Ty dva body se nám do tabulky hodně hodí, hodnotí výhru v Třebíči Tomáš Čachotský

15.01.2013 / Zdeněk Drla

Drama až do konce. V pondělí večer si 3140 diváků v třebíčském hokejovém stánku vychutnalo pořádnou porci pohledného hokeje. Jihlavská Dukla vybojovala v předposledním derby Vysočiny letošní základní části dva body, když ten bonusový v nájezdové loterii vystřelil pro tým z krajského města Vysočiny Tomáš Čachotský. „Chtěl jsem zkusit tu svoji klasiku do bekhendu. Naštěstí se mi to podařilo trefit," říká s úlevou spokojený střelec. „Ty dva body se nám do tabulky hodně hodí," doplňuje miláček jihlavských fans, který v neděli oslavil jedenatřicáté narozeniny.

Derby mezi Horáckou Slavií Třebíč a Duklou Jihlava táhne diváky do ochozů. V netradiční pondělní termín si cestu na třebíčský zimní stadion našlo 3140 lidí. A nutno poznamenat, že oba dva tábory příznivců vytvořily svým barvám důstojnou kulisu. Oba týmy na ledě jim za to předvedly pohledný hokej, ve kterém nebyla nouze o šance. „Byl to hodně vyrovnaný zápas, vlastně jako každé derby s Třebíčí," hodnotí duel útočník Tomáš Čachotský, jenž v zápase vystřelil pro Duklu bonusový bod v samostatných nájezdech. „Bylo tam hodně osobních soubojů, hodně se bruslilo," přidává další postřeh čerstvě jedenatřicetiletý útočník.

Souboj dvou regionálních sousedů i sousedů v tabulce. O náboj pondělního derby tedy bylo postaráno. Dukla potřebuje v závěrečné čtvrtině základní části první ligy nutně bodovat. Na šesté příčce ztrácela před zápasem 41. kola na svého regionálního rivala sedm bodů, po něm už jeden bodík umazala. „Za ty body jsme rádi. Jsme spokojení, že se nám znovu podařilo v Třebíčí bodovat. Ty dva body se nám do tabulky hodně hodí," přiznává Tomáš Čachotský.

Vyrovnaný zápas, ve kterém rozhodčí rozdali celkem šestnáct menších a jeden větší trest (dvougólový střelec Horácké Slavie Martin Dočekal dostal trest do konce utkání, když přehnal důraz v souboji s Danielem Hodkem u mantinelu - pozn. aut.), dospěl po šedesáti minutách hry do prodloužení. Ani v nastaveném čase se žádný z týmů neprosadil, proto přišly na řadu samostatné nájezdy, které bývají takovou malou loterií. V ní se ukázal být "štístkem" Tomáš Čachotský. Právě šikovný útočník s devadesátkou byl prvním z jihlavských hráčů, který se rozjel ze středového kruhu proti třebíčskému Marku Čiliakovi. A uspěl. Jeho zásluhou se početná skupina jihlavských fanoušků, kteří pro derby zápas připravili i speciální choreo, radovala z vedení. Před ním se totiž neprosadil proti Filipovi Novotnému Vojtěch Němec, poté ani Tomáš Kaut. A tak když za Duklu proměnil svůj nájezd Adam Zeman, mohly oslavy ze zisku dvou bodů propuknout v hledišti naplno. Rozhodují gól byl připsán oblíbenci jihlavských fans Tomáši Čachotskému. „Chtěl jsem zkusit tu svoji klasiku do bekhendu. I když o tom gólman věděl, povedlo se mi ho prostřelit, neměl to," říká spokojený střelec. „Podařilo se mi to trefit. Bylo v tom ale i trochu štěstí," přiznává hráč, který se prosadil proti nejvytíženějšímu gólmanovi v první lize. „Každému gólmanovi se dá dát gól. Musím uznat, že chytal velice dobře, ale to samé náš Filda - ten chytal také výborně. V Třebíči to byl i souboj gólmanů," poukazuje na statistiky maskovaných můžů. Třebíčský Marek Čiliak musel zlikvidovat 32 jihlavských pokusů. Jeho jihlavský protějšek Filip Novotný si poradil s osmadvaceti střelami.

VÍTĚZNÝ NÁJEZD. Tomáš Čachotský právě překonává Marka Čiliaka. Jeho samostatný nájezd rozhodl o vítězství Dukly Jihlava a zisku druhého bodu. Foto: Jiří Mokrý (www.hstrebic.cz)