Je tady dobrá parta a dobří kluci, prostě žádný problém, říká navrátilec David Březina

12.09.2013 / Tomáš Lysý

Celkem devět přípravných zápasů stihl odehrát David Březina během letošního předsezonního období v červenožlutém dresu. Pět utkání si připsal za juniory a třikrát nastoupil za A-tým Dukly. Že jedno utkání chybí? Přesně tak. Na konci července totiž přijel na Horácký zimní stadion ještě v dresu Pardubic. „V tu dobu jsem ještě vůbec nečekal, že budu hrát za Duklu,“ přiznává dvacetiletý útočník. Jihlavský odchovanec nastoupil za Jihlavu naposledy v sezoně 2004/2005. V dalších letech pak působil v mládežnických týmech Pardubic. Ve středu 11. září si připsal i první start za seniorský tým v soutěžním zápase, ve kterém Dukla porazila 2:1 Havířov.

Pro některé fanoušky Dukly bylo jméno mladého útočníka doslova hádankou. Kdo je David Březina, který se při vítězném zápasu Regionálního poháru proti Třebíči ve čtvrtek 22. srpna objevil ve čtvrté formaci Jihlavy? Jde o hráče, který předtím odehrál dva přípravné zápasy s juniorkou červenožlutých? Nebo jde o někoho úplně jiného? Kdo se přikláněl k první odpovědi, měl pravdu.

Málokdo už ale věděl, že se sympatický forvard objevil zkraje letošního přípravného období na Horáckém zimním stadionu jako soupeř. Psal se předposlední červencový den a do krajského města Vysočiny přijely extraligové Pardubice. Tehdy byl ještě David Březina na opačné straně barikády. „V tu dobu jsem ještě vůbec nečekal, že budu hrát za Duklu. Nepočítal jsem s tím a vůbec mne to nenapadlo. Jedině, že bych se tady objevil třeba formou nějakých střídavých startů,“ povídá upřímně. „O tom, že budu hrát v Jihlavě, jsem se dozvěděl v Pardubicích po čtrnáctitýdenním soustředění,“ vzpomíná si na srpnové události.

⇒ David Březina

Post: útočník
Narozen: 19.2.1993
Výška: 183 cm
Váha: 83 kg
Hůl: levá
⇒ Odchovanec jihlavského hokeje hrál za Duklu naposledy v sezoně 2004/2005. Tehdy nastoupil k 37 zápasům za 6. třídu a k jednomu zápasu za 7. třídu.
⇒ Následujících osm sezon strávil v mládežnických kategoriích Pardubic, kde v ročníku 2005/2006 vyhrál titul se 7. třídou.
⇒ Od sezony 2008/2009 pravidelně nastupuje v mládežnických reprezentacích ČR. Prošel kategorií U-16, U-17, U-18 a U-19. V loňském roce si za reprezentační výběr do 20 let připsal devět startů (s bilancí 2+1).
⇒ Ačkoliv se loni s juniorkou Pardubic neprobojoval do play-off, byl suverénně nejlepším střelcem týmu, když vstřelil 32 gólů. V dlouhodobé části celé soutěže byl lepší pouze třinecký Filip Bajtek.

Hádanka je tak rozluštěna. Stejně tak jako celé jeho působení v červenožlutých barvách. „Žádné hostování nebo střídavé starty tady vyřízené nemám. Jsem jihlavský hráč a patřím Jihlavě,“ objasňuje celou situaci. „Pro mě je jedině dobře, že mohu hrát tady za Duklu, že se můžu poprat o místo v áčku,“ vypráví dvacetiletý hokejista. Nikterak se přitom nepozastavuje nad tím, že ho čeká boj o místo v týmu hrajícím druhou nejvyšší českou hokejovou soutěž, kdežto tvrdý letní přípravný dril absolvoval v extraligových Pardubicích. „Tak to vůbec neberu. Jsem rád, že budu hrát první ligu. Doufám, že jak moje výsledky, tak moje celková předvedená hra přispějí k úspěchům. Byl bych prostě rád, kdybych se do áčka dostal a udržel se tam,“ říká jasně útočník, který má v popisu práce hlavně střílení gólů.

Čísla nejen z loňské sezony to jasně potvrzují. Během 41 zápasů NOEN extraligy juniorů si za Pardubice připsal úctyhodných 32 gólů. V základní části byl lepší jen třinecký Filip Bajtek, který měl na kontě ještě o jeden zářez více. „Určitě se ode mne budou očekávat góly. A to jak v áčku, tak i v juniorce. Prostě produktivita, všechno na sto procent,“ je si vědom. Pokud by mu góly za záda soupeřových gólmanů padaly stejně jako v přípravě za juniory, jistě by se nezlobil. Během pěti předsezonních zápasů nejvyšší mládežnické kategorie Dukly si připsal pět gólů. Proti Slovanu Bratislava dokonce vsítil hattrick. „Je to potěšující, ale žádné závěry bych z toho nedělal,“ prohodí skromně. I přes loňskou výbornou střeleckou potenci v juniorech si však start za pardubický A-tým v extralize připsal jen jako třináctý útočník v duelu proti Plzni. V European Trophy 2012 nastoupil za svůj tehdejší tým dvakrát ve čtvrté lajně.

