Kapitola derby se uzavírá. Dukla přivítá havlíčkobrodské Rebely

07.02.2012 / Libor Kucza

Jihlavští fanoušci si budou moci 8. února 2012 zaškrtnout poslední prázdné políčko v tabulce derby 2011/2012. Stejně tak i červenožlutí aktéři zápolící na ledové ploše. Přijíždí totiž HC Rebel Havlíčkův Brod. Odvěký rival bude jistě chtít přidat i čtvrtý skalp Dukly v letošní sezoně. Podaří se zástupcům z krajského města Vysočiny tradičního soupeře konečně zdolat? Úvodní buly bude na Horáckém zimním stadionu vhozeno v 17:30.

Jihlavská krize z přelomu roku již vzala za své, borcům s ježkem na hrudi se podařilo zvítězit z posledních sedmi utkání hned pětkrát. V předchozím zápolení dokonce dokázali dovézt tříbodový zisk z Benátek nad Jizerou. Tato výhra byla důležitá hned v několika aspektech. Dukla si zajisté zvedla sebevědomí, neboť se jí podařilo zvítězit na venkovním kluzišti poprvé od 12. prosince loňského roku, kdy zdolala jihočeský Písek 3:1. Výtečnou formou se prezentoval hattrick zaznamenavší Daniel Hodek, jehož zásoboval přesnými pasy nový centr první útočné formace Martin Filip. Pozitivně hodnotil souboj také hlavní trenér Dukly Petr Vlk. „Můžeme být spokojeni. V prvních dvou třetinách jsme hráli dobrý hokej. Je škoda, že jsme se v závěru nechali párkrát vyloučit. Soupeř se dostal na koně. Když to ale vezmu v globálu, tak jsme zápas odehráli velice dobře.“ Jihlavští hokejisté tak zatím berou ladění formy na nadstavbovou část soutěže za správný konec.

Rebelové se nijak oslnivou formou prezentovat nemohou. Po sérii neúspěšných utkání se ale havlíčkobrodským hokejistům začíná opět dařit. Ve 46. kole si na ledové ploše Kotliny poradili s berounskými Medvědy 2:0. V sestavě Havlíčkova Brodu nebude při derby chybět ani v současnosti nejzářivější hvězda mužstva, Vojtěch Němec, který už převážně svádí extraligové boje v dresu Komety Brno. „Přijedou jak Vojta, tak i Hynek Zohorna a Ostrčil,“ vyvrátil spekulace generální manažer havlíčkobrodského hokeje Augustin Žák.

Nejproduktivnějším hráčem mužstva pod vedením hlavního trenéra Karla Dvořáka je již výše zmiňovaný Vojtěch Němec. Šestadvacetiletý šikovný forvard si připsal 43 bodů za 14 gólů a 29 asistencí. Nutno dodat, že odehrál pouze 32 utkání. Na druhém, respektive třetím místě mu sekundují Milan Kostourek (37 bodů) a Petr Polodna (31 bodů). Suverénně nejaktivnějším mužem obranné linie je v Jihlavě dobře známý Marian Morava. Kapitán havlíčkobrodského celku si připsal rovných 20 bodů, skóroval ale pouze jednou. Zároveň nasbíral 123 trestných minut, díky čemuž nemá v kádru Rebelů konkurenci. Nejvytíženějším brankářem je v letošní sezoně Stanislav Neruda. Zkušený gólman má průměr 3,3 gólu na zápas a 91,3% úspěšnost zásahů. Momentálně však laboruje s výronem v kotníku. Pravděpodobnější alternativou pro havlíčkobrodské brankoviště je tedy v poslední době nejčastěji nastupující Jaroslav Suchan (3,48 gólu na zápas, 90,88 úspěšnost zásahů).

Tomáš Čachostký při předchozím domácím souboji s Rebely (2:3sn). Co vymyslí tento šikovný útočník ve 47. kole? Foto: Zbyněk Zápotočný

47. kolo: středa 8. února 2012

SK Horácká Slavia Třebíč - Salith Šumperk (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
HC Stadion Litoměřice - IHC KOMTERM Písek (18:00)
SK Kadaň - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Berounští Medvědi - Piráti Chomutov (18:00)
HC Olomouc - HC Slovan Ústečtí Lvi (18:00)
HC VCES Hradec Králové - HC Most (18:00)

48.kolo: sobota 11. února 2012

Salith Šumperk - HC VCES Hradec Králové (17:00)
HC Rebel Havlíčkův Brod - SK Kadaň (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Most - HC Olomouc (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Berounští Medvědi (17:30)
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava (17:30)
IHC KOMTERM Písek - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)