Junioři porazili rakouský Salzburg. Ten prohrál doma poprvé v sezoně

07.11.2011 / Zdeněk Drla

Úspěšné vystoupení v Salzburgu mají za sebou junioři Dukly Jihlava. O víkendu zde sehráli dva zápasy s místními mladíky v rámci RedBull Cupu. V sobotu zvítězili 4:1, v neděli podlehli silnému soupeři těsně 2:3. "Individuální kvalita byla na straně soupeře, protože to byl výběr nejlepších hráčů prakticky z celé Evropy, přesto jsme je dokázali porazit. Ukázalo se, že naši kluci jsou ochotni hrát pro tým, dát tým na první místo, což mě těší. Je to parádní," vysekl poklonu jihlavské juniorce jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, který se ve dvojzápase postavil na lavičku jako trenér. Nahradil tak hlavního kouče Petra Svobodu, kterého do Rakouska nepustily studijní povinnosti.

Juniorka Dukly Jihlava zažila už druhý parádní víkend v řadě. Minulý týden porazila na svém ledě pražskou Spartu i Slavii, nyní se hráči v červenožlutých dresech popasovali s rakouským Salzburgem v rámci RedBull Cupu. A vedli si skvěle. Silného soupeře, který má ve svém kádru řadu zahraničních hráčů, porazili v salzburgské Eisareně 4:1. Byla to vůbec první prohra týmu s typickými býky na dresech v domácím prostředí. "V této dlouhodobé soutěži prohráli pouze dva zápasy, z toho jeden s námi. A pouze jeden jediný doma. Vybudovali jsme si tam velký respekt," hodnotí dva zápasy v Rakousku Bedřich Ščerban, který po víkendu trochu ochraptěl. "Jsem zvyklý udílet pokyny hlasitě," vysvětlil s úsměvem.

A hlasité pokyny se vyplatily. Po šedesáti minutách sobotního prvního zápasu se z vítezství 4:1 radovali hosté z 350 kilometrů vzdálené Jihlavy. "Do zápasu jsme šli s tím, že jsme domácí utkání (hráno 23. října ve Světlé nad Sázavou - pozn. aut.), které jsme prohráli 1:3, vyhodnotili a stanovili jsme taktiku, která by mohla na soupeře platit. Je třeba si uvědomit, že Salzburg je v podstatě výběrem hráčů. Mají posbírané dobré hráče po celé Evropě. Hrají tam Švédi, Češi, Slovinci i Kanaďan. Tým mají velice kvalitní. Je to částečně i marketingová akce, protože Red Bull se prodává po celé Evropě," říká Bedřích Ščerban s tím, že v RedBull Cupu se tak vlastně utkává výběr Evropy proti mančaftům z české juniorské extraligy. Vedle Dukly Jihlava je do dlouhodobé soutěže zapojeno dalších osm týmů z Česka.

Až do soboty si Salzburg držel domácí neporazitelnost, venku prohrál pouze jednou na začátku října v Chomutově 4:6. "Před nedělním zápasem na nich bylo vidět, že z nás mají velký respekt. Náš sobotní výkon hodnotili velice kladně. Nám to opravdu fungovalo parádně. Kluci makali, plnili to, co jsme si řekli. Ukázalo se, že taktika byla dobře zvolená, protože celý zápas, kromě pár minut ve druhé třetině, jsme byli lepší, přehrávali jsme je, přetlačovali. Měli jsme mnohem víc šancí, dali jsem tyčku, trefili jsme gólmana do masky, kdy mu puk poté padal do brány, ale on to dokázal chytit. Byly tam i další šance v situacích dva na jednoho," popisuje sobotní duel Ščerban.

Podle jeho slov byla Dukla po většinu času lepším týmem, přesto se jako první ze vstřeleného gólu radovali domácí. To bylo v polovině první třetiny. "My jsme měli celou dobu tlak a měli jsme šance, kdy naši hráči byli neustále před soupeřovou bránou. Po střele od modré, která byla tečovaná, jsme se dostali do ztráty 0:1. Hra z naší strany ale byla dobrá," hodnotí Ščerban první duel.

Jakub Brychta (ve žlutém) v Salzburgu zavelel k obratu. V 53. minutě sobotního zápasu srovnával na 1:1. Další tři přesné zásahy přidali jeho spoluhráči. Foto: Zdeněk Drla

Hra se po vstřeleném salzburském gólu opět vyrovnala, jihlavští hráči měli další čance, ale nedokázali je zužitkovat. Udeřili až v samém závěru zápasu, kdy přišla gólová smršť. Nejprve se v 53. minutě prosadil Jakub Brychta, druhý gól vstřelil Michael Polcar v osmapadesáté minutě, ve stejné minutě skóroval Ondřej Pěška, definitivní podobu skore dal v 59. minutě Martin Gregar. "To jsme je doslova a do písmene smetli," hodnotí drtivý závěr prvního utkání Ščerban a prozrazuje recept, který na rakouského soupeře platil. "My jsme dokázali hru rychle otáčet. Oni s tím měli problémy. Je jedno, jestli je to po buly nebo v přesilovce. Ve chvíli, kdy se vytvoří situace dva na jednoho, musíme střílet. Třeba druhý nebo třetí gól. To byla klasická bule ve středním pásmu po gólu, kdy náš hráč šel okamžitě na puk a jel s ním do brány. Beci tím byli překvapeni, že nedošlo k přihrávce zpátky na obránce. To byl, myslím si, rozhodující gól zápasu," ohlíží se za úspěšným prvním vystoupením v Rakousku jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Druhý zápas: Slibné vedení, ale body žádné

Druhé vystoupení v jedné z nejkrásnějších hokejových hal v Evropě už juniorům body nepřineslo, i když ještě v polovině zápasu vedli 2:0. "Do zápasu jsme šli se stejnou taktikou. Byli jsme připraveni na dvě varianty, jak bude soupeř reagovat. První byla, že přijde s větším tlakem, druhá, že naopak bude více bránit. Rakušané zvolili variantu první, mnohem větší tlak," vysvětluje Ščerban. I přesto se dokázali mladí jihlavští hráči pod jeho vedením dostat do slibného dvougólového odskoku. "Dokud jsme dodržovali taktiku, kterou jsme si stanovili už v sobotu, tak jsme měli zápas pod kontrolou, byť byl mnohem vyrovnanější než ten první. Za stavu 2:0 pro nás se projevilo to, co je nám Čechům vlastní - teď už to půjde samo. Na sedm minut mužstvo přestalo držet danou taktiku. Obránci začali držet puk o vteřinu déle než by měli, útočníci udělali o kličku více než by měli a začali jsme ztrácet. Soupeř toho využil a otočil na 3:2 z jeho pohledu. Pak jsem se znovu vrátili k dohodnuté hře, bylo to vyrovnané, ale bohužel pro nás se nám nepodařilo dát gól," mrzí Ščerbana nešťastná prohra v Eisareně.

V nedělním zápase, který se hrál krátce po obědě, skóroval jako první v 9. minutě kapitán týmu Martin Vysloužil (na snímku), druhý gól přidal v minutě osmadvacáté Martin Brabec. Foto: Zdeněk Drla

Trenérem jen na víkend

Bedřich Ščerban se na lavičku juniorů coby trenér postavil více méně z nutnosti. "V Salzburgu jsme byl jen jako záskok, protože hlavní trenér juniorky Petr Svoboda studuje A licenci a o víkendu musel být ve škole. My jsme se rozhodovali, jestli ho omluvit ze školy nebo nasadit jiného trenéra. Vyhrála škola. Bohužel, všichni naši trenéři o víkendu hráli, takže jsme neměli volné kapacity. Byla by velká škoda, kdyby školu zmeškal, protože v klubu klademe velký důraz na to, aby trenéři měli odpovídající a kvalitní vzdělání. Proto jsem Petra Svobodu zaskočil," vysvětlil jednatel, proč odcestoval do Rakouska s juniorským týmem. Jeho kvalitu si pochvaluje. "Na týmu juniorů je vidět, že má charakter. Petr Svoboda s ním udělal velký kus práce. Kluci jsou ochotní pracovat pro tým," dodal Ščerban.

V Red Bull Cupu kromě Jihlavy působí Plzeň, Karlovy Vary, Liberec, Mladá Boleslav, Chomutov, Sparta Praha, Slavia Praha, České Budějovice a Pardubice. Hraje se systémem čtyřikrát každý s každým. Do tabulky jsou započítávány i vzájemné výsledky týmů z české extraligy juniorů. A protože se týmy z extraligové skupiny Střed utkají s týmy ze skupiny Západ pouze dvakrát, jsou výsledky přepočítávány podle zvláštního koeficientu. V současné době patří Dukle v RedBull Cupu třetí místo. První je Salzburg, druhý Chomutov.

Náklady na cestování a ubytování českých týmů v Rakousku nese hlavní partner turnaje - výrobce energetických nápojů. "Bylo o nás skvěle postaráno. Ubytování i stravování byla na nadstandardní úrovni," hodnotí závěrem Bedřich Ščerban.