Uděláme maximum pro to, abychom přes Chomutov přešli, říká před startem play-off trenér František Zeman

11.03.2013 / Zdeněk Drla

Mladíci Dukly Jihlava si v osmifinále play-off extraligy staršího dorostu zopakují souboj z posledního kola nadstavby. Svěřenci trenéra Františka Zemana skončili na konečném pátém místě a v první fázi vyřazovacích bojů jim budou za soupeře Piráti Chomutov, které v sobotu porazili na jejich ledě vysoko 6:2. „Teď nás čeká nová část sezony a je to právě ta část, která de facto rozhoduje o úspěšnosti nebo neúspěšnosti celé sezony," ví dobře trenér druhé nejstarší mládežnické kategorie Dukly. „Uděláme maximum pro to, abychom přes Chomutov přešli," burcuje před startem play-off.

Play-off extraligy staršího dorostu startuje ve středu 13. března, hraje se na dva vítězné zápasy, přičemž se začíná na ledě hůře postaveného týmu. Druhý a případný třetí zápas jsou na programu v pátek 15. března a v sobotu 16. března na ledě lépe postaveného týmu. Ve středu tedy začíná Dukla v Chomutově, v pátek, popřípadě v sobotu, se hraje v Jihlavě.

Máte za sebo utkání základní části a nadstavby. V posledním zápase jste porazili vysoko Chomutov, který je nakonec vaším soupeřem ve vyřazovacích bojích. Jak jste nachystaní na play-off?
První kolo play-off se bude odvíjet v trošku jiném duchu než poslední kolo nadstavby. My jsme shodou okolností byli v Chomutově, se kterým budeme hrát play-off. To je vše.
Měli jsme dva dny na to, nachystat se. Dnes jsme měli dva tréninky, zítra nás čeká ještě jeden. Snažíme se do kluků dostat systém, se kterým na Chomutov budeme chtít "vyrukovat". Doufám, že hráči pochopí, co po nich chceme a že to s nimi myslíme dobře, tak, abychom byli úspěšní.

Na co konkrétně jste je upozorňovali?
Něco jsme si v kabině řekli před tréninkem. Hráčům jsme poděkovali za nadstavbovou část a zárověň jsme je upozornili, že nás teď čeká nová část sezony a je to právě ta část, která de facto rozhoduje o úspěšnosti nebo neúspěšnosti celé sezony.

Věříte si před vyřazovacími boji?
Ano. Myslím, že tým, který jsme tady na začátku sezony dali dohromady, pochopil naši vizi a že bude pracovat tak, jak pracoval doteď. Uděláme maximum pro to, abychom přes Chomutov přešli.

Do play-off jdete z pozice lepšího týmu, začínáte tedy na ledě "horšího" (pátá Jihlava vs. dvanáctý Chomutov). V případě neúspěchu na severu Čech máte tedy dva pokusy doma. Je výhodou začínat na ledě soupeře?
Těžko říct, zda to je nebo není výhoda. Postupující mančaft musí zvládnout vyhrát dva zápasy, potom teprve můžeme říct, zda to byla nebo nebyla výhoda. My jdeme zápas od zápasu. Teď nás čeká zápas venku v Chomutově, budeme se do něj snažit vstoupit co nejlépe a věřím tomu, že to zvládneme.

Chomutov jste v nadstavbě dvakrát porazili (doma 5:3, venku 6:2 - pozn. aut.). Měli byste být více v klidu. Vždyť Chomutov musí...
Nevím, jestli Chomutov musí, my hlavně chceme! (důrazně). Ty dva vzájemné zápasy, které jsme vyhráli v nadstavbě, by nás neměly ukonejšit. Protože tyto zápasy, i když jsme je vyhráli větším gólovým rozdílem, byly nesmírně těžké. Musíme se na první zápas play-off soustředit, nastoupit do něj s pokorou k soupeři a odpracovat zápas od prvního střídání do poslední vteřiny.

Jaký je aktuální zdravotní stav hráčů? Chybí někdo? A jaká je pohoda v týmu?
Dnes se nám někteří hráči omluvili z tréninku kvůli lehčímu nachlazení, tak jsme jim dali odpoledne volno s tím, že zítra přijdou a trénink před zápasem už budou absolvovat s námi, takže bychom měli být kompletní. Jediný, kdo chybí, je Lukáš Vykouk, který má vlásečnicovou zlomeninu nártní kosti. U něho uvidíme během týdne, zda se dá dohromady nebo ne.

S jakým kádrem nastoupíte?
Jelikož nám skončila juniorka, což mě ale mrzí, protože si myslím, že ten kádr měl na to se do play-off dostat, ale bohužel se to nepodařilo, tak jsme po dohodě s trenérem juniorů Štěpánem Moravcem vzali na vyztužení obrany Filipa Dundáčka. Filip s námi byl už teď o víkendu v Chomutově, od začátku týdne s námi trénuje. Věřím, že pro naše obranné řady bude posilou.

Jak jste na tom s gólmany? Máte stanovenu jedničku pro play-off?
Gólmani (Dominik Svoboda a David Vacek - pozn. aut.) předváděli celou sezonu výborné výkony. Teď se momentáleně daří o trošičku víc Dominiku Svobodovi, takže v prvním zápase dostane přednost právě on.

V pátek, popřípadě v sobotu se bude hrát v Jihlavě. Jakou čekáte diváckou návštěvu?
Myslím, že tato kategorie by si už zasloužila nějakou pořádnou diváckou kulisu. Byli bychom rádi, kdyby fanoušci přišli kluky podpořit. Je to teď jediný vrcholový hokej, který teď v Jihlavě na závěr sezony je.

JAKO MUŠKETÝŘI: JEDEN ZA VŠECHNY... V duchu slibu Dumasových mušketýrů vstupují jihlavští starší dorostenci do vyřazovacích bojů. Všichni se nechali obarvit do válečnických barev - bordó a žluté. Na snímku (horní řada zleva) obránce Radim Žuček, kapitán týmu Jan Mandát a obránce Vladimír Port. Dole obránce Filip Dundáček a gólman Dominik Svoboda. Foto: Zdeněk Drla

Dvojice pro play-off:

1. HC Oceláři Třinec - 16. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
2. HC Vítkovice Steel - 15. HC Sparta Praha
3. HC Škoda Plzeň - 14. HC Slavia Praha
4. Bílí Tygři Liberec - HC Verva Litvínov
5. HC Dukla Jihlava - 12. Piráti Chomutov
6. HC Kometa Brno - 11. HC Mountfield České Budějovice
7. HC Energie Karlovy Vary - 10. AZ Havířov
8. Rytíři Kladno - 9. IHC Písek

Termíny play-off:

Osmifinále
1. zápasy: středa 13. března 2013
2. zápasy: pátek 15. března 2013
příp. 3. zápasy: sobota 16. března 2013

čtvrtfinále
1. zápasy: pondělí 18. března 2013
2. zápasy: středa 20. března 2013
příp. 3. zápasy: čtvrtek 21. března 2013

Semifinále
1. zápasy: neděle 24. března 2013
2. zápasy: úterý 26. března 2013
příp. 3. zápasy: středa 27. března 2013

Finále
1. zápas: sobota 30. března 2013
2. zápas: pondělí 1. dubna 2013
příp. 3. zápas: úterý 2. dubna 2013