Soutěž bude vyrovnaná, máme postupné cíle, říká před startem extraligy trenér juniorů Štěpán Moravec

03.09.2013 / Tomáš Lysý

Dlouhé přípravné období je u konce. Po téměř půlroce se znovu rozjíždí kolotoč zápasů NOEN extraligy juniorů, který startuje v pátek 6. září. Vypadá to však, že začátek nového ročníku bude bez Dukly Jihlava. Ta díky rozsáhlé marodce požádala o přeložení svých úvoodních dvou zápasů. „Teď se aktuálně potýkáme s takovou marodkou, že první dvě kola extraligy neodehrajeme. Už jsme mluvili s Kometou Brno, která by nám v tomto požadavku vyhověla. Olomouc jsme kontaktovali telefonicky a zatím se ještě nevyjádřila," říká Štěpán Moravec. Jinak je však mladý trenér s průběhem celé letní přípravy a přípravných zápasů spokojen. „Příprava vypadala, že jí kondičně kluci zvládali, takže nyní uvidíme, jak se s tím popasují dále,“ konstatuje trenér jihlavské juniorky. Nejen o letní přípravě, ale i o posilách týmu, nových hracích dnech soutěže či jeho nabitém trenérském programu na přelomu července a srpna si můžete přečíst v obsáhlém předsezonním rozhovoru.

Jak celá letní příprava probíhala? Jste s ní spokojen nebo k ní máte nějaké výhrady?
My jsme letošní letní přípravu trošku změnili. Myslím si, že byla o malinko tvrdší, než ta loňská. Zařadili jsme do ní více běhání, což samozřejmě hráči nemají moc rádi (usmívá se). Bylo v ní i více posilování a hodně jsme se zaměřili na vytrvalost. Kluci ze začátku na letní přípravu dost koukali, že toho je dost, ale ve finále se s tím srovnali a myslím si, že se s ní velice dobře popasovali a zvládli to parádně.

Vy jste v rozhovoru před zahájením přípravy říkal, že juniory čeká i výběh sjezdovky Šacberk. Byl nakonec do přípravy zařazen?
Výběh na Šacberk nakonec nepřišel, protože zkrátka se nám do koncepce nevešel. Letos byli kluci výběhu ušetřeni, ale zase je čekaly jiné a nové věci, takže to bylo plnohodnotně vynahrazené.

Ve stejném rozhovoru jste se nechal slyšet, že letošní příprava bude pestřejší. Čím a jakým způsobem?
Do přípravy jsme zařadili třeba atletické výběhy v terénu na jiných místech. Využívali jsme nové pomůcky, které tady byly k dispozici, takže v tomto směru se to změnilo. Myslím si a doufám, že to splnilo účel a teď by se to mělo projevit. Příprava vypadala, že jí kondičně kluci zvládali, takže nyní uvidíme, jak se s tím popasují dále.

NĚKOLIK TVÁŘÍ TRENÉRA ŠTĚPÁNA MORAVCE BĚHEM PŘÍPRAV NA SEZONU 2013-2014. Při zahájení letní přípravy juniorů - 22. dubna 2013. Foto: Zdeněk Drla.

Určitě Vám v pestrosti přípravy pomohla i tréninková ledová plocha, kde je led po celý rok. To je asi velká výhoda, že?
Je to určitě výhoda. Já ale nejsem zastáncem toho, že by hráči měli v létě chodit nějak extra často na led. Někteří trenéři to vůbec nedoporučují nebo zkrátka hráče na led vůbec neposílají. My jsme se na ledě věnovali vyloženě individuálním činnostem – hlavně střelbě, technice a podobně. Musím říct, že kluci si to chválili. Kontakt s ledem byl dvakrát v týdnu, to bylo dostačující. V tréninkové porci během přípravy prostě led nenahradí kondiční trénink, takže zase se to musí nějak koncipovat. Dobře, máme tady led, je to v podstatě trénink navíc, ale do přípravy musíme zapasovat zase kondiční tréninky, které máte tak jako tak. Je to prostě tréninková jednotka navíc, ale kluci si ji chválili.

Na druhou stranu, nedělalo Vám potíže přílišné vedro? Venku bylo třeba přes třicet stupňů a na „zimáčku“ se teplota pohybovala kolem sedmi stupňů nad nulou. Jak jste se s tím popasovali?
Měli jsme z toho trošku strach, hlavně z hlediska zdravotního. Jsou to teplotní extrémy, když josu kluci v malé hale v pár stupních, vyjdou ven a tam je pětatřicet. Ale za celou letní přípravu se nám nestalo, že by někdo byl nemocný ve smyslu rýmy nebo nějakých zánětů dýchacích cest. Zraněním jsme se samozřejmě nevyhnuli, ale tyto normální nemoci nás nepotkaly.

