KCTM ve Švédsku: První tři výhry ve skupině

15.08.2012 / Zdeněk Drla

Mladí hokejisté z Vysočiny odehráli už tři zápasy základní skupiny na mezinárodním turnaji Nordic Youth Trophy 2012 ve Švédsku. Ve všech třech případech se výběr z Kraje Vysočina vedený trenérem Jiřím Jungwirthem radoval z vítězství. Tým složený z hráčů ročníku narození 1998 z Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Třebíče a Žďáru nad Sázavou na turnaji vystupuje pod hlavičkou KCTM Dukla Jihlava a je jediným zástupcem České republiky. Nastřílel už 22 gólů, inkasoval pouze jednou.

Na sever Evropy vyrazila výprava z Vysočiny v neděli večer, po dvaatřicetihodinové cestě (včetně trajektu z německého Rostocku přes Baltské moře) dorazili mladí hokejisté s doprovodem do města Karlskoga v provincii Värmland na středozápadě Švédska v úterý před šestou hodinou ranní. „Jsme na místě, dojeli jsme v pořádku,“ hlásili SMS zprávou poté, co dorazili před Nobelovu Arenu. Právě v tomto hokejovém stánku s kapacitou kolem 6500 diváků hrají základní šestičlennou skupinu, kde jim bude za soupeře pětice švédských týmů (více o turnaji zde).

Úterní den věnovali odpočinku a poznávání okolí arény. Absolvovali suchý trénink, čas zbyl i na koupání v jezeře. „Kluci se rozhodli strávit odpoledne v kempu, kde bydlí řidiči našeho autobusu. Když jsme viděli tu neskutečnou pohodu u jezer za městem, tak jsme si to po dlouhé cestě užili s rodiči také. Kluci si zaplavali, dali si zde asi hodinový trénink a relax (i když to u nich moc nejde, protože potřebují být pořád v akci). Vypadá to, že během předchozích akcí KCTM utvořili kluci dobrou partu,“ popsal první odpoledne ve Švédsku Milan Najman s tím, že už se výprava nemohla dočkat startu turnaje, kterého se účastní čtyřiadvacet týmů.

Fotografie z prvních dvou dnů si můžete prohlédnout ve fotogalerii na oficiálním profilu Dukly Jihlava na Facebooku zde.

První den, první tři vítězství

Ve středu sehráli mladíci z Vysočiny hned tři utkání. Ve všech se radovali z vítězství. V prvním vystoupení na Nordic Youth Trophy přehráli tým Smedjebacken 7:1, v odpoledním utkání pak porazili fotbalovým výsledkem 1:0 IF Forshaga. Na třetí zápas, který hráli v Nobel Areně až v půl deváté večer nabili ostrými. Skärgĺrden rozstříleli vysoko 14:0!

Smedjebacken HC – KCTM Dukla Jihlava 1:7 (1:4, 0:3)

Branky a nahrávky: 2. Dobos (Ulestig) – 2. Čermák (Najman), 9. Ferda (Hendrych), 11. Mejzlík (Ferda), 11. Havránek (Mlynář), 25. Najman (Čermák, Oščádal), 38. Hendrych (Ferda), 40. Ferda (Hraban). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:7.

Komentář k zápasu: Velmi dobrý a těžký zápas s týmem kategorie AAA. Podle výsledku to nevypadá, ale v tomto zápase jsme byli šťastnější, když většina střel nebo akcí nám padla do brány. Podržel nás gólman Jakub Škarek svým spolehlivým výkonem. Soupeř velmi dobře bruslil, čímž nás často ve hře i převyšoval. Po pátém gólu ale rezignoval a nechal nás hrát naši hru.

Forshaga IF – KCTM Dukla Jihlava 0:1 (0:1, 0:0)

Branka a nahrávka: 15. Mejzlík (Ferda). Průběh utkání: 0:1.

Komentář k zápasu: Podobny zápas jako první, s rozdílem ve výsledku. Bojovalo se o každý centimetr ledu a v brankách na obou stranách excelovali gólmani. Tentokrát nás v brance podržel Pepa Kořenář. Velmi dobře bruslící soupeř s velkým důrazem před brankou i v osobních soubojích nás nenechal vydechnout ani na vteřinu. Přibližně minutu před koncem se soupeř snažil srovnat a zvrátit skóre ve svůj prospěch hrou bez gólmana, ale neúspěšně. Naopak naši kluci se pokoušeli dvakrát skórovat do prázdné branky, ale nepřesně. Hubené, aledůležité vedení jsme udrželi až do konce.

KCTM Dukla Jihlava - Skärgĺrden Hockey 14:0 (5:0, 9:0)

Branky a nahrávky: 5. Havránek (Mlynář, Havelka), 6. Hrala (Čermák, Oščádal), 7. Havránek (Najman), 11. Najman (Havránek, Mlynář), 20. Najman (Havránek, Pražák), 25. Hraban (Mejzlík), 28. Ferda (Kopic, Pražák), 28. Mlynář (Havránek), 29. Hrala (Čermák), 30. Najman, 31. Mlynář (Havránek, Pražák), 34. Mlynář (Najman), 40. Kopic, 40. Mlynář (Najman, Havránek). Průběh utkání: 14:0.

Komentář: Soupeř opět velmi dobře bruslil, vynikal dobrými individuálními schopnostmi, podobně jako ostatní týmy švédské školy. Vzhledem ke špatné organizaci v obranné fázi nám dovolil více kombinovat a střílet pěkné góly.

Ve čtvrtek 16. srpna ve 12:30 hrají mladíci z Vysočiny s hostitelským týmem Bofors IK, od půl sedmé večer pak s Täby HC. S tímto soupeřem se potkali na jarním Lions Cupu ve Finsku. Tehdy prohráli 1:6.

KCTM Dukla Jihlava na Nordic Youth Trophy:

Gólmani:
Jakub Škarek - HC Dukla Jihlava
Josef Kořenář - HC Dukla Jihlava/Humpolec
Obránci:
Gabriel Havelka - HC Dukla Jihlava
Vojtěch Pražák - HC Dukla Jihlava
Aleš Trnka - SK Horácká Slavia Třebíč
Jiří Kopic - HC Rebel Havlíčkův Brod
Patrik Hrabáň - HC Rebel Havlíčkův Brod
David Váňa - HC Dukla Jihlava
Útočníci:
Tomáš Mejzlík - HC Dukla Jihlava
David Čermák - HC Dukla Jihlava
Kryštof Hrala - HC Dukla Jihlava
Ondřej Najman - HC Dukla Jihlava
Radim Ferda - SK Horácká Slavia Třebíč
Tomáš Mlynář - SK Horácká Slavia Třebíč
Vladimír Oščádal - HC Dukla Jihlava
Tomáš Havránek - SKLH Žďár nad Sázavou/HC Dukla Jihlava
Pavel Hendrych - HC Dukla Jihlava/Humpolec

Výsledky turnaje můžete sledovat zde