Chceme postoupit do první čtyřky, říká před startem extraligové nadstavby trenér juniorů Štěpán Moravec

28.01.2013 / Zdeněk Drla

Junioři Dukly Jihlava mají za sebou základní část NOEN extraligy. V ní odehráli dvaatřicet zápasů a celkově skončili na osmém místě. Nyní je čeká desetikolová nadstavba, do které se dostalo dvanáct nejlepších týmů. V nadstavbové skupině A, kam postoupily vedle Jihlavy ještě týmy Vítkovic, Třince, Olomouce, Plzně a Pardubic, se začíná od nuly. První čtyři celky se pak utkají se čtyřmi nejlepšími ze šestice ve skupině B (Chomutov, Litvínov, Zlín, Kometa Brno, Liberec a Sparta). „Chceme postoupit do první čtyřky a uděláme pro to maximum," říká rozhodně trenér Štěpán Moravec, který si ale v duchu přál poněkud jiné složení skupiny. Junioři Dukly naskočí do nadstavby oproti plánu až v pátek 1. února v Pardubicích, první kolo v Olomouci bylo na žádost soupeře přeloženo.

Junioři jihlavské Dukly si účast v nadstavbové skupině zajistili s dostatečným předstihem, když dlouhou dobu okupovali osmou příčku sedmnáctičlenné tabulky. O některých účastnících nadstavby a jejich zařazení do skupin ale rozhodovala až poslední dvě kola.

Fakta o základní části:

Nejvyšší prohru utrpěli jihlavští junioři v šestém kole na domácím ledě. S Plzní prohráli 0:5.
Nejvyšší výhru vybojovali ve 12. kole v Pardubicích. Juniorský tým z města perníku přehráli v poměru 7:4
Králové prodloužení: Hned devětkrát během základní části nerozhodlo o výsledku šedesát minut. Muselo se tedy nastavovat. V šesti případech se radovali hráči Jihlavy, kteří zvítězili buď v prodloužení, nebo po samostatných nájezdech. Stejnou bilanci mají i vítězné Vítkovice.
Slušňáci: Hráči Jihlavy posbírali druhý nejmenší počet trestných minut - 365 a patří tak společně s Litvínovem (355 TM) k nejslušnějším týmům v extralize. Pro srovnání: devátá Plzeň má na svém kontě 517 trestných minut, sedmá Kometa dokonce 601 trestnou minutu.
Nejlepším střelcem týmu je Marek Prokš, který ve 12 zápasech nasázel 11 gólů. Kanadské bodování vede další útočník se zkušenostmi z A-týmu Štěpán Zídek (6+16), následuje ho Ondřej Pěška (7+11).
• Mezi obránci v kanadském bodování vyniká Štěpán Dundáček (ročník 1995, odchovanec Havlíčkova Brodu) s bilancí šesti gólů a pěti asistencí, za ním je se ziskem devíti bodů (3+6) Erik Polívka, devět asistencí má na svém kontě Přemysl Tobola, jeho mladší bratr Hynek nastřádal prozatím osm bodů (2+6).
• Nejvytíženějším z trojice gólmanů je Tomáš Fučík, jenž nastoupil v jedenadvaceti zápasech. S procentuální úspěšností zákroků 92,62 mu patří druhé místo mezi všemi extraligovými gólmany.

Ve skupině A se dvoukolově systémem každý s každým doma a venku střetnou týmy, jenž po odehrání 32 kol základní části skončili na prvním, čtvrtém, pátém, osmém, devátém a dvanáctém místě. Zbývající šestice bude stejným způsobem bojovat o body a účast v play-off ve skupině B.

