Chci hrát za Slovinsko na mistrovství světa, prohlásil před odjezdem domů Matic Podlipnik

08.03.2013 / Zdeněk Drla

Sezonu si ještě prodloužil třemi starty v druholigovém play-off v dresu pelhřimovského Spartaku, od pátečního rána si užívá chvíle volna v rodné Jesenici. Slovinský obránce Dukly Jihlava Matic Podlipnik ale lenošit doma neplánuje, už v pondělí ho čeká další tréninkový dril na ledě. Rád by si totiž splnil sen - chce reprezentovat svoji vlast na letošním mistrovství světa, které se koná ve Švédku a Finsku. „Musím makat, třeba to vyjde," má jasno dvacetiletý obránce.

MATIC PODLIPNIK. Dvacetiletý obránce si užije doma pár dnů volna a znovu začne polykat tréninkové dávky. Chce si totiž vybojovat místo v seniorské reprezentaci Slovinska a zahrát si na mistrovství světa.
Foto: Zbyněk Zápotočný

Sezona skončila pro prvoligové hokejisty Dukly Jihlava až příliš brzy. Ve čtvrtfinále podlehli favorizovaným Ústeckým Lvům 0:4 na zápasy a tak už 26. února odehráli poslední mistrovský zápas. Většina mladých hráčů týmu ale pokračovala dále v druholigových klubech, kam mají vyřízené střídavé starty. Slovinští obránci Matic Podlipnik a Miha Štebih tak zamířili směr Pelhřimov, aby hájili barvy tamního Spartaku ve čtvrtfinálovém derby Vysočiny proti žďárským Plamenům. Za ty naopak nastupovali dalši dva mladí obránci Dukly Josef Kolda a Martin Jícha. První kolo play-off mělo v tomto případě stejný průběh jako to prvoligové mezi Jihlavou a Ústím. Žďár byl v sérii favoritem a do semifinále postoupil po výhře 3:0 na zápasy. „Přitom jsme ve třetím zápase vedli po dvou třetinách 4:3," popisuje své poslední vystoupení na českém ledě v této sezoně Matic Podlipnik. Plameny před vlastními diváky porazili Pelhřimov nakonec 6:4 a Spartaku tak skončila sezona. Vítěznou a tedy i postupovou trefu zaznamenal další z jihlavských beků, žďárský odchovanec Martin Jícha. Matic Podlipnik poslední třetinu nedohrál. „Trochu mě bolí tříslo, ale bude to v pořádku," hlásí.

Spolu se svým krajanem Mihou Štebihem odjeli v noci ze čtvrtka na pátek z Jihlavy domů do Slovinska. „Jedeme autem přes Znojmo, Vídeň a Graz. Tam Mihu vyložím, přijede pro něj táta," plánoval ve čtvrtek večer před odjezdem mladý bek. Každý ze slovinských hokejistů je totiž doma v jiném městě. Zatímco Miha Štebih je rodákem z Mariboru, Matic zamířil do Jesenice. „Doma budu za šest hodin, Miha asi za čtyři a půl. Raději jezdím v noci, není takový provoz a Vídeň není ucpaná," vysvětloval pár hodin před tím, než vyrazil směr jih.

Do Jesenice dorazil před devátou ráno. „Dojel jsme v pořádku, už jsem doma," hlásil do telefonu vcelku obstojnou češtinou.

Moc volna si ale neužije. Na pátek má v plánu menší oslavu a setkání s rodinou a přáteli, se kterými se během sezony neviděl - domů se totiž podíval na pár dnů pouze na Vánoce, jinak byl s nejbližšími v kontaktu pouze prostřednictvím Skypu a sociálních sítí. Hned zkraje týdne ho čekají další tréninkové dávky. „Od pondělí mám individuální tréninky na ledě, od půlky března pak tréninky s nároďákem. Chci hrát za Slovinsko na mistrovství světa," má vytýčený cíl. A jeho splnění není nereálné. Podlipnik již na sklonku loňského roku absovoval se slovinskou seniorskou reprezentací turnaj ve Francii. Nyní se bude prát o možnost startovat na 77. světovém šampionátu, který letos znovu hostí Švédsko a Finsko (od 3. do 19. května - pozn. aut.). „Musím makat," ví dobře symaptický bek, jenž si během 44 zápasů základní části 11 kanadských bodů za dva góly a devět asistencí.

SPOLUHRÁČI. Mladý obránce Matic Podlipnik (vlevo) přišel do Dukly před sezonou spolu s dalším slovinským bekem Mihou Štebihem z juniorského týmu Salzburgu. Foto: Zdeněk Drla