Byla to velká zkušenost, hodnotí reprezentační turnaj Matic Podlipnik

17.12.2012 / Libor Kucza

Reprezentace Slovinska absolvovala ve Francii jeden z přípravných turnajů před důležitými milníky letošní sezony. V sestavě země, jejíž metropolí je Lublaň, nechyběla ani jihlavská stopa. Tu zanechal v domovině galského kohouta Matic Podlipnik. Mladý jihlavský obránce se rozhodně neztratil. „V jednom zápase jsem byl vyhlášen nejlepším hráčem,“ říká hrdě, avšak s nesmírnou dávkou pokory ve hlase. Reprezentační štace byla pro mladého obránce přínosem i v mnoha jiných aspektech.

Slovinský výběr odcestoval do Francie s poměrně obměněným kádrem. Jedním z důvodů byla absence reprezentační přestávky v EBEL lize. „Měli jsme poměrně mladý tým, protože rakouská liga, kde hrají naši hráči, nemá reprezentační pauzu,“ poukazuje Matic Podlipnik.

Své vystoupení na turnaji zahájili slovinští zástupci 13. prosince, kdy se střetli s místním výběrem. „V prvním utkání s Francií jsme byli trochu nervózní, obzvlášť my mladí hráči. Po první třetině to bylo vyrovnané, hráli jsme dobře,“ popisuje úvod utkání jihlavská „devětaosmdesátka.“ Další průběh duelu již tolik úsměvů ve slovinských tvářích nevyčaroval. „Poté jsme byli zejména vinou naší nezkušenosti několikrát hloupě vyloučeni a dostali jsme tři góly. To utkání definitivně zlomilo,“ neskrývá rozčarování z nepovedeného závěru rodák z Jesenice.

Napravit reputaci si toužili hokejisté, jež nosí na přední straně dresu nápis „Slovenija,“ v dalším souboji. „Odehráli jsme výborný zápas s Dánskem. Po základní hrací době skončil 1:1, poté jsme bohužel prohráli na nájezdy,“ lituje Podlipnik. Poslední střetnutí dospělo rovněž do prodloužení. V něm se nakonec podlehlo Slovinsko lotyšskému výběru 3:4. Na turnaji tak získalo 2 body. „Hráli jsme proti obtížným soupeřům, téměř všichni zde měli kompletní tým. Při plném počtu hráčů však budeme silní i my. Hrát pak můžeme s každým,“ nestrachuje se dvacetiletý zadák o kvalitu slovinského hokeje.

Na srazu nechyběla ani bezpochyby nejzářivější hvězda – Anže Kopitar. Stokilový chasník, jenž za běžného chodu zámořské NHL válí pod hollywoodskými kopci, vnesl do mužstva zkušenost a přítomnost lídra. „Nikdy jsem neměl v týmu spoluhráče, který by nastupoval v NHL. Teď jsem s ním měl šanci hrát a bylo to skutečně úžasné,“ rozplývá se letní posila Dukly Jihlava. „Mohu se od něj spoustu věcí naučit. Bylo to dobré pro celý tým, každý hrál v jeho přítomnosti na sto deset procent, všichni jsme chtěli ukázat, že jsme dobří,“ podotýká Matic Podlipnik.

Technický obránce, který prošel rovněž juniorským týmem Salzburku, chytil svou šanci „za pačesy“. Po jednom z utkání byl vyhlášen nejlepším hráčem. „Před turnajem říkal trenér nám mladým hráčům, abychom se předvedli. Proto jsme přece na turnaj jeli,“ říká rozhodně. „Necítil jsem žádný tlak, zkrátka jsem hrál nejlépe, jak jsem uměl. Naslouchal jsem pokynům trenéra, který mě po utkání odměnil cenou za nejlepšího hráče zápasu,“ přibližuje zářný moment. „Vůbec jsem to nečekal, o to více jsem byl potom šťastný. Věděl jsem, že má práce na turnaji byla dobrá,“ doplňuje.

Slovinsko má jasný cíl, probojovat se na zimní olympijské hry, které bude hostit v roce 2014 ruské Soči. Kvalifikace proběhne v únoru. Poté již bude následovat mistrovství světa. Obě významné události jsou pro Matice Podlipnika obrovskou motivací. „Na tomto turnaji chyběli dva beci, ukázat se tak mohli i ostatní. Záleží na tom, pro koho se rozhodne trenér. Věřím ale, že když budu každý den poctivě pracovat, za reprezentaci si ještě zahraji,“ dodává se zdravým sebevědomým.

DRAVÉ MLÁDÍ. Matic Podlipnik se pomalu, ale jistě prosazuje do sestavy Dukly Jihlava. Pozitivních výkonů talentovaného obránce si všimla i seniorská reprezentace Slovinska. V jejím dresu se poté účastnil mezinárodního turnaje EIHC ve francouzském Lyonu.
Foto: Zbyněk Zápotočný