Chtěl jsem hlavně trefit bránu, smál se autor vítězného gólu Tomáš Kaláb

10.11.2013 / Diana Váňová

Jak se dalo předpokládat, sobotní zápas Jihlavy s Českými Budějovicemi nalákal na Horácký zimní stadion nadprůměrnou návštěvu. Přes tři tisíce diváků vidělo dramatický souboj, který nabídl snad všechny aspekty výborného hokeje. Tři body nakonec urvala rozjetá Dukla zásluhou Tomáše Kalába, který proměnil přesilovou hru. „Já jsem chtěl hlavně trefit bránu,“ smál se šťastný střelec a prozradil, že na gól v první chvíli ani nepomýšlel.

Kdo v sobotu v Jihlavě zašel na hokej, jistě nemohl svého rozhodnutí litovat. Úvodní dvacetiminutovka patřila Dukle, která si hrála svoji hru a jasně dávala najevo, kdo je na stadionu pánem. „Do zápasu jsme vstoupili aktivně. Soupeře jsme přehrávali, měli jsme lepší pohyb a navíc jsme vstřelili branku,“ zhodnotil výstižně první třetinu Tomáš Kaláb. Aby té radosti nebylo málo – gól padl z přesilové hry. „Takhle to s Důrym a Semišem nacvičujeme, ještě Čapi střílel. Já stál před bránou, tečoval to a se štěstím to tam propadlo,“ popsal situaci z jedenácté minuty Ondřej Malec, její hlavní aktér.

O co lepší byli domácí v první části, o to hůř jim to šlo v té následující. „Ve druhé třetině – nevím, co se stalo – jsme přestali hrát,“ nezastíral Malec. Vysvětlení herního propadu se snažil najít i Kaláb: „Od druhé třetiny nám tak nějak přestaly jít nohy, neměli už jsme takový dobrý pohyb jako předtím. Nevím, jestli to bylo únavou…ale to si myslím, že ne.“ Polevení Jihlavských se projevilo také na výsledku, když budějovický Aleš Kotalík srovnal – opět z přesilovky. Povzbuzením pro domácí byla alespoň ubráněná dvojitá početní výhoda. „Myslím si, že to je jeden z nejdůležitějších momentů. Kdybychom dostali branku, tak by ten zápas byl o dost těžší a hůř by se nám to otáčelo,“ podotkl Kaláb a svými slovy poukázal na to, že tým ani chvíli nepochyboval, že by v zápase nebodoval.

Po čtyřiceti minutách byl tedy nerozhodný nejen stav, ale také herní projev obou týmů. Ve třetí třetině si to oba soupeři podle slov trenéra hostů Radka Bělohlava narovinu rozdaly. „Do poslední třetiny jsme šli s tím, že jsme chtěli zápas urvat za každou cenu. I když nám to nešlo hokejově, chtěli jsme to ubojovat,“ prohlásila po zápase bez zaváhání jihlavská jednačtyřicítka. A to se povedlo. Právě Tomáš Kaláb vystřelil domácí tři body a opět to bylo při početní převaze. „Takhle jsme to trénovali. Chtěl jsem hlavně trefit bránu. Že to tam padlo, je bonus,“ smál se dobře naladěný bek.

Ačkoliv celý zápas probíhal v bouřlivé atmosféře, pravý randál se ozval až v úplném závěru hry, kdy se do sebe pustili Malec