro jeho tým i právě probíhající extraligové play-off dospělých, které mají hráči možnost sledovat v televizi. „Sami vidí, jak je to vyhecované," dodává.

Starší dorostenci bojují o play-off v této sezoně vlastně již podruhé. Poprvé jim účast ve skupině A, kam postoupily čtyři nejlepší týmy po základní části ze skupin Západ, Střed a Východ, utekla o pověstný chlup. „V první části jsme se do vrchní skupiny nedostali jenom proto, že nás porazil Havířov," vysvětluje Sláma. Právě dvanáct týmů ve skupině A má účast v play-off jistou. V nadstavbě hrály pouze o umístění a tudíž lepší výchozí pozici. To ve skupině B, kam padly celky na pátém až osmém místě, šlo o hodně. O první čtyři místa, zaručující postup do osmifinále. „V těchto posledních dvou zápasech hrajeme o bytí či nebytí. Když vyhrajeme, jsme tam, když nevyhrajeme, končíme. Pro nás to je jako předkolo play-off. V kabině je taková zdravá nervozita. Tým to hodně stmelí," zamýšlí se trenér.

Soupeře pro play-off si ale nevybírá. „Kdo nám vyjde, ten nám vyjde a s ním musíme hrát. Neřešíme, kdo to bude, ani to vlastně nemůžeme ovlivnit. Budeme rádi za to, že se probojujeme do play-off, protože v této sezoně o něj bojujeme již podruhé. Teď se tam chceme dostat a ukázat všem, že jsme měli patřit do vrchní skupiny. Tenhle tým je týmem bojovníků, kteří, když budou dodržovat pokyny, tak na play-off mají. Myslím, že se dá postoupit i do dalšího kola play-off," netají své plány Luboš Sláma.

V případě postupu mezi šestnáct nejlepších týmů narazí jihlavští mladíci s největší pravděpodobností na pražskou Spartu, která suverénně vede tabulku skupiny A. První zápas by se hrál na Horáckém zimním stadionu, protože série na dva vítězné zápasy začíná vždy na ledě hůře postaveného týmu. Druhý a případný třetí zápas se hraje na ledě lepšího celku. „Když budeme předbíhat, tak ano, můžeme jít na Spartu. I za to bych byl rád, dostat se do play-off ze čtvrtého místa. Chceme ale porazit nejen Kometu, ale i Písek a jít ze třetího místa, protože i třetí místo je pro nás pořád ještě reálné," říká Luboš Sláma. V tomto případě by byl soupeřem jihlavského staršího dorostu českobudějovický Mountfield.

Na tyto plány je ale ještě brzy. Teď stojí před jihlavským týmem poslední dvě překážky na cestě do vysněného play-off a ty je potřeba zdolat. Přijďte našim mladíkům pomoci udělat první krok.