Pro nás má každý bod cenu zlata, říká David Hubert po výhře nad Pardubicemi

22.09.2013 / Tomáš Lysý

Předposlední zářijová sobota byla pro týmy Dukly dnem zaslíbeným. Večer zvítězil A tým nad Ústeckými Lvy. Dopoledne vyhráli doma také junioři. Vpodvečer pak přivezli na Vysočinu dva body z Pardubic starší dorostenci. „Myslím si, že jsme byli po celý zápas aktivnější, bohužel se nám to nepodařilo přetavit v branky, protože stejně jako v předchozích zápasech jsme měli šancí habaděj,“ ohlíží se za výkonem svého týmu David Hubert. Tým trenéra Svobody i přes řadu promarněných příležitostí nakonec vyhrál po samostatných nájezdech. Dva body z východu Čech se nyní bude starší dorost snažit potvrdit výhrou v následném domácím zápasu proti Písku.

Už se to stává pomalu tradicí. Pokud chcete vidět vyrovnaný zápas, který skončí výhrou či porážkou Dukly o jeden gól, zajděte na některé utkání jihlavských mladíků v extralize staršího dorostu. Všechny dosavadní zápasy červenožlutých totiž skončily nejtěsnějším možným rozdílem. Před zápasem v Pardubicích se však Jihlava radovala z výhry pouze jednou – a to hned v prvním zápase nové sezony proti Písku. Následné čtyři zápasy prohrála a připsala si v nich pouze bod za porážku po samostatných nájezdech s Libercem.

„Do zápasu jsme se snažili vstoupit s čistou hlavou a nemyslet na naše předchozí smolné porážky,“ podotýká David Hubert, že jeho tým nejel na východ Čech s poraženeckou náladou. „Myslím si, že jsme byli po celý zápas aktivnější, bohužel se nám to nepodařilo přetavit v branky, protože stejně jako v předchozích zápasech jsme měli šancí habaděj,“ říká útočník staršího dorostu. Dukla po dvou třetinách prohrávala, když se v sedmadvacáté minutě trefil domácí obránce Procházka. Třetí část hry však byla jasně v režii hráčů z Vysočiny. „Po druhé třetině jsme prohrávali zase o jednu branku. V kabině jsme si řekli, že už nemáme co ztratit – a podařilo se nám vyrovnat, což nás nakoplo. Pak jsme byli nahoře my. Pardubice se bránily. Je jen škoda, že nám tam nepadl nějaký gól ještě do konce základní hrací doby,“ ohlíží se David Hubert za třetí třetinou.

Podruhé v nové sezoně tak dospěl zápas staršího dorostu Jihlavy do prodloužení a následně do samostatných nájezdů. „Prodloužení jsme chtěli hrát hlavně zodpovědně z obrany, což se nám taky povedlo. Nájezdy jsou pak padesát na padesát. My jsme v nich byli šťastnější a zvítězili jsme,“ těší sedmnáctiletého hokejistu povedené nájezdy. Tentokrát si Dukla vedla úplně jinak než doma proti Liberci, kdy z devíti nájezdů neproměnila ani jeden! Nyní se neprosadily Pardubice, naopak za hosty se trefil Daniel Kolouch s Jiřím Ondráčkem a bylo rozhodnuto. „Pro nás má každý bod cenu zlata, proto jsme za tuto výhru nesmírně rádi,“ doplňuje.

Exekutor druhého úspěšného nájezdu Dukly Jiří Ondráček se postaral o vyrovnání. „Gól vyplynul z našeho tlaku. Bali (Vojtěch Balaštík – pozn. aut.) získal v rohu kotouč, který posunul na Vondrce (Jiří Ondráček – pozn. aut.) a ten ho díky bohu uklidil do brány,“ popisuje vyrovnávací trefu svého spoluhráče David Hubert. Nerozhodný stav ale mohl svítit na světelné tabuli už po druhé třetině. V jejím konci se totiž na domácího gólmana Husára řítil sám právě Hubert, když si vychutnal pardubické obránce. „No, trenéři nás nabádají, abychom se tlačili kolem hráčů do branky a nedělali stahovačky na modré, tak jsem to zkusil obšlápnout. Akci chyběla jen ta třešnička na dortu v podobě gólu,“ vzpomíná si na svoji povedenou akci. „Myslím si, že oba gólmani si za dnešní utkání zaslouží pochvalu. A hlavně Brožík (Jan Brož – pozn. aut.), ten nás v Pardubicích podržel," pěje chválu na adresu jihlavského gólmana.

Jak již bylo uvedeno, všechny zápasy Dukly v nové sezoně skončily nejtěsnějším možným rozdílem. Nebývá to zrovna obvyklé a o něčem to svědčí. „Soutěž je nesmírně vyrovnaná, výsledky to jen potvrzují. Nám chybí hlavně dravost a důraz v předbrankovém prostoru. Tam totiž padají góly,“ moc dobře si uvědomuje útočník s číslem sedm. Co naplat, je znát, že loňský první útok Mandát – Anděl – Jícha a s ním i 94 ze 145 vstřelených gólů jihlavského staršího dorostu v loňské sezoně je pryč. Týmu tak zatím chybí hlavně střelec. „To je pravda. V našem týmu nemáme žádnou velkou individualitu, o to víc musíme makat jako tým. Naše hra je založena hlavně na dobrém bránění. Vepředu musíme víc střílet a všichni věříme, že se nám ta střelecká smůla podaří prolomit,“ věří hráč, který je známým bavičem kabiny. Po čtyřech prohraných zápasech měl tak vtipálek práci navíc – postarat se po porážkách o lepší náladu spoluhráčů. „Ty čtyři porážky o gól byly v kabině trošku znát, ale snažili jsme se koukat dopředu a soustředit se na další zápasy. Někdy si nějaké to popíchnutí a vtípek neodpustíme, ale to k hokeji a k partě, která se sešla tenhle rok v dobrém složení, patří,“ říká bavič celého týmu.

Čtyři porážky v řadě jsou tak alespoň na čas zapomenuty, ale samotné číslo čtyři se pojí i s dalším zápasem extraligy staršího dorostu. V něm se Dukla utká v pondělí 23.9. s Pískem. Oba soupeři tak proti sobě během posledního měsíce nastoupí již počtvrté (dvakrát během přípravy a dvakrát v rámci extraligy – pozn. aut.). Úspěšnější bilanci má zatím tým z krajského města Vysočiny. V přípravném zápase porazil doma písecké hokejisty 2:0 a následně se stejným soupeřem remizoval na jeho stadionu 1:1. Oba týmy střetlo poté proti sobě hned první kolo extraligy, v němž vyhrála Dukla v Písku 4:3. „Písek je jeden z těch nepříjemných soupeřů, od kterých nevíme co čekat. Jsou hodně dobří na puku a jsou hodně ofenzivní, ale já věřím že se na něj dobře připravíme a v pondělí urveme doma tři body,“ uzavírá rozhovor pohledem na dalšího souepře David Hubert.

ZNOVU S PÍSKEM. Oba dva týmy se za poslední měsíc musejí velmi dobře znát. Od 21. srpna se spolu utkali již třikrát, čtvrtý zápas přijde na řadu 23. září. Lepší bilanci zatím drží Dukla, která se soupeřem zatím neprohrála. Nejen David Hubert, ale i Jiří Kolouch (na snímku) by byl jistě rád, kdyby si červenožlutí připsali do tabulky tři body. Foto: Josef Plechatý.