Jednou bych se rád na Vysočinu vrátil, říká útočník Patriotu Budapešť Martin Kuřítko

18.12.2012 / Richard Wagner

Zimní stadion v Havlíčkově Brodě přivítal celek hrající ruskou juniorskou soutěž (MHL) Patriot Budapešť. S maďarským celkem, jehož základnu tvoří především mladí Češi a Slováci, přicestoval do Kotliny také jihlavský odchovanec Martin Kuřítko, který v současné době figuruje na třetím místě v kanadském bodování Patriotu.

Nejúspěšnější zápas v této sezoně zažil šikovný útočník na ledě SKA, kde byl u všech čtyř gólů svého týmu, přičemž dva z toho sám dal. Nicméně ani jeho výkon nestačil na úspěch a Budapešť zmíněný zápas prohrála 4:5.
Budapešťský Patriot, vedený koučem Petrem Novákem, se ve čtvrtek 20. prosince od 18 hodin utká na ledě havlíčkobrodské Kotliny s juniorkou Dukly Jihlava, tedy týmem, jehož dres Martin Kuřítko ještě v předminulé sezoně oblékal. „Doufám, že vyhrajeme, abychom jim ukázali, že hrajeme lepší soutěž," říká jednadvacetiletý útočník maďarského celku a hecuje tak na dálku své bývalé spoluhráče.

Jste tu první den na ledě, takže jaké jsou dojmy z havlíčkobrodské Kotliny a z tohoto soustředění.
Já Havlíčkův Brod dobře znám, hrával jsem tu odmalička. Je tady příjemné prostředí, takže jsme zde zatím spokojení. Ubytování i strava jsou dobré, takže si nemáme na co stěžovat.

Přejděme k aktuálně probíhající sezoně. Jak jste spokojen se svými výkony a výkony týmu?
Ty výkony týmu..., no nevím..., ze začátku to bylo výborné, ale pak jsme se uspokojili. Ale nebylo to tak, jak bývá zvykem, že se prohrají třeba tři nebo čtyři zápasy a jde to od znova. My jsme prohráli třeba osm zápasů v řadě, což nebylo dobré a teďka se z toho těžko zvedáme. S těmi osobními výkony je to jako na houpačce. Někdy se zápas podaří, někdy ne, soupeř vám třeba nesedne, takže je to složité.

V loňské sezoně jste působil v dresu Tatranských Vlků, ale před letošní sezonou jste se s týmem přestěhovali do Budapeště. Jaký je rozdíl mezi oběma prostředími. V čem je jiná maďarská metropole oproti Spišské Nové Vsi, kde Vlci coby juniorka Popradu hrála domácí zápasy?
Budapešť je pro mě trošku horší, protože je to velké město. Ve Spišské Nové Vsi byla dobrá dostupnost všude. Dostali jsme se rychle do obchodu a měli jsme to blízko k zimáku. Teď máme byt dál od zimáku, ale výhoda je, že máme vlastní byty a není tam taková ta „ponorka“, to znamená, že nejsme všichni uzavřeni celý rok v jedné ubytovně.

Teď otázka přímo na MHL, v čem se liší nejkvalitnější ruská juniorská soutěž oproti ligám v České republice?
Podle mě jsou tam hráči technicky a rychlostně vyspělejší. Ta rychlost, to je asi to nejdůležitější.

Na Vysočině jste hokejově vyrůstal, hrál jste především v dorostu a v juniorce v Jihlavě, jaké jsou vzpomínky na tato léta. Chtěl byste se v budoucnu vrátit sem na Vysočinu, nebo raději někam do zahraničí?
V Dukle to byly moje nejlepší léta, na ta vzpomínám velmi rád. Byla tam výborná parta, jedna z nejlepších, co jsem zažil. Ten rok v juniorce tam byla nejlepší parta s ročníky 89, 90, 91. Určitě bych se rád jednou na Vysočinu vrátil, ale teď bych zatím raději zkoušel to zahraničí a získával zkušenosti.

Ve čtvrtek vás čeká zápas s vaším někdejším týmem – jak jste sám řekl, s týmem, na který máte jen ty nejlepší vzpomínky. Už jste se s kluky z Jihlavy bavil? Proběhlo mezi vámi třeba nějaké hecování?
Teď už tam hraje jen pár hráčů, s nimiž jsem tam hrál, takže žádné hecování neproběhlo, ale bavil jsem se s nimi. Oni se na to moc netěší. Uvidíme, jak to bude vypadat. Já doufám, že vyhrajeme, abychom jim ukázali, že hrajeme lepší soutěž, hlavně aby to pro nás nebyla ostuda.

Máte nějaký vzkaz pro fanoušky, nejen v Jihlavě, ale třeba i někomu přímo osobně.
Fanouškům bych chtěl vzkázat, aby drželi u svého týmu, i když se mu nedaří, protože Duklu Jihlavu sleduji a vím, že teď se jí zrovna moc nedaří. Chtěl bych jim vzkázat, aby se jí drželi, protože kluci nemají lehkou situaci, a aby fandili stále tak, jako vždycky.

Statistiky Martina Kuřítka si můžete prohlédnout zde.

ASISTENT. Martin Kuřítko v dresu Patriotu Budapešť. V dosavadním průběhu sezony mu patří třetí příčka v kanadském bodování týmu. Foto: Patriot Budapešť

SILNÁ TROJKA. Útočná formace juniorského týmu Dukly z předminulé sezony (zleva) Adam Pometlo, Anatolij Protasenja a Martin Kuřítko se starala o podstatnou část jihlavských gólů. Foto: archiv HC Dukla Jihlava