Jihlavská Dukla hraje znovu venku, ve čtvrtém kole cestuje do Litoměřic

20.09.2011 / Zdeněk Drla

Los čtvrtého kola nového ročníku první hokejové ligy přisoudil hráčům Dukly Jihlava za soupeře litoměřický Stadion, loňského nováčka první ligy. „Do zápasu půjdeme naplno s tím, že ho chceme vyhrát. Jinak to ani nejde," říká jihlavský obránce Tomáš Kolafa. Do Kalich Arény cestují svěřenci trenéra Petra Vlka ve středu 21. září. Zápas začíná v 18 hodin, připraven bude tradiční textový online přenos.

Nebývalé tempo nabrala první hokejová liga. Ve středu to bude přesně týden, kdy byl nový ročník zahájen, a už se bude hrát čtvrté kolo. V něm bude soupeřem Dukly Jihlava Stadion Litoměřice. „Litoměřický zimák znám moc dobře, jako malý jsem tam jezdil hrát turnaje," říká sedmadvacetiletý obránce Tomáš Kolafa, odchovanec kladenského hokeje. „Je to takový malý zimáček, pěkně opravený," doplňuje.

Mezi oběma středečními soupeři není podle dosavadních výsledků velký rozdíl. Dukla je pátá se šesti body, Litoměřice jsou v těsném závěsu s pětibodovým ziskem (výhry 2:1 po prodloužení s Olomoucí a 4:1 v Berouně - pozn. aut.). „Hned zkraje sezony měli docela dobré výsledky, počítám, že to bude podobný zápas jako v Šumperku, že budou hrát podobný hokej. Bude to boj, nic lehkého," přemítá Tomáš Kolafa. „Pamatuji si loňské vzájemné zápasy a všechny byly těžké," ohlíží se za vzájemnou konfrontací s Litoměřicemi v uplynulé sezoně. To ale ještě oblékal znojemský dres.

Litoměřice mají ve svém kádru řadu zkušených hráčů. Ladislav SLížek, Petr Šinágl, Jaroslav Hašek, Ladislav Gengel nebo strážce jejich svatyně Dušan Salfický - to je jen zběžný pohled na litoměřickou soupisku. „Znám tam pár kluků, nevím ale, jak posilovali během letní pauzy," přiznává Tomáš Kolafa. Do týmu Litoměřic přibyl například řízný bek Jiří Suchý, kterého jihlavští fanoušci dobře znají, protože v loňské sezoně bojovla v červenožlutém dresu.

Pohled do historie

foto
⇒ Kalicha arena - domovský stánek Stadionu Litoměřice.

Loni se Dukla s Litoměřicemi potkala dvakrát a v obou případech bodovala. Nejprve si se Stadionem poradila doma 5:1, v Kalich areně zvítězili borci z Vysočiny 5:4 po samostatných nájezdech.

V dávné historii se Dukla Jihlava utkala s tehdejší Duklou Litoměřice začátkem šedesátých let. V sezonách 1961/1962 a 1963/1964 spolu oba týmy hrály celkem čtyřikrát. Jihlavská Dukla třikrát vyhrála (5:4, 7:5 a 12:1), jednou odjížděla z Litoměřic poražena (1:2).

Hokejový klub v Litoměřicích byl založen v roce 1949 pod názvem Radobýl Litoměřice. Od roku 1957 hrál 2. hokejovou ligu. Od jara 2010 hrají Litoměřice svá domácí utkání v nově zrekonstruované Kalich areně, která pojme 1750 sedících diváků.

Stadion Litoměřice se může pochlubit slavnými odchovanci, například trojnásobným mistrem světa a olympijským vítězem Milanem Hniličkou, Radkem Kampfem, Martinem Škoulou, Radkem Hamrem, Milanem Tomanem nebo Kamilem Krepsem.

Program 4. kola, středa 21. září 2011

SK Horácká Slavia Třebíč - HC Berounští Medvědi (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - HC VCES Hradec Králové (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod - HC Most (17:30)
Piráti Chomutov - HC Slovan Ústečtí Lvi (17:30)
Salith Šumperk - SK Kadaň (18:00)
HC Stadion Litoměřice - HC Dukla Jihlava (18:00)
IHC KOMTERM Písek - HC Olomouc (18:00)