Doufám, že se probojuji do kádru a že budeme jako tým úspěšní, přeje si gólman juniorů Dominik Svoboda.

20.06.2013 / Tomáš Lysý

Ač loni patřil mezi základní stavební kameny bronzového týmu staršího dorostu Dukly, pozvánku do mládežnických reprezentačních výběrů ČR nedostal. Nyní pociťuje Dominik Svoboda úplně opačnou situaci. Minulý týden se zúčastnil soustředění gólmanů a obránců ročníku 94 a 95 v Třemošné u Plzně. Poslední červnový týden pak spolu se svými spoluhráči Romanem Čermákem, Filipem Dundáčkem a Janem Mandátem jede na soustředění reprezentace ČR do devatenácti let. „Doufám, že mi tyto akce něco dají do nadcházející sezony,“ říká o svých nominacích talentovaný gólman.

Příjemné starosti na postu gólmanů může mít v juniorském týmu Dukly Jihlava jeho trenér Štěpán Moravec. Loňskou dvojici Tomáš Fučík, David Krejčík doplnil ze staršího dorostu přicházející Dominik Svoboda. K dispozici tak má kouč nejstaršího mládežnického celku Dukly nyní hned tři kvalitní brankáře.

„V týmu je dost velká konkurence,“ potvrzuje současnou situaci Dominik Svoboda, který se nijak nezaobírá tím, jaké ročníky mohou za juniory nastoupit. V nadcházející sezoně to budou hráči ročníku 1994 a 1995, ze staršího ročníku 1993 budou smět nastoupit pouze dva hráči. Loňská gólmanská dvojice juniorů Fučík – Krejčík patří do ročníku 1994, Svoboda je ještě o rok mladší. „Na toto pravidlo se moc nedívám. Když budeme hrát jako jeden tým, tak je podle mě jedno, kteří kluci nastoupí,“ říká mladý brankář. „Od nadcházející sezony čekám, a doufám, že se dostanu do kádru a že budeme jako tým úspěšní,“ stanovuje si jasné cíle loňský tahoun staršího dorostu.

Ten poprvé zažívá muka letní přípravy v týmu juniorů. Také on patří do početné skupiny hokejistů, kteří tuto fázi sezony nevyhledávají. Avšak v tvrdém letním drilu dokáže najít i nějaká pozitiva. „Baví mě různé hry a gymnastika,“ vyjmenovává Dominik Svoboda. Na ty však v současné době může zapomenout. „Teď jsme ve fázi, kdy se chystáme na pondělní (17.6. – pozn. aut.) testy, takže hodně běháme,“ dává nakouknout pod pokličku přípravy nový gólman v kádru juniorů. Na tuto činnost se zrovna netěší. „V letní přípravě juniorů je všechno těžké, ale nejtěžší je asi běhání,“ doplňuje gólman, který byl v červnu nominován hned na dvě reprezentační akce.

První reprezentační sraz se konal od 13. do 15. června v Třemošné u Plzně. „Jel jsem na soustředění brankářů a obránců ročníku 1994 a 1995,“ prozrazuje Dominik Svoboda, o co se jednalo. „Bylo tam osm gólmanů a třiadvacet obránců. Doufám, že mě tato akce něco dá do nadcházející sezony,“ ohlíží se za první červnovou reprezentační zkušeností. Ta druhá ho čeká již za několik dní. Se svými spoluhráči z juniorky, Romanem Čermákem a Filipem Dundáčkem z obrany a útočníkem Janem Mandátem, totiž odjíždějí na soustředění reprezentace do devatenácti let. „Jsem rád, že jsem dostal šanci. Budu se co nejvíce snažit, abych nezklamal,“ zakončuje povídání Dominik Svoboda.

TAHOUN LOŇSKÉHO PLAY-OFF. Dominik Svoboda patřil k jednomu z pilířů bronzového týmu staršího dorostu Dukly Jihlava sezony 2012/2013. Na snímku z osmifinále zastavuje jednu z akcí soupeře z Chomutova.
Foto: Josef Plechatý.

LETNÍ DRIL. Letní přípravu absolvuje Dominik Svoboda s týmem juniorů. Nyní mají gólmani Dukly i speciální tréninky. Na snímku Dominik Svoboda (v oranžovém) a obránce Miroslav Žáček. Foto: Zdeněk Drla