Dukla Jihlava požádala o statut Akademie ČSLH

01.06.2011 / Zdeněk Drla

Český svaz ledního hokeje zavádí hokejové akademie. Tento statut získá několik týmů, které musí splnit přísné podmínky. Termín pro podání žádosti o přidělení statutu Akademie ČSLH vypršel ve středu 1. června. Podle neoficiálních informací se o tento statut uchází osm týmů. Dukla Jihlava je mezi nimi. „Mohu potvrdit, že Dukla Jihlava - mládež zažádala o přidělení statutu akademie,“ oznámil jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Udělení statutu je podmíněno a spojeno s naplněním náročných požadavků v oblasti kvality tréninkového procesu, vzdělanosti trenérů, splnění kvality výchovy v oblasti sportovní i vzdělávací, zabezpečení hráčů, kontroly prospěchu, spolupráce se školami, podmínek pro tréninkový, výchovný a vzdělávací proces, atd.

„Dlouho jsme na tom pracovali. Vyhovět všem podmínkám není jednoduché. Připravili jsme projekt, jak všem podmínkám vyhovíme. Při udělení statutu akademie bychom všechny podmínky naplnili,“ doplnil Ščerban.

„Podobný přístup k práci s mládeží, který svaz zavádí pro týmy se statusem akademie, aplikujeme v rámci KCTM od jeho založení. Některé věci v oblasti materiálního zabezpečení v této chvíli nenaplňujeme, ale v projektu je s nimi počítáno a při získání akademie jsme schopni je naplnit. V hlavní oblasti, tedy kvality výchovného procesu, vzdělanosti trenérů, spolupráce se školami a důrazu na výchovu nejen sportovní, ale i vzdělanostní, vyhovujeme podmínkám dostatečně,“ popsal projekt Bedřich Ščerban.

Získat statut akademie nebude jednoduché. ČSLH počítá s otevřením tří až pěti akademií pro příští sezonu. Počet klubů, které žádají o statut je podle neoficiálních údajů osm.

Výsledky práce s mládeží v Dukle Jihlava se projevují jednak dlouhým seznamem odchovanců juniorského věku, kteří jsou v širším kádru „A“ týmu i velkým počtem hokejistů v širších nominacích mládežnických reprezentací.

Hráči Dukly Jihlava v reprezentačních výběrech během sezony 2010/2011:

U15 (1996) - David Vacek, Michal Kašpar
U16 (1995) - Ondřej Kovářů, Jan Mandát, Roman Čermák, Dominik SVoboda
U17 (1994) - Tomáš Střecha, Hynek Tobola, Jakub Pavlas
U18 (1993) - David Musil, Petr Šidlík, Vojtěch Zadražil
U19 (1992) - Ladislav Hlaveš
Ženy (U15, U17) - Natálie Sobotková

Odchovanci a hráči juniorského věku v širším kádru "A" týmu:

Filip Novotný, David Rittich, Václav Jaroš, Josef Kolda, Jan Jíra, Jan Zelený, Adam Zeman, Martin Kuřítko, Ondřej Malec, Michael Polcar, Adam Pometlo, Anatolij Protasenja, Martin Vysloužil.