Extrémní horka přišla poměrně náhle, s tím jste samozřejmě počítat nemohli. Dopředu jste však mohl počítat s tím, že na přelomu července a srpna budete hlavním trenérem česko-finské Mezinárodní hokejové školy 2013. Jak jste vůbec skloubil dohromady letní přípravu juniorů s trénováním mladých Čechů a Finů?
Byl jsem z toho trošku ve stresu, protože to bylo náročné. Navíc se Mezinárodní hokejová škola konala hned v prvním týdnu přípravy juniorky na ledě. Ale Jirka Jungwirth (sekretář mládeže - pozn. aut.) mi vyšel vstříc s ledovou plochou, takže jsem mu nadiktoval ledy, jak jsem potřeboval a tím pádem jsem zkrátka zvládal všechno. Musím říct, že i tým hokejové školy byl takový, že mi v této situaci hodně pomohl. Bylo to sice náročné, ale dalo se to skloubit. Týden se to dalo vydržet, ale déle by to už byl problém.

Jako trenér Mezinárodní česko-finské hokejové školy 2013 (v popředí). Na snímku je zachycen při měření rychlosti střelby, kdy puk z jeho hole dosáhl rychlosti 115 km/h. Foto: Tomáš Lysý.

První zápas NOEN extraligy juniorů Vás čeká již tento pátek 6. září proti Kometě Brno a hned o den později se utkáte s Olomoucí. Jak jste spokojen se stavem a současným složením kádru?
To je aktuální otázka. Co se týče složení kádru, myslím si, že mančaft má kvalitu. Odpovídají tomu i odehraná utkání v přípravě. Nicméně, teď se aktuálně potýkáme s takovou marodkou, že první dvě kola extraligy neodehrajeme.

Myslíte si, že Vám v tom soupeři vyhoví?
Už jsme mluvili s Kometou Brno, která by nám v tomto požadavku vyhověla. Utkání byl se přeložilo na příští týden na středu (11. září – pozn. aut.), protože Kometa zrovna v tuhle dobu má utkání pouze v pátek. V extralize je lichý počet účastníků a v sobotu Brno nehraje. Utkání se bude muset odehrát před A-týmem (11. září startuje Dukla první ligu soubojem s Havířovem – pozn. aut.). Olomouc jsme kontaktovali telefonicky a zatím se ještě nevyjádřila. Doufáme, že nám vyjdou vstříc.

Vraťme se ale zpět k hráčskému kádru. V týmu jsou tři noví hráči – obránce David Vala a útočníci Alexandr Molnár s Davidem Březinou. Jak je zatím hodnotíte?
Jsme s nimi spokojení, protože nám hodně pomohli. Jednak nám rozšířili kádr, takže zvedli konkurenci a tým suprově doplnili. Molnár s Březinou mají obrovský tah na bránu, umějí dát gól.
David Březina je ročník 1993, takže by se mohl prosazovat i v "áčku". Co mám zatím zprávy, tak s ním tam je spokojenost. Co se týče juniorky, tak tady zatím předvádí bezvadné výkony. Je to gólový hráč, umí dát gól, jsem s ním spokojený.
Saša Molnár je ročník 1995. Je tady na hostování z Karlových Varů. Myslím si, že nám hodně pomůže. Na to, že je to mladý hráč, tak má dobré předpoklady.
David Vala je naopak hráč pro posílení obranných řad. Jsem rád, že jsme se nakonec s Havlíčkovým Brodem dohodli a že nám ho sem pustili. My mu samozřejmě dáme prostor, který si zaslouží a doufám, že třeba si ho tady vypracujeme i na příští sezonu.

David Březina není úplný nováček, je to jihlavský hráč, který poslední roky působil v mládežnických týmech Pardubic. Loni byl dokonce nejlepším střelcem jejich juniorů, když dal ve 41 zápasech 32 gólů. Určitě od něj tedy budete očekávat góly i tady v Jihlavě, že?
My jsme samozřejmě rádi, že sem takový střelec přišel. Potvrdil to i v přípravných zápasech, kdy má v devíti zápasech kolem devíti bodů. Je to hráč, který umí dát gól a myslím si, že juniorská extraliga je pro něj už možná trošku malá. Měl by možná nastupovat už někde nahoře. Takhle Davida vidím já, když za nás nastoupil do zápasů.

Rýsuje se v současné době ještě nějaké posílení kádru nebo se nyní jedná o finální podobu soupisky?
Zatím je to finální podoba. My jsme měli samozřejmě v hledáčku víc hráčů, ale buď se rozhodli jinak, nebyli uvolněni nebo zkrátka ve svých klubech nakonec zůstali. Zatím žádné posily neočekáváme.

