Výběr Vysočiny vybojoval na mistrovství republiky krajů třetí místo

01.02.2013 / Zdeněk Drla

Výběr Kraje Vysočina skončil na Mládežnickém mistrovství České republiky krajských výběrův ledním hokeji, které se hrálo na sklonku ledna v Plzni, na skvělém třetím místě. Hráči ročníku narození 1998 přehráli v zápase o bronzový post Středočeský kraj 2:0, zlato brala Praha. „Je to velký úspěch," okomentoval umístění mladíků z Vysočiny jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, podle kterého se začíná projevovat systematická spolupráce klubů z Vysočiny v rámci KCTM (Krajského centra talentované mládeže - pozn. aut.).

Mistrovství republiky krajských výběrů hostil zimní stadion Košutka v Plzni. Za čtrnáct krajských výběrů z celé České republiky nastoupilo přes 200 nejlepších hráčů ročníku narození 1998 a mladších. Každý z výběrů odehrál v základní skupině pět zápasů s vylosovaným soupeřem, přičemž se výsledky započítávaly do společné tabulky. Po odehrání těchto utkání se týmy na prvních dvou místech střetly v duelu o celkové prvenství, krajské výběry na třetím a čtvrtém místě si to rozdaly o bronz. Turnaje se zúčastnili také oficiální pozorovatelé Českého svazu ledního hokeje, pracovníci sportovního úseku a reprezentační trenéři mládeže. Z mladíků, jenž se představili na této akci, budou vybírat vhodné hráče pro rodící se reprezenatční výběr do patnácti let.

Výběr Kraje Vysočina se na akci předvedl v dobrém světle, přehrál své soupeře z Karlovarského, Libereckého i Královéhradeckého kraje, sklonit se musel pouze před hokejisty z hlavního města, s Plzeňským krajem remizoval. V souboji o konečné třetí místo mladíci z Vysočiny porazili v poměru 2:0 Středočeský kraj.

„Je to velký úspěch. Nejen letošní, ale i výsledky výběru Kraje Vysočina za poslední roky jsou dobré. Dívám se na to z krajského pohledu a z pohledu Dukly Jihlava jako nositele projektu KCTM a myslím, že se projevuje dobrá práce s mládeží na Vysočině," kometuje účinkování výběru Vysočiny na západě Čech jednatel Dukly Jihlava a zároveň šéf krajského svazu ledního hokeje na Vysočině Bedřich Ščerban.

"Devadesát osmičky" se na plzeňské akci, která probíhala na dvou ledových plochách na sídlišti Košutka, předvedly v dobrém světle. „Tomáš Havránek, který pochází ze Ždáru nad Sázavou a v první polovině sezony nastupoval za mladší dorost Dukly Jihlava (nyní se vrátil do mateřského oddílu, kterému chce pomoci postoupit do ELIOD extraligy mladšího dorostu - pozn. aut.), byl nejlepším střelcem turnaje, celkově skončil druhý v kanadském bodování. V první desítce, jak v kanadském bodování tak ve střelcích byl i další zástupce Kraje Vysočina Tomáš Mlynář z Horácké Slavie Třebíč," vypočítává úspěchy vysočinských hokejistů na mistrovství Bedřich Ščerban. „Projevuje se dobrá spolupráce klubů v rámci KCTM v kraji, pravidelná měsíční soustředění talentů z Vysočiny. Kluci dobře reprezentovali Kraj Vysočina a své týmy,“ doplňuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Základní část:

Kraj Vysočina - Karlovarský kraj 6:3 (4:2, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Mlynář (Havránek, Najman), 4. Havránek (Valík), 12. Novák (Kaut), 13. Mlynář (Havránek, Najman), 34. Novák (Kaut), 42. Kousal (Srnský, Váňa) - 6. Hrůša (Halberštát, Vildumetz), 12. Kunc (Vildumetz), 28. Šála (Kurfürst, Vildumetz). Vyloučení: 6:1. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 21:12.

Kraj Vysočina - Hlavní město Praha 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 16. Havránek (Mlynář), 34. Havránek (Najman, Mlynář) - 24. Šmerha, 40. Michnáč (Zídek, Komárek), 41. Pšenička (Šmerha, Mařík), 45. Šmerha (Hrdinka). Vyloučení: 4:1. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 27:18.

Královéhradecký kraj - Kraj Vysočina 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 37. Havránek (Mlynář), 42. Najman (Havránek). Vyloučení: 0:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 11:31.

Liberecký kraj - Kraj Vysočina 1:6 (1:1, 0:4, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Bělohorský (Kačírek) - 4. Kousal (Mlynář, Najman), 23. Mlynář (Michálek), 27. Mlynář (Váňa), 30. Havránek, 33. Havránek, 41. Havránek. Vyloučení: 1:3. Bez využití. V oslabení: 0:2. Střely na branku: 16:28.

Plzeňský kraj - Kraj Vysočina 1:1 (0:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 34. Kantner - 39. Kaut (Nečas, Havránek). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 21:16.

O 3. místo:

Kraj Vysočina - Středočeský kraj 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 35. Havránek (Nečas, Macky), 43. Váňa (Najman, Mlynář). Vyloučení: 2:2. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 25:13.

Sestava Kraje Vysočina: Josef Kořenář (Jihlava/Humpolec), Matěj Loubal (Třebíč) - Michal Macky (Žďár nad Sázavou), Jiří Kopic (Havlíčkův Brod), Michal Němec (Havlíčkův Brod), Vojtěch Pražák (Jihlava), Aleš Trnka (Třebíč), Dominik Valík (Třebíč), David Váňa (Jihlava) - Radim Ferda (Třebíč), Tomáš Havránek (Žďár nad Sázavou), Stanislav Huňáček (Jihlava), Martin Kaut (Žďár nad Sázavou), Pavel Kousal (Jihlava), Tomáš Mejzlík (Jihlava), David Michálek (Havlíčkův Brod), Tomáš Mlynář (Třebíč), Ondřej Najman (Jihlava), Martin Nečas (Žďár nad Sázavou), Vladimír Oščádal (Jihlava), Vladimír Srnský (Žďár nad Sázavou), Matěj Novák (Třebíč)
Trenéři: Jiří Jungwirth (Jihlava), Roman Vondráček (Třebíč)

Mistrovství republiky krajských výběrů se koná vždy v lichém roce. V sudých letech je v zimních měsících na programu Olympiáda dětí a mládeže, jejíž součástí je i hokejový turnaj. Ta se v roce 2012 konala v Moravskoslezském kraji (hrál ročník 1997, Vysočina skončila pátá - pozn. aut.), přístí rok, v roce 2014, ji bude hostit právě Kraj Vysočina. Hokejový turnaj bude probíhat v Jihlavě a Havlíčkově Brodě.