Byla radost kluky trénovat, říká o úspěchu KCTM ve Švédsku trenér Jungwirth

26.08.2012 / Diana Váňová

Mladí hokejisté reprezentující KCTM Dukla Jihlava se na Nordic Youth Trophy ve Švédsku rozhodně neztratili. Kromě nezapomenutelných zážitků si přivezli také pohár za druhé místo. Ve svém posledním zápase, který rozhodoval o prvenství v turnaji vypsaném pro hráče ročníku narození 1998, nestačili na domácí Täby HC. „Když jsme otočili na 4:3, už jsem věřil, že to dotáhneme do vítězného konce,“ říká o napínavém boji o prvenství trenér Jiří Jungwirth. Bohužel se tak nestalo, mladíci z Vysočiny vedení neudrželi a v prodloužení soupeři podlehli. Přesto však převládá radost, i druhé místo je krásné ocenění práce s mládeží.

Nordic Youth Trophy se uskutečnila od 15. do 19. srpna a zúčastnilo se jí celkem 24 týmů. Mužstva byla rozdělena do čtyř skupin, přičemž KCTM připadlo místo ve skupině A se samými švédskými celky. Jak se ale stalo, že se český tým dostal na skandinávský turnaj? „Někdy v únoru jsme se rozhodli, že se přihlásíme. Na jaře jsme pak ještě odehráli s téměř totožným týmem turnaj ve Finsku, to byla dobrá zkušenost,“ vysvětluje trenér Jungwirth. Dobrá zkušenost s dobrým výsledkem – klukům totiž cinkla stříbrná medaile i v zemi tisíce jezer. „Skončili jsme tam sice druzí, ale to bylo ovlivněno systémem, podle kterého se hrálo,“ kočíruje nadšení Jungwirth. A dodává, že se oba turnaje v mnohém lišily: „Ve Švédsku hrál pouze ročník 1998, zatímco ve Finsku byli i kluci z „devadesátsedmiček“ To je hrozný rozdíl, starší kluci jsou vždycky o krok napřed. Ale tentokrát jsme si to druhé místo opravdu vybojovali a zasloužili.“

Během pěti dnů sehráli mládežníci neuvěřitelných 11 zápasů. Hned první den, tedy ve středu, čekali KCTM tři soupeři. To už dá pořádně zabrat, zvlášť když připočteme únavu ze zdlouhavého cestování (cesta autobusem z Jihlavy do Švédska, všetně trajektu z Německa, trvala dvaatřicet hodin - pozn. aut.). „V pátek před odjezdem jsme měli trénink, pak měli kluci volný víkend. V neděli večer jsme vyrazili na cestu a v úterý byli na místě. Na led jsme šli až ve středu, takže jsme se udržovali suchou přípravou – hráli jsme fotbálek a taky proběhla nějaká gymnastika,“ přibližuje náročné hodiny před samotným turnajem trenér. Suchou přípravu absolvovali v úterý v místě konání v kempu u jezera za městem Karlsloga.

Ve středu před polednem byl na programu první zápas. A Jungwirthovi svěřenci ho zvládli na výbornou, nad týmem Smedjebacken HC vyhráli 7:1. „První zápas nám naštěstí dopadl dobře, kluky to nastartovalo,“ prozrazuje recept na úspěšnou cestu turnajem lodivod.

Z jedenácti odehraných zápasů KCTM sedmkrát bodovalo naplno a dvakrát remizovalo. To vypadá na poměrně slušnou bilanci, jak ale Jungwirth upozorňuje, nebyla to procházka růžovým sadem: „Z jedenácti zápasů bylo osm opravdu těžkých, z toho čtyři měli opravdu špičkovou kvalitu. Zbylé tři by se možná daly nazvat lehčími.“ Toto všechno pořád poukazuje na únavu, kterou museli čtrnáctiletí hokejisté skousnout. Navíc česká výprava vsadila pouze na tři pětky. „Jiné týmy, jako třeba Modo nebo Täby, hráli se čtyřmi lajnami, my jsme ale měli tři vyrovnané formace, takže jsme je mohli pořád točit dokola. Vytížení se rovnoměrně rozložilo a tým nestál na dvou třech lidech, tím pádem se to dalo vydržet. A i podle statistik je vidět, že branky a nahrávky jsou mezi kluky rozloženy. Někteří hráli líp než jiní, ale já mám radost ze všech hráčů,“ nešetří chválou trenér.