Nasazení týmů v nadstavbových skupinách dle umístění:

Skupina A:              Skupina B:
 1. Vítkovice		 2. Chomutov
 4. Třinec		 3. Litvínov
 5. Olomouc		 6. Zlín
 8. Dukla Jihlava	 7. Kometa Brno
 9. Plzeň		10. Liberec
12. Pardubice		11. Sparta

Až poslední dvě kola základní části rozluštila tajenku, kdo uzme místo mezi dvanácti nejlepšími. O jedenácté a dvanácté místo byla poměrně velká tlačenice. Černý Petr zbyl nakonec v rukách hráčů pražské Slavie a českobudějovického Mountfieldu. Systém nadstavby přiřkl pro osmou jihlavskou Duklu dvojici favoritů ze severu Moravy Vítkovice a Třinec, dále pak Olomouc, Plzeň a Pardubice. „Nevím, jestli můžeme být spokojeni. Počítali jsme trochu s jiným pořadím. Překvapila nás Plzeň, která se dostala do naší skupiny, když poskočila na deváté místo. Stejně tak Pardubice, které dvanáctku udělaly na úkor Českých Budějovic i Slavie Praha," říká trenér juniorů Štěpán Moravec s tím, že předpokládal, že se ve dvanáctce objeví buď Jihočeši nebo tým z hlavního města. Pardubice si místo mezi tuctem "vyvolených" vydobyly v posledním kole, kdy deklasovaly jedenáctou Spartu v poměru 11:3.

Před jihlavskými mladíky tedy stojí velká výzva v podobě účasti v play-off, kam z obou skupin postoupí vždy čtyři nejlepší. „Musíme se k tomu postavit čelem. S každým hrajeme od nuly, je to vlastně nová soutěž," vysvětluje Moravec a přemítá o možnostech jihlavských mladíků. „Uvidíme, jaké budou aktuální sestavy týmů, záležet bude i na herní pohodě."

První kolo nadstavby ale jeho svěřenci neodehrají v původně plánovaném termínu. Ve středu 30. ledna měli zajíždět na led Olomouce, zápas byl ale přeložen. „Důvodem je reprezentační akce osmnáctky. Olomouc tam má nějaké hráče, takže na její žádost se utkání prvního kola překládá. Zápas se odehraje v náhradním termínu v úterý 19. února," vysvtěluje Štěpán Moravec.

V prvním hracím týdnu nadstavby tak mladíci s Ježkem na dresech odehrají pouze jedno utkání a to v pátek 1. února na ledě Pardubic. Poté čeká celou soutěž téměř dvoutýdenní reprezentační pauza. „V Pardubicích bychom měli hrát kolem šesté hodiny večer. Kluci potom dostanou volný víkend. Další týden se zaměříme na kondici, abychom kluky trochu potrápili. O dalším víkendu dostanou hráči opět volno, aby si odpočinuli. V následujícím týdnu se už bude hrát (ve čtvrtek 14. února na Horáckém zimním stadionu s Plzní - pozn. aut.), takže tréninky před tímto datem zaměříme spíše na herní situace a budeme se připravovat na klasický rozvrh čtvrtek - sobota," vypočítává trenér juniorů.

Dlouhé čekání na další ostrý zápas si po prvním únoru zpestří jihlavský tým přípravným utkáním. „Osmého února sehrajeme přátelské utkání se Znojmem, čekáme už jen na potvrzení času a místa. Tady v Jihlavě není volný led, tak to chceme odehrát buď ve Znojmě nebo na nějakém blízkém zimním stadionu," doplňuje Štěpán Moravec, který má jasno, čeho chce s týmem během následujích deseti soutěžních kol dosáhnout. „Chceme postoupit do první čtyřky a uděláme pro to maximum," říká rozhodně.

BUDE VESELO I PO NADSTAVBĚ? Útočníci jihlavské juniorky Martin Gregar (vlevo) a Roman Mikeš odjíždějí spokojeně z ledu poté, co Dukla porazila po nájezdech pražskou Slavii 2:1. Budou mít důvod k úsměvu i po odehrání deseti kol nadstavby? Vybojují čtyřku zaručující play-off? Foto: Josef Plechatý