Ze staršího dorostu přišli do juniorky „bronzoví kluci“, jako jsou například gólman Dominik Svoboda, obránce Roman Čermák nebo útočník Lukáš Jícha, kteří se nyní účastnili reprezentačního srazu U19 spolu s Filipem Dundáčkem. Ten loni odehrál převážnou většinu zápasů za juniory. Očekáváte, že tito hráči převezmou hlavní roli ve své první celé sezoně v juniorce?
Oni ve finále budou muset. Pokud se chtějí v reprezentaci udržet, tak budou muset podávat výkony tady v juniorce, ať už jsou věkem mladší či starší. Reprezentant zkrátka musí být vidět. Je vidět, že Franta Zeman (loňský trenér bronzového týmu staršího dorostu – pozn. aut.) s nimi odvedl obrovský kus práce a že jsou na juniorku připraveni.

Negativní stránkou jsou samozřejmě odchody. Ať již hráčů ročníku 1992, kteří již za juniorský tým Dukly nesmí nastupovat nebo i třeba Jan Mandát. Asi ani vy jste na začátku přípravy nevěděl, jestli vůbec zůstane v Jihlavě nebo odejde do zámoří…
Honza Mandát je samozřejmě velké oslabení. Nicméně si myslím, že kdyby zůstal tady, tak by stejně spíše nastupoval za A-tým. Tam by hrál určitě, protože na to svoji kvalitu měl. Možná byl i trošku sám překvapený, že byl takhle dobře draftovaný. Ale já mu to přeju, je to hráč, který tady v letní přípravě odvedl obrovský kus práce a makal na 110 procent. Je to škoda, že odchází, ale je to jeho rozhodnutí, my ho respektujeme a budeme rádi, když se sem třeba někdy v budoucnu vrátí a zase pomůže Dukle Jihlava.

Na začátku tvrdého letního drilu jste měl v týmu nesmírně kvalitní gólmanskou trojici – Tomáš Fučík, David Krejčík a Dominik Svoboda, který přišel ze staršího dorostu. Panovala mezi nimi nějaká konkurence? Jak jste tuto situaci řešil?
Kluci o tom věděli, že tady budou tři kvalitní gólmani. Loni to Tomáš Fučík s Davidem Krejčíkem potvrdili. Stejně tak jako ve starším dorostu Dominik Svoboda, který je nyní dokonce v širším kádru devatenáctky. Měli jsme z toho velkou hlavu a trochu i obavy. Nakonec se situace vyřešila sama, a to tak, že David Krejčík odešel do Ameriky hrát hokej a zároveň studovat. Tímto mu samozřejmě přeju, ať se mu daří. Situace ale mezi trojicí gólmanů byla dobrá. Kluci se v tréninku burcovali, soutěžili mezi sebou.

V letošní sezoně mohou za juniorku nastoupit hráči ročníku 1994 a 1995. Spolu s nimi pak maximálně dva hokejisté narození v roce 1993, které máte na soupisce tři – Davida Březinu, Jiřího Valu a Erika Polívku. Na koho zbyde pomyslný „černý petr“?
Momentálně se tato situace také vyřešila sama. Jirka Vala má totiž poraněné rameno a bude dva až tři týdny mimo. Erik Polívka je vítanou posilou do obrany, což potvrdil svými výkony. Doufáme, že v nich bude pokračovat. No a pokud bude David Březina předvádět takové výkony, jako doposud, tak bude nastupovat za A-tým. Je to kmenový hráč Jihlavy, měl by se prosadit do "áčka" a pravidelně v něm hrát.

Od začátku přípravy máte nového asistenta. Je jím Libor Žilka. Jak jej celý tým přijal?
Libor se dočkal super přijetí. Je samozřejmě vidět, že hokej hrál (ve Zlíně, zdravotní problémy mu ale zabrzdily kariéru a dal se na trenérskou dráhu – pozn. aut.) a rozumí mu. Má něco odehráno, jeho praxe je vidět a od začátku je naše komunikace a spolupráce výborná. Jsem strašně rád, že tady je.

Jak jste spokojen se všemi zápasy, které jste v přípravě odehráli?
Vysoko jsme prohráli pouze na domácím turnaji ve finále s Třincem, který jsme předtím dokázali porazit. Jinak jsme podávali dobré výkony. I když jsme třeba prohráli, neodehráli jsme zápas špatně. Poslední dobou z toho mám však spíše obavu. Možná je někdy lepší v přípravě více prohrát a potom v sezoně o to víc zabrat, než když se více vyhrává a mužstvo se trošku uklidní. To ale ukáže až sezona. Snad to nebude náš případ.

Při turnaji juniorů v Jihlavě (uprostřed). Foto: Zdeněk Drla.