Když fanoušci Dukly dostanou otázku, co se jim vybaví v ročníku 2004/2005, většina z nich odpoví podobně jako „staronová“ tvář v jihlavském dresu. „Tenkrát tady byla extraliga,“ vypálí ze sebe bleskově David Březina, který ve stejné sezoně oblékl naposledy červenožlutý dres. Tehdy si za šestou třídu připsal neuvěřitelných 89 bodů za 52 gólů a 37 asistencí. „Vzpomínky na to mám. Pamatuji si, že jsme ještě ke konci sezony bojovali o mistrovství republiky. Poslední zápas jsme hráli s Třebíči a bylo to jen tak tak. Prohráli jsme a tím to skončilo,“ udivuje svojí pamětí. A pohled do statistik mu dává za pravdu. Jihlava tehdy v jedenáctičlenné tabulce skončila o jediný bod druhá za Ytongem Brno. Poslední zápas prohrála doma s Třebíčí 1:3 a připravila se o postup na finálový turnaj. O rok později – v dresu Pardubic – již úspěch slavil. „V sedmé třídě jsme vyhráli titul, ale už je ale docela delší doba,“ usmívá se a rychle dodává, že spolu s titulem považuje za svůj největší dosavadní úspěch starty v mládežnických reprezentacích a možnost hrát proti nejlepším stejně starým hokejistům – Rusům, Švédům či Kanaďanům. Za výběry ČR od U-16 po U-20 si připsal již 54 zápasů.

Jihlavský odchovanec se tak po návratu do krajského města Vysočiny v útrobách Horáckého zimního stadionu jako nováček rozhodně necítil. „Pár kluků v juniorce jsem znal, ale od té doby, co jsem s nimi hrál, se tým docela dost změnil. Spíše znám více kluků v áčku z ročníku 92, se kterými jsem hrával, když jsem tady byl v šesté třídě,“ pátrá ve své paměti útočník. Tehdy nastupoval v týmu například s Davidem Rittichem, Přemyslem Tobolou, Romanem Mikešem, Patrikem Přidalem či Tomášem Střechou.

„Samozřejmě si na ně pamatuju. Ať právě ze šesté třídy nebo když jsme proti sobě hráli později ve starším dorostu nebo v juniorce. Oni za Jihlavu, já za Pardubice,“ konstatuje. „Já si myslím, že mě v juniorce přijali skvěle. Je tady dobrá parta a dobří kluci, prostě žádný problém. Ale byl bych rád, kdybych potom více směřoval k áčku,“ přeje si hráč s dvěma přezdívkami. „Říkají mi Březi, ale v juniorce už tam s touhle přezdívkou je Filip Březka, takže mi říkají i Břízka," prozrazuje mladík.

V Dukle se tak může nejen těšit na staronové spoluhráče, ale také na hokejovou legendu jménem Viktor Ujčík. „Je to výborné. Viktor je skvělý hráč i chlap mimo led, co jsem zatím stihl poznat. Velice rád bych si s ním zahrál a jsem rád, že s ním můžu alespoň takhle trénovat, vidět ho v zápase a přiučit se různé věci,“ pěje ódy na trojnásobného mistra světa, se kterým stihl odehrát jeden přípravný zápas, a to hned svůj první proti Třebíči. „Zatím s ním v kabině nesedím, jsem v juniorce. Ale říká nám, jak by to či ono mělo být. Pochválí. V tomhle je dobrý,“ oceňuje přístup slavného hokejisty.

Začátek rozhovoru začínal ohlédnutím se za prvním přípravným zápasem Dukly proti Pardubicím. A stejným tématem povídání s Davidem Březinou také končí. Na utkání s extraligovým celkem a také na Viktora Ujčíka se přišlo podívat přesně 862 diváků. Jedná se o počet, kterému se některé prvoligové celky během sezony ani nepřiblíží. „Je to pěkné. Čím více lidí, tím lépe. Hrál jsem v Pardubicích v juniorce a na mládež moc lidí nechodilo. Mě to určitě povzbuzuje, když přijde hodně fanoušků,“ přiznává jihlavský hokejista. „Snad ode mě fanoušci uvidí co nejvíce dobrých výkonů,“ vzkazuje závěrem příznivcům Dukly.