Pár narážek jsem si doma vyslechl, říká o angažmá v Jihlavě Jakub Kadlec

06.07.2012 / David Suchý

Všechny cesty vedou domů. O tom, jak pravdivé je toto přísloví, se přesvědčila nová akvizice Dukly Jihlava Jakub Kadlec, který se už v dorosteneckém věku vydal na svou hokejovou pouť. V dorosteneckém věku zamířil z Havlíčkova Brodu, do pražské Slavie, ze které si ho vytáhli "býci ze Salzburgu". Poslední cestování proběhlo z Rakouska do Jihlavy, kde bude v nadcházející sezoně působit. Jakub Kadlec však bydlí u své rodiny v Havlíčkově Brodě.

Už jako mladý hrával v dresu Rebelů a snažil se vytáhnout na své jihlavské protihráče. „Zápasy proti Dukle si samozřejmě pamatuju, z Brodu je to kousek, takže to vždycky bylo o trochu víc vyhecované, než ostatní zápasy. Rivalita mezi Brodem a Jihlavou byla a je vždycky velká a platí to i u mládeže,“ vzpomíná na vysočinská derby mladý útočník, který se po několika vydařených sezonách v Brodě dostal až do Slavie Praha, kde vybojoval s dorostenci dva mistrovské tituly. Poté zamířil do týmu sponzorovaného nejslavnějším energetickým nápojem, do RedBullu Salzburg. „RedBulls mě nejprve pozvali na try-out (přípravný kemp - pozn.aut.) a poté mi nabídli smlouvu,“ přibližuje svou cestu z Vysočiny přes hlavní město až do rodiště slavného hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Zde strávil poslední dvě sezony.

Pozorný jihlavský divák si mohl šikovného hráče s 69 na zádech všimnout už během uplynulé sezony, kdy přicestoval na Horácký zimní stadion v dresu Slazburgu a bojoval s jihlavskými juniory v rámci RedBull Rookie Cupu (v dlouhodobé soutěži hrál Salzburg s deseti vybranými týmy juniorské extraligy - pozn.aut.). Jihlava na domácím ledě předvedla parádní výkon a zvítězila po nájezdech, což asi mnoho fanoušků nečekalo vzhledem k suverénní převaze juniorského týmu Salzburgu v turnaji. „Proti Jihlavě se hrálo nepříjemně, protože kluci hráli dost defenzivní styl a spíše vyčkávali na brejky, takže dostat se k nim do třetiny a do tlaku bylo o to těžší,“ hodnotí výkony Dukly v turnaji mladý střelec.

V A-týmu Dukly, se kterým absolvoval celou letní přípravu, je řada hráčů, které Kadlec už dlouho zná nebo je poznal právě během mezinárodního turnaje, což mu umožnilo i jednodušší zařazení do kolektivu. „Je tady hodně mladých kluků, které znám už od malička, tím to pro mě bylo jednodušší. Ale i starší kluci jsou pohodáři a myslím si, že i oni mě přijali dobře,“ říká. Do týmu historicky nejúspěšnějšího hokejového týmu republiky se připojil i Kadlecův spoluhráč ze Salzburgu Slovinec Miha Štebih. „Nejvíc času trávím právě s Mihou. Známe se dobře a rozumíme si,“vysvětluje.

I přes na první pohled těžké rozhodování o své hokejové budoucnosti v v seniorském hokeji to Káďa, jak si nechává mladík říkat, zvládá zatím výbornou. I díky podpoře rodiny, která si ale přeci jenom asi trošku zarýpala. „Všichni mě v mém rozhodnutí podpořili, ale několik poznámek jsem si samozřejmě vyslechl,“ říká o svém angažmá v Jihlavě s úsměvem havlíčkobrodský rodák, který se už těší na "souboj o Vysočinu" mezi Duklou a Rebely. „Na derby se těším moc, jednak kvůli té atmosféře a potom také kvůli tomu, že se přijde podívat rodina a známí,“ vypráví a jedním dechem dodává: „Jsem moc zvědavý na fanoušky. Už se nemůžu dočkat zápasů. Doufám, že v sezoně budeme mít všichni hodně důvodů k radosti.“

Do Jihlavy přišel Kadlec s jasným cílem: být prospěšný mužstvu a získat potřebné zkušenosti. „Chci získat co nejvíce zkušeností hlavně od starších kluků a hrát tady tak, abych pomohl týmu být hodně vysoko,“ říká cílevědomě a dodává: „Tým je plný profesionálů, kteří makají naplno po celý trénink, což mě během přípravy mile překvapilo. Celá příprava byla náročná, ale na každém tréninku bylo vidět, že trenéři vědí, co dělají. Překvapil mě i přístup zkušenějších kluků, kteří jeli naplno a šli nám mladým příkladem,“ chválí své spoluhráče nový útočný štírek jihlavského týmu.

Poslední červnový čtvrtek si "áčko" Dukly odplavalo, odjelo a odběhlo slavného jihlavského Železného muže, na kterého většina hráčů moc v dobrém nevzpomíná. „Z Ironmana jsem měl respekt, protože kluci už o tom mluvili na začátku přípravy, no a teď jsem rád, že to mám za sebou,“ směje se Kadlec, který má teď zaslouženou dovolenou po suché přípravě.

A co plánuje mladý forvard na týdny volna? „Teď jedeme k moři, takže se těším, že si pár dnů odpočinu. Potom už zase začnu trénovat podle plánu, který nám dali trenéři.“

ZMĚNA DRESU. Takto nastupoval Jakub Kadlec v dresu RedBullu Salzburg proti Jihlavě v loňské sezoně, letos už bude hájit barvy Dukly v dresu s Ježkem na prsou. Foto: Zdeněk Drla

OBÁVANÝ STŘELEC. S takovou vizitkou míří Jakub Kadlec do Jihlavy. V minulé sezoně nastřílel ve 40 zápasech 17 gólů a při dalších 27 asistoval. Zde překonává svého současného spoluhráče Davida Ritticha během utkání v Jihlavě. Foto: Josef Plechatý