V přípravě zaujala zejména Vaše výhra proti Slovanu Bratislava. V tomto utkání jste sice prohrávali 0:2, ale nakonec jste si připsali vítězství 5:3. Mohl tento zápas něco ukázat o charakteru mužstva?
Ano, s Bratislavou jsme prohrávali o dva góly. V tomto okamžiku má mužstvo jen dvě možnosti. Buď se zlepší, probere a ještě se zápasem něco udělá a otočí ho – nebo prohraje. Slovan byl těžký a atraktivní soupeř, po ledě jezdil, chtěl hrát. My jsme měli špatný vstup do utkání, ale skóre jsme otočili. Jednou věcí jsou ale přípravné zápasy a druhou věcí zápasy v extralize. V přípravě se týmy sehrávají a zkoušejí různé situace, v extralize už se jde do všeho naplno.

Loni jste se s juniory dostal až do nadstavbové části a i když z ní již tým postoupit nedokázal, sezona byla hodnocena jako úspěšná. Jaké cíle si stanovujete letos?
Bavili jsme se o tom nedávno s Liborem (Žilkou – pozn. aut.). Pro letošek máme postupné cíle. Jsme přesvědčeni, že soutěž bude hodně vyrovnaná. Samozřejmě nemůžeme čekat, že všechny zápasy vyhrajeme. Prohry určitě přijdou. Chtěli bychom se ale v tabulce pohybovat nahoře, abychom měli k postupu do play-off co nejblíže a dosáhli jsme na něj. Teprve potom se můžeme dívat dál a stanovit si další cíl.

Koho považujete v letošní NOEN extralize juniorů za největšího favorita?
Loni nade všemi vyčnívaly Vítkovice. Před play-off si ostatní týmy stahovaly hráče, ale Vítkovice svoji pozici uhájily a vyhrály. I letos budou opět nepříjemným soupeřem, stejně jako Olomouc. Myslím si, že „černým koněm“ soutěže by mohl být Vsetín. Jeho specifikem je malé hřiště, kde bude určitě získávat hodně bodů. Pak už je těžké někoho jmenovat. Jak říkám, hrát se dá s každým, záleží na aktuální formě a rozpoložení. Ale mezi favority řadím Vítkovice, Olomouc a taky Třinec.

Oproti loňskému roku se mění hrací dny extraligy. Loni se zápasy hrály ve čtvrtek a v sobotu tím způsobem, že ve čtvrtek se hrálo doma a v sobotu se jelo na hřiště soupeře nebo naopak. Letos jsou herními dny pátek a sobota, přičemž jednou se dva zápasy po sobě odehrají doma a další týden zase venku. Jak jste přivítal tuto změnu?
Teprve se ukáže, jaký to bude mít vliv. Nyní se může ze začátku týdne trénovat a ve středu, ve čtvrtek se připravovat na zápas. Proto se systém měnil, aby hráči měli celý týden celistvý trénink, nikoliv aby ve čtvrtek hráli, v pátek trénovali, v sobotu hráli a v neděli opět trénovali. Srovnalo se to.
Když ale pojedeme ven, budeme pravděpodobně muset spát na hotelu. Asi by nebylo nejlepší hrát třeba v pátek odpoledne nebo večer ve Zlíně, po zápase jet domů a druhý den cestovat do Vsetína. Nebo v případě dvojzápasu v Litvínově a Chomutově, kdy jde o mnohahodinovou cestu domů a druhý den zase zpátky. Hráči tak budou muset spát na hotelích a to by mohl být problém. Ne s tím, s kým budou spát, ale prostě se pořádně nevyspí, protože budou spát v jiné posteli, než na kterou jsou zvyklí. Nám trenérům to bude jedno, kde spíme. V tomhle to budeme mít jednodušší (usmívá se).

Poslední otázka se týká návštěvnosti zápasů nejvyšší domácí mládežnické soutěže. Během celé sezony jsou téměř na všech zápasech vidět návštěvy v rozmezí od 50 do 250 diváků. Proč si myslíte, že extraliga juniorů není tolik navštěvovaná? Co může svým divákům nabídnout?
Myslím si, že je zkrátka nepopulární chodit na mládež. Navštěvují ji hlavně rodiče a příbuzní hráčů. Přitom lidi přicházejí o hodně. Zápasy jsou to kvalitní. Třeba za Slavii, Spartu nebo Pardubice hrají kluci, kteří potom nastupují v seniorské extralize. Na druhou stranu nevíme, jak by se projevilo, kdyby na extraligu chodilo hodně lidí. To si ověříme ve Vsetíně, kde chodí na juniory kolem tisíce až dvanácti set diváků (Vsetín je pro letošní sezonu nováčkem extraligy - pozn. aut.).

Snímek z tréninku juniorů v malém zimáčku. Foto: Zdeněk Drla.