Rádi bychom navázali na loňskou úspěšnou sezonu, má jasno trenér juniorů Štěpán Moravec

16.07.2012 / Zdeněk Drla

Nový soutěžní ročník extraligy juniorů s novým herním systémem i trenérem. To jsou dvě nejvýraznější změny, které čekají jihlavské mladíky v sezoně 2012/2013. Ale pěkně popořádku. Extraliga juniorů se už nebude hrát ve třech skupinách, jak tomu bylo doposud - týmů bude kvůli odstoupení Karlových Varů (budou hrát MHL - pozn. aut.) pouze sedmáct, proto se bude hrát systémem každý s každým, až po odehrání základní části se dvanáct nejlepších rozdělí do dvou nadstavbových skupin, kde se poperou o play-off. Druhou novinkou u jihlavského juniorského týmu je osoba trenéra. Po Petru Svobodovi přebírá nejstarší mládežnickou kategorii Štěpán Moravec, jenž naposledy působil v pražských Letňanech. "Původně jsem přišel do Jihlavy do funkce šéftrenéra mládeže, poté co se Petr Svoboda stal aistentem u reprezentační sedmnáctky, přešel jsem na jeho místo," vysvětluje Štěpán Moravec. Jednatřicetiletý trenér má jasno, kam hodlá v nové sezoně s týmem mladíků dojít: "Cíle jsou vždycky nejvyšší. Rádi bychom navázali na loňskou úspěšnou sezonu," říká.

foto
⇒ ŠTĚPÁN MORAVEC
Narozen v roce 1981. Hokej hrál v Praze. "Nejvýše jsem hrál druhou ligu, při tom jsem studoval Fakultu tělesné výchovy a sportu. Mám vystudovanou specializaci trenérství ledního hokeje," říká o sobě nová posila na postu trenéra juniorů. Svoji trenérskou kariéru začínal v pražských Letňanech. Nejdříve u žáků, postupně přešel k mládežnickým kategoriím. "Se starším dorostem jsme po dvou letech postoupili do extraligy," připomíná jeden ze svých trenérských úspěchů. U dorostu zůstal ještě dva roky a poté vyslyšel volání Dukly.
Jak se ale trenér z Prahy dostane do Jihlavy? Co ho přimělo vyměnit hlavní město za padesátitisícovou metropoli Vysočiny? "V Jihlavě mám přítelkyni. Už delší dobu jsem byl v kontaktu s Petrem Svobodou. Čekal jsem, až se naskytne nějaká možnost, jít sem trénovat. Podařilo se, proto jsem se sem přestěhoval. Teď věřím, že vzájemná spolupráce bude fungovat. Hokej mám hodně rád," říká jedenatřicetiletý trenér Štěpán Moravec.
Původně měl zastávat místo šéftrenéra mládeže Dukly Jihlava. Poté, co byl trenér juniorů Petr Svoboda jmenován asistentem k reprezentačnímu výběru do 17 let, převzal po něm nejstarší mládežnickou kategorii. "V podstatě jsem skočil nejvýše, kam se skočit dá," směje se Štěpán Moravec.
Jeho asistentem u týmu juniorů bude stejně jako loni Lubomír Pěška.

Juniorka začíná nový extraligový ročník zápasem v Mladé Boleslavi. Je to na úvod přijatelný soupeř?
Je to jeden z těch přijatelnějších soupeřů. Já znám jejich starší dorostence, kteří by měli u nich do juniorky přejít, protože jsme s nimi loni hrávali (s Letňany - pozn. aut.). Pro nás je to jeden z těch "hratelnějších" soupeřů.

Ve druhém kole nás čeká doma nováček juniorské extraligy Ústí nad Labem. Jak znáte tohoto soupeře?
O Ústí mám nějaké zprávy z loňska, ten kádr nebyla až tak silný, nicméně je těžké předvídat. Do letní přípravy přidou noví hráči, trenéři pak mají z čeho vybírat a může být všechno jinak. Otázka je, zda budou hrát na mladé či staré kluky.

Oproti loňsku se mění hrací systém. Nebudou tři skupiny po šesti, ale pouze jedna se sedmnácti účastníky, kteří se v první části soutěže utkají dvakrát každý s každým, poté následuje nadstavba, kdy do dvou skupin postoupí dvanáct nejlepších. Líbí se vám tyto změny?
Nějaké návrhy změn jsme již dostali v průběhu měsíce června. S trenérem Petrem Svobodou jsme se tomu hodně věnovali. Původně měly být hracími dny pátek a sobota, což jsme odmítli. Kvůli tréninkům je lepší hrát ve čtvrtek a v sobotu. V pátek se na tréninku s mančaftem dá před sobotním zápasem ještě něco udělat. To se nám všem trenérům, kteří jsme na to reagovali, podařilo prosadit. Chtěli jsme hrát play-off na dva vítězné zápasy s možností třetího rozhodoujícího zápasu (dříve se hrálo na dva vítězné zápasy také, ale pokud byl po druhém zápase stav nerozhodný 1:1, následovalo hned prodloužení, nyní se bude hrát regulérní třetí zápas - pozn- aut.). To se také povedlo.

Příprava startuje už za pár dnů. S juniory půjdete na led 25. července, poté vás čeká pořádná porce přípravných zápasů...
Vždycky jsem byl zvyklý hrát co nejvíc přípravných zápasů. Tvrdím, že zátěž v zápase nejde nahradit tréninkem. Kluci by měli odehrát co nejvíc zápasů v přípravě.

První utkání vás čeká už 27. červnece v Třebíči...
To jsme možná trochu uspěchali. Mysleli jsme, že půjdeme na led už 23. července. Nic ale rušit nebo posouvat nebudeme. Ve středu 25. půjdeme poprvé na led, ve čtvrtek dva tréninky, v pátek ráno lehce potrénujeme a jedeme do Třebíče.

Zápasů je v plánu celkem třináct. To je docela dost.
Ano, zápasů je třináct, ve hře je možná ještě jeden pátek. Tady v Jihlavě není k dispozici led, tak bychom rádi zajeli na utkání na Spartu. Ještě se musím domluvit s panem Arnoštem, který na Spartě trénuje, a pokud bude zájem, přidáme ještě toto utkání.

Kolik hráčů půjde do přípravy na led? Vyhlížíte nějaké posily?
Zatím je to zhruba čtyřiadvacet hráčů a čtyři gólmani, plus by měli přijít ještě nějací další hráči na zkoušku. Uvidíme, co se nám sejde. Šanci dostanou v zápasech všichni, protočíme je. Postupně budeme kádr zúžovat. V polovině srpna bychom chtěli mít kostru týmu a jasno, kdo do týmu patří a kdo ne, abychom mohli dál s hráči pracovat.

Máte už daný cíl pro sezonu?
Cíle máme ty nejvyšší, to je jasné. Loni se udělal obrovský úspěch (čtvrtfinále play-off s Litvínovem - pozn. aut.), hrálo se ale se staršími kluky. Teď jsou tady jiní hráči. Ročník 1993 by to měl táhnout. Uvidíme, jak se k tomu tito hráči postaví. Rádi bychom navázali na loňskou úspěšnou sezonu.

Odkazy:

Přehled přípravných zápasů juniorů Dukly Jihlava
Rozlosování 1. části extraligy juniorů pro sezonu 2012/2013
Přehled extraligových zápasů Dukly Jihlava
Hodnocení letní přípravy juniorů - Štěpán Moravec
Hodnocení letní přípravy juniorů - obránce Daniel Kohout