Jediného přemožitele našli čeští hokejisté v týmu Täby HC, se kterým prohráli obě utkání. „Täby jsou čtvrtí Stockholmu. Místní nám říkali, že si klub stahuje hráče z okolí, a někdy i odjinud, takže je takovou zásobárnou talentů. Fungují vlastně na principu akademie,“ představuje pokořitele týmu z Vysočiny Jiří Jungwirth. Pro KCTM to nebylo první setkání s tímto mužstvem. Soupeři už na sebe narazili na zmiňovaném turnaji ve Finsku. Ani tam se Čechům nepodařilo nezdolné Švédy pokořit. „Prohráli jsme s nimi jednoznačně 1:5. Vůbec nám nedali šanci,“ vzpomíná na jarní zápas Jungwirth. Jedním dechem však dodává, že ve Švédsku už šlo v základní skupině o úplně jiný zápas: „Zpočátku jsme hráli ustrašeně, to ano. Kluci asi měli pořád v hlavách, že většina soupeřova týmu proti nim vyhrála na jaře. Potom jsme se ale vzpamatovali, ve druhé třetině už jsme hráli velice slušně. Dotáhli jsme se na 2:3 a měli i šanci vyrovnat. To se bohužel nepovedlo a oni nám pak v závěru dvakrát ujeli. Já si ale myslím, že minimálně 15 minut jsme byli lepším týmem my.“ (zápasy se nehrály klasicky na 3x20 minut, ale pouze 2x20 minut - pozn. aut.)

Shodou okolností se finálovým soupeřem KCTM staly právě Täby. Jako první se do vedení dostali čeští hokejisté, Švédům se ale podařilo srovnat. Poté se situaci obrátila a manko museli dotahovat hráči KCTM. „Byl to velice napínavý zápas, hrálo se opravdu nahoru dolů. Když jsme obrátili na 4:3, věřil jsem, že už to dotáhneme do vítězného konce. Bohužel jsme zazmatkovali ve vlastním pásmu, puk skončil u jejich obránce a ten propálil všechno, co mu stálo v cestě,“ smutní při vzpomínce na nešťastné srovnání soupeře Jungwirth. „Na nás pak trochu padla deka a hned zkraje prodloužení jsme dostali branku,“ vypráví hořký konec nadějně rozehraného zápasu. Hned ale zdůrazňuje, že i přes nepříliš vydařený konec bylo utkání výborné, stejně jako celý turnaj. „Byla pro mě radost kluky trénovat,“ říká závěrem.

KCTM Dukla Jihlava na Nordic Youth Trophy:

Tým KCTM (Krajské centrum talentované mládeže) Dukla Jihlava byl složen z hráčů ročníku 1998 a mladších z týmů: HC Dukla JIhlava, HC Rebel Havlíčkův Brod, SK Horácká Slavia Třebíč, SKLH Žďár nad Sázavou a Humpolce.

Gólmani:
Jakub Škarek - HC Dukla Jihlava
Josef Kořenář - HC Dukla Jihlava/Humpolec
Obránci:
Gabriel Havelka - HC Dukla Jihlava
Vojtěch Pražák - HC Dukla Jihlava
Aleš Trnka - SK Horácká Slavia Třebíč
Jiří Kopic - HC Rebel Havlíčkův Brod
Patrik Hrabáň - HC Rebel Havlíčkův Brod
David Váňa - HC Dukla Jihlava
Útočníci:
Tomáš Mejzlík - HC Dukla Jihlava
David Čermák - HC Dukla Jihlava
Kryštof Hrala - HC Dukla Jihlava
Ondřej Najman - HC Dukla Jihlava
Radim Ferda - SK Horácká Slavia Třebíč
Tomáš Mlynář - SK Horácká Slavia Třebíč
Vladimír Oščádal - HC Dukla Jihlava
Tomáš Havránek - SKLH Žďár nad Sázavou/HC Dukla Jihlava
Pavel Hendrych - HC Dukla Jihlava/Humpolec

Výsledky turnaje můžete sledovat zde