Uteklo to jako voda, ohlíží se za desetitýdenní letní přípravou trenér juniorů Štěpán Moravec

02.07.2013 / Zdeněk Drla

Deset týdnů letního drilu mají za sebou i junioři Dukly. Nejstarší extraligový mládežnický tým Jihlavy zakončil první část předsezonní přípravy oproti předešlým létům netradičně na ledě. „Kluci celou přípravu makali zodpovědně, proto jsme jim slíbili, že si v poslední den zahrajeme hokej. Šlo o to hlavně se pobavit,“ říká trenér juniorů Štěpán Moravec, který oblékl výstroj a hrál společně se svými svěřenci.

Máte za sebou deset týdnů letní přípravy. Jaká byla?
Pro nás trenéry to uteklo jako voda. Na začátku jsme si říkali, že to bude dlouhé, ale teď, když se díváme nazpátek, tak ten konec přišel opravdu strašně rychle. Pro hráče ale byly některé týdny opravdu hodně dlouhé, určitě si je přáli kratší. Naopak ty lehčí týdny přestáli v pohodě. Byla to taková běžná příprava. Myslím, že deset týdnů je takový standard.

Podle některých ohlasů hráčů byla letošní příprava docela tvrdá…
Oproti loňsku jsme přidali běhání - třeba kratší tratě, něco jsme změnili, něco vyřadili, něco přidali. I z našeho pohledu trenérů to bylo oproti loňské přípravě pro kluky náročnější.

Kolik se zapojilo do přípravného období hráčů?
Na začátku jsme měli nějakých třicet dva hráčů včetně brankářů, z toho byli čtyři hráči A-týmu, kteří nechodili s "áčkem". V průměru ale trénovalo kolem dvaceti hráčů, protože neustále nás trápila nějaká drobná zranění a třeba škola - byly maturity, které klukům sebraly také hodně času. Oproti loňsku jsme měli neustále takových pět "cyklistů", kteří šlapali spinner, měli nějaké zdravotní problémy a nemohli absolvovat normální program.

V přípravě se objevilo několik nových tváří. Jsou to posily pro nový soutěžní ročník?
Máme tu dva nové hráče. Prvním je Jarda Sladký z Plzně. Je to útočník. Rádi bychom ho zapojili do týmu, protože potřebujeme posílit směrem dopředu. Dáme mu příležitost a uvidíme, jak se ukáže na ledě. Je to ročník 1995. Druhým je David Vala, jmenovec Jirky Valy, obránce z Havlíčkova Brodu - také ročník 1995. Oba spolu nemají nic společného, je to pouze shoda jmen (obránce Jiří Vala je odchovanec havířovského hokeje, do Jihlavy přišel před minulou sezonou z pražských Letňan – pozn. aut.).

Co další možné posily? Budou?
Ještě máme v hledáčku nějaké další možnosti, o nich ale nechceme dopředu mluvit. Jedna už nevyšla, protože hráč se rozhodl jinak, u dalších dvou čekáme, jak dopadnou jednání s mateřskými kluby, za jakých podmínek by nám je sem pustily.

Když se ještě ohlédneme za uplynulými týdny přípravy. Jak ji hráči přijali? Jak pracovali?
Jsou samozřejmě různé typy hráčů. Někdo prostě nemá letní přípravu rád a nedá do ní to, co by měl. Jádro mančaftu, o kterém si myslíme, že by mělo být tahounem, do toho dávalo sto procent.
Byly tréninky, kdy toho kluci měli opravdu dost. Občas jsme si říkali, jestli jsme to nepřehnali. Ale přišli druhý den a zase nastoupili do toho tréninku znova naplno. Bylo sice pár výjimek, ale jádro mančaftu makalo stoprocentně.

