Možná jsem mohl volit střelu, přemítá nad neproměněným trestným střílením Martin Filip

17.02.2013 / Zdeněk Drla

Předposlední kolo základní části první hokejové ligy mělo napovědět, zda se Dukla ve čtvrtfinále play-off utká s regionálním rivalem z Třebíče, či vyřazovací boje bude absolvovat na trase Jihlava – Ústí nad Labem. Šedesát minut hry u řeky Jizery tuto tajenku rozluštilo. Soupeřem Dukly v prvním kole vyřazovacích bojů budou Ústečtí Lvi. Dukla prohrála v Benátkách 0:2. „Ten zápas byl hodně důležitý. V podstatě to byla už taková příprava na play-off,“ říká útočník Martin Filip, který se stal smutným hrdinou večera. Za stavu 0:2 byl v úniku faulován a hlavní rozhodčí nařídil trestné střílení. Zkušený matador jej ale neproměnil. „Byla to moje chyba. Nedokázal jsem to zvednout,“ popisuje svůj neúspěšný pokus překonat gólmana Robina Blažíčka.

Byl to veledůležitý zápas. Dukla před duelem v Benátkách nad Jizerou stále živila naději, že ztenčí náskok Kadaně a v případě pondělního úspěchu na domácím ledě proti tomuto soupeři poskočí na páté místo prvoligové tabulky a ve čtvrtfinále play-off tak potká Horáckou Slavii Třebíč. Po sobotě to už neplatí. Jihlava, bez ohledu na výsledek závěrečného ligového kola, zůstane v tabulce šestá a v prvním kole vyřazovacích bojů ji čeká třetí Ústí nad Labem. „Do Benátek jsme jeli s tím, že se chceme porvat o to, aby na nás ve čtvrtfinále vyšla Třebíč, bohužel to nedopadlo,“ vysvětluje útočník Martin Filip.

„Ten zápas byl hodně důležitý. Nejen pro nás. V podstatě to byla už taková příprava na play-off. Soupeř hrál o všechno (Benátky mají stále šanci postoupit mezi osm nejlepších týmů – na devátém místě ztrácí jediný bod na Hradce Králové – pozn. aut.), podle toho to také vypadalo. Pro spoustu mladých kluků, kteří tady jsou, je to taková předpříprava na play-off, protože s podobnými zápasy se potkají někteří z nich asi poprvé,“ přemítá zkušený forvard, který během své bohaté kariéry zažil vyřazovací boje nespočetněkrát.

Přitom nechybělo moc a Dukla mohla v Benátkách počítat s bodovým ziskem. „Myslím, že jsme začali dobře. Někdy do osmé minuty jsme měli navrch, vytvářeli jsme si šance, hráli jsme dobře. A pak přišlo jedno zaváhání ve středním pásmu a z nevinné akce… (odmlčí se) co se týká souvislostí okolo, tak to bylo nevinné a najednou z toho byl samostatný nájezd od modré a gól. Pro to utkání to mělo zásadní význam,“ konstatuje posmutněle jedenačtyřicetiletý hokejista a pouští se do hodnocení dalších zlomových momentů duelu.

Ten druhý přišel krátce po polovině utkání – tým z vůbec nejmenšího města, kde se hraje první hokejová liga (Benátky nad Jizerou leží v okrese Mladá Boleslav a mají necelých 7500 obyvatel – pozn. aut.) se ujal dvougólového vedení. „Druhý gól byl nešťastný odraz od hrany mantinelu, kdy měl jít puk do druhého rohu, ale najednou se odrazil a bylo z toho dva nula na brankáře a skóre 2:0,“ říká trpce Martin Filip. „No a třetím zlomovým okamžikem bylo moje trestné střílení, které jsem nedokázal proměnit,“ poukazuje na situaci zkraje 38. minuty, kdy jej v úniku fauloval liberecký junior Patrik Maďar. Hlavní rozhodčí bez váhání zkřížil ruce nad hlavou na znamení toho, že za tento zákrok nařizuje trestné střílení.

V souladu s pravidly se k jeho exekuci postavil sám postižený hráč. Martin Filip v jednom z dřívějších rozhovorů uvedl, že si na nájezdy věří a má zhruba sedmdesátiprocentní úspěšnost. Tentokrát jeho pokus nevyšel. „To byl zrovna asi jeden nájezd z těch zbývajících třiceti procent,“ říká posmutněle. „Byla to moje chyba. Nedokázal jsem to zvednout – gólmana jsem udělal, nedokázal jsem ho ale přehodit. Možná jsem mohl volit střelu, protože zůstal zalezlý a vůbec moc na moje „pokusy“ nereagoval,“ popisuje vteřiny duelu Filip – Blažíček.

Dukla se v Benátkách nedokázala střelecky prosadit, možná je to zapřičiněno i malou četností střelby. Benátecký gólman musel zasahovat pouze v devatenácti případech. „Bylo to hrou soupeře, který byl hodně pozorný dozadu, zbytečně nehrál, snažil se spíš dobře bránit. Z toho to potom vyplývá. Benátky jsou silné, mají tam hodně velkých kluků, kteří jsou silní v osobních soubojích,“ vysvětluje jihlavská čtyřiadvacítka. „Oni nás ke střelbě ani moc nepouštěli. Navíc řada našich střel šla ´mimo zařízení´,“ doplňuje Martin Filip, pro něhož byl sobotní zápas již jedenapadesátým v této sezoně. Zkušený útočník je tak jediným hráčem Dukly Jihlava, který nastoupil ve všech utkáních.

Dukla vyzve v play-off na Ústecké Lvy

Před posledním kolem základní části ztrácí Dukla na pátou Kadaň, se kterou se střetne na Horáckém zimním stadionu v pondělí 18. února, čtyři body. Na konečném postavení obou týmů v tabulce tedy výsledek nebude mít žádný vliv. „O nic nejde pouze v uvozovkách. Jde o to, dobře se připravit na play-off. Je to pro nás další příprava na play-off, které budeme hrát s Ústím, což je silný soupeř,“ říká důrazně Martin Filip a přemítá o tom, jak by závěrečný zápas základní části mohl dopadnout. „Nevím, v jakém složení Kadaň přijede, teď se jim moc nedaří. Je to ale zkušený soupeř, který nás letos třikrát porazil, takže by bylo potřeba jim to alespoň jednou za sezonu oplatit.“

Kvůli prohře v Benátkách přišla Dukla o šanci poprat se v posledním zápase o možnost zahrát si v play-off derby. Ve čtvrtek a v pátek nakonec vyzve soupeře ze severu Čech. „Já osobně bych bral raději Třebíč. I když je to v podstatě jedno. Každý zápas bude mela minimálně šedesát minut. Bude záležet na štěstí a na momentální formě,“ uzavírá Martin Filip.