Dukla startuje přípravu. Přijíždí Francie

03.08.2011 / Zdeněk Drla

Hned na úvod série přípravných zápasů čeká Duklu Jihlava velice straktivní soupeř. Na Horácký zimní stadion přijede v pátek 5. srpna reprezentace Francie. Francouzský národní tým se připravuje již druhý týden na severu Moravy a během tohoto týdne absolvuje sérii přátelských zápasů. Jedním z nich je duel s týmem trenéra Petra Vlka. „Dukla Jihlava má jméno i ve Francii, proto si ji nároďák vybral," vysvětluje Daniel Kysela, který pro Francouze zajišťuje program v České republice. „Pro hráče i pro díváky to bude soupeř trochu neznámý, ale určitě zajímavý. Uvidíme, s jakým týmem přijedou," říká k páteční předsezonní zápasové premiéře trenér Dukly Jihlava Petr Vlk. Ten dá v utkání prostor jak zkušeným tahounům týmu, tak i hráčům, kteří bojují o místo v sestavě. Podobně by na tom měli být podle všeho i Francouzi. V jejich týmu jsou hráči, kteří dokráčeli na letošním Mistrovství světa na Slovensku až do osmifinálové skupiny, trenéři mají v hledáčku i mladé hráče, kteří o dres země galského kohouta teprve bojují.
Zápas mezi Dukou Jihlava a Francií začíná v pátek 5. srpna netradičně již v 16:30 hodin. Brány zimního stadionu se otevřou o půlhodinu dříve.

A je to tady! Hokejisté Dukly Jihlava se už v pátek představí v prvním přípravném zápase. Před domácími fanoušky přivítají reprezentační výběr Francie. Hned na začátek série jedenácti přípravných zápasů možná tvrdý oříšek. „Francie bude dobrý soupeř, určitě budou důrazní v osobních soubojích, což potřebujeme, aby si na to kluci jak se říká sáhli," ví dobře trenér červenožlutých Petr Vlk. Do zápasu pošle hráče, které potřebuje vyzkoušet, i ty, kteří již mají téměř stoprocentní jistotu, že v následujícím ročníku první ligy budou patřit k pilířům dukláckého kádru. „Prostor dostanou hráči, kteří jsou tady na zkoušku i ti, kteří nemají své místo jisté. Chceme dát prostor i těmto hráčům," říká Petr Vlk.

Jihlavský kouč bude podobně postupovat i v dalších přípravných zápasech. „Všichni dostanou prostor, aby se mohli ukázat v utkáních. Chceme je vidět při zápase. Musíme zapojit i kluky, kteří jistotu místa mají, ale více prostoru budou dostávat hráči, kteří se potřebují ukázat a bojují o místo v sestavě," vysvětluje šéf jihlavské střídačky.

Francouzský národní tým je na úvod přípravy velice atraktivním soupeřem jak pro fanoušky, tak i pro samotné hráče. Ti si proti výběru francouzského kouče věří. „Tipuju, že vyhrajeme 10:0, to bude dobrý," směje se útočník Aleš Padělek. Vzápětí však zvážní a věnuje se rozboru soupeře. „Na začátek je to hodně těžký soupeř, určitě tam bude kvalita, i když nevíme, s čím přijedou. Asi to nebudou úplně nej hráči, kteří byli na mistrovství. Budou určitě zkoušet i mladší hráče, kteří se budou chtít předvést, o to to bude těžší," přemítá. „My se ale budeme chtít taky předvést a předvedeme se! Jak jsem říkal: 10:0, žádné malé cíle," cukají mu znovu koutky úst. „Uvidíme, jaký bude led, když je velké teplo, tak se po deseti minutách pereme spíš s pukem než se soupeřem," říká Aleš Padělek, který má s francouzským hokejem zkušenosti. Ještě coby hokejový potěr několikrát ve Francii hrál s Duklou na turnajích. „Jezdívali jsem hrát turnaje do Grenoblu. Byla tam pohoda, vždycky nás ubytovali po rodinách. Lidi tam byli skvělí. Rád na to vzpomínám," ohlíží se zpět Padělek.

Francouzi přijedou rozehraní

Francouzský národní hokejový tým se v České republice, konkrétně v Ostravě, připravuje již druhý týden. „Francouzská reprezentace k nám jezdí již šestým rokem, přijíždí vždy kolem 20. července. První týden hráči trénují, druhý pak hrají přátelská utkání," přiblížuje program hokejistů ze země galského kohouta Daniel Kysela, který jim zajišťuje pobyt v Česku.

Ve Francii se rozjíždí předsezonní příprava až v polovině srpna, proto trenéři národního týmu využívají pravidelně možnost pracovat se širším kádrem reprezentace již měsíc předem. Při čtrnáctidenním kempu začnou tvořit tým pro nadcházející sezonu. „Je to pro ně začátek sezony, jejím vrcholem pak bude mistrovství světa," dodává Kysela.

Zatímco pro Duklu bude páteční duel první zápasovou prověrkou, Francouzi budou mít v té době za sebou už tři zápasy ve čtyřech dnech. „V pondělí hráli s Duklou Trenčín, dále se slovenskou Skalicí, ve čtvrtek je v plánu zápas s Vítkovicemi," prozrayuje Daniel Kysela s tím, že výhodná poloha Ostravy, kde tráví dva týdny v polovině prázdnin, umožňuje francouzskému týmu sehrát přátelské zápasy jak s českými, tak i slovenskými nebo polskými soupeři. V sestavě Francie by neměl chybět například nadějný gólman Ronan Quemener. „Je to budoucí gólmanská jednička Francie," předpovídá Kysela. Dále se představí hráči, kteří na letošním mistrovství světa skončili dvanáctí za Švýcarskem, Slovenskem a Dánskem - Nicolas Arrossamena hrající v Grenoblu, Teddy Trabichet nebo Laurent Meunier a další.

Jak dopadne měření sil mezi jihavskými hokejisty a reprezentací Francie? Přijďte na Horácký zimní stadion v pátek 5. srpna od 16:30 hodin a dozvíte se to!