Domácí trojzápas zahájí Dukla s Mladou Boleslaví

06.01.2004 / eda

Jako první soupeř se v roce 2004 představí na HZS ambiciózní tým z Mladé Boleslavi. Tomu se zatím nedaří naplnit předsezonní ambice a na místo bojů o přední příčky, se rve o play-off. Z loni nebezpečného a obávaného soupeře se tak stal výsledkově průměrný tým 1. ligy.
Jak sehrála obě mužstva posledních pět utkání??
Dukla ztratila v pěti předvánočních kolech 4 body - prohrála v Třebíči 0:3 a doma porazila Havířov až v prodloužení 3:2. V normální hrací době vyprovodila Dukla ze svého ledu Ústí 6:3 a z Prostějova odjížděla po výhře 6:2. Nejhezčím vánočním dárkem byla pro fanoušky Dukly odveta v Třebíči, kde Dukla přes nepříznivý vývoj utkání zvítězila 5:2.
Mladá Boleslav získala z posledních pěti zápasů 2 body za remízu v Kadani 3:3 a za prohru v prodloužení 2:3 na ledě Berouna. Doma s Olomoucí utrpěla debakl 1:6, v nadstavbě prohrála na Hané s tím samým soupeřem 2:5. V posledním předvánočním kole si domů odvezlo tři body Ústí za jasnou výhru 4:0.

Podrobnější pohled na minulé kolo.
V rámci třetího kola nadstavby zněl úkol pro Duklu jasně: Vyhrát! Jednak šlo v prestižním derby o čest a odvetu za porážku 0:3, ale hlavně o důležité tři body, které udrží Jihlavu v bojích o prvenství po základní části. Třebíč vedla již 2:0, avšak poté se chopili iniciativy hosté a otočili zápas na jednoznačných 5:2. Reportáž z utkání si můžete přečíst zde.
Ústí přijíždělo do Boleslavi bez zraněné jedničky Lukáše Sáblíka. Mohlo se tak zdát, že domácí měli zanačně usnadněnou úlohu. Jiří Zikmund však svého kolegu zastoupil na výbornou a vychytal čisté konto. Ze začátku se více do předu tlačili domácí, ale postupem času se hra vyrovanala a hosté pomalu začali získávat převahu. Tři góly ve druhé třetině rozhodly o vítězství Lvů. V poslední dvacetiminutovce se sice domácí snažili zápas zdramatizovat, ale Zikmund byl perfektní. Ústí se ještě podařilo navýšit skóre na konečných 0:4 a o utkání tak bylo de facto rozhodnuto. Reportáž z utkání si můžete přečíst zde.

Jak jsou na tom týmy v tabulce?
Dukla ztrácí Beroun bod, na první Chomutov dva. Čtvrté Ústí má tříbodovou ztrátu.
Sedmá Boleslav má postavení v tabulce mnohem jasnější - na šesté místo ztrácí osm bodů, před osmou Kadaní má čtyřbodový náskok.

Jak jsou na tom hráči obou mužstev?
Gólmani:

Jihlavský Jaroslav Suchan si drží průměrnou úspěšnost zákroků na 92,3%. Ve 25 utkáních, do nichž nastoupil, inkasoval celkem 55 branek. V minulém utkání se do branky dostal coby nový gólman v dresu Dukly Petr Jež. V šesti letošních utkáních inkasoval 9 branek - jeho průměr úspěšnosti zásahů je 92%.
Jedničkou Boleslavi je Filip Šindelář - 29 kol pro něj znamenalo 68 inkasovaných branek s průměrem 92.8%.
Celkově: Na postu gólmana jsou oba týmy poměrně vyrovnané.

Obrany:
Na pozici nejproduktivnějšího obránce Dukly se stále drží Marian Morava. V minulém zápase si připsal sedmou asistenci a má tak rovných 11 kanadských bodů. K nim si připsal v součtu bodování +/- 13 kladných bodů.
Boleslavský Aleš Pazdera má na svém kontě stejně jako Morava 4 branky, ale o asistenci méně - v součtu tak má 10 kanadských bodů. Stejně jako Morava je nejlepším bekem svého týmu v +/-. Na ledě byl u více vstřelených branek než inkasovaných a to u dalších pěti.
Celkově: Jihlavská obrana je o něco málo lepší - 67 obdržených branek oproti 71 inkasovaným brankám je však minimálním rozdílem.

Útok:
Nejproduktivnější v Jihlavě a druhý v 1. lize je Petr Kaňkovský, který je i nejlepším nahrávačem Dukly - k 27 asistencím přidal ještě 8 branek a nastřádal tak doposud 35 kanadských bodů. Nejlepším střelcem Dukly je její kapitán Oldřich Bakus, ten již vstřelil 18 branek.
Nejvíce kanadských bodů si v mladoboleslavském dresu připsal Michal Oliverius - 6 gólů a 13 asistencí mu vyneslo celkem 19 bodů. Nejlepším střelcem v boleslavském dresu je Pavel Metlička s dvanácti góly.
Celkově: Nejmarkantnější rozdíl mezi týmy je v útoku - 91 gólů Dukly je o třetinu více než 69 boleslavských.

Jak spolu hrála obě mužstva v základní části?
V rámci pátého kola porazila Dukla doma Boleslav 3:2 a i v Mladé Boleslavi vyhrála stejným poměrem 3:2.

Celkové shrnutí: Dukla by měla být v tomto utkání favoritem, ale jak ukázali předchozí těsné výhry, je pro ni Mladá Boleslav nepříjemným soupeřem.