V nové sezoně budou moci za juniorský tým hrát kromě ročníků 1994 a 1995 na výjimku i hráči ročníku 1993…
Hráčů „dorazového“ ročníku 1993 máme celkem dost. Mají nastupovat maximálně dva do utkání. Budeme se snažit je nějak protočit, bude záležet na jejich výkonnosti. Kádr ale celkově nebude tak široký jako minulou sezonu. I když se může zdát, že v přípravě jsme měli třicet hráčů, tak extraligu nemůžou hrát všichni. Budeme mít zhruba dvacet hráčů na čtyři pětky, počítáme i s kluky, kteří jsou v "áčku", doufáme, že bude taková situace, že nám je bude moci "áčko" půjčovat. Doufejme, že to zvládneme.

TRENÉR V AKCI. Štěpán Moravec v poslední den letní přípravy obul brusle a oblékl výstroj a zapojil se do hry modrého týmu. S ním vyhrál v poměru 10:9. Foto: Zdeněk Drla

Letošní letní příprava skončila poslední červnový pátek netradičně na ledě. Proč?
Ráno jsme měli ještě posilovnu, tu jsme klukům neodpustili. To byl poslední trénink. Byla to asi nejlepší posilovna za celou dobu přípravy. Kluci cítili, že je to poslední posilovna v letní přípravě, tak přišli opravdu s úsměvem a odmakali to na sto procent. No a máme tady celoročně k dispozici led. V přípravě jsme ho využívali spíš na bruslení, na techniku a na střelbu. Slíbili jsme ale klukům, že si v poslední den zahrají hokej. Rozdělili jsme se na dvě party a zahráli si. Byla to taková volná hra, hlavním cílem bylo nezranit se, zahrát si a pobavit se. Myslím, že to splnilo účel.

Nakonec modrý tým, kterého jste byl součástí, ač prohrával hodně dlouho o pět gólů, otočil skóre na konečných 10:9. Bylo dané dopředu, že trenérův tým musí vyhrát?
Taktika to nebyla. To se projevily zkušenosti (smích).

Hráčům začalo volno. Naordinoval jste jim během prázdnin nějaké aktivity?
Volno bude trvat tři týdny. V pondělí 22. července začínáme trénovat dvoufázově na suchu i na ledě. Delší volno nemůžeme dát, protože potom mizí to, co se před tím natrénovalo. Kluci samozřejmě dostali manuál, co by mohli dělat ve svém volném čase, tak doufejme, že, jak se říká, nehodí kopyta na tři týdny nahoru, a že se třeba po týdnu odpočinku začnou znovu hýbat a udržovat se.

Po návratu z „dovolené“ vás čeká krátká příprava na ledě a na suchu a pak přípravné zápasy. Kolik jich bude?
V přípravném období máme zatím domluveno dvanáct utkání, možná jich bude třináct.
V prvním týdnu po dovolené nemáme vůbec žádné přípravné utkání, pouze trénujeme. Ve druhém týdnu jsme si na rozehrání domluvili prvoligovou Třebíč, jako každý rok, a od třetího týdne budeme hrát pravidelně dvě utkání týdně s extraligovými mančafty. V posledním týdnu by měl přijet i Slovan Bratislava.
Nově jsme se rozhodli uspořádat tady v Jihlavě 17. a 18. srpna turnaj juniorů, kde by kromě nás měli hrát České Budějovice, Orli Znojmo, Oceláři Třinec a teď se nám ještě ozval Zlín, takže by doplnil počet soupeřů do pětice.

A pak naplno do extraligových bojů…
Startujeme v prvním týdnu v září (první kolo odehraje podle aktuálního rozlosování Dukla Jihlava doma proti brněnské Kometě v pátek 6. září).

Fotografie z posledního tréninku letní přípravy na ledě si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

DALŠÍ GÓL. Hráči se při posledním tréninku letní přípravě dobře bavili a neskrývali radost z každého vstřeleného gólu. Těch bylo nakonec na "zimáčku" k vidění devatenáct. Foto: Zdeněk Drla

Čtěte také:

Junioři zahájí extraligu domácím soubojem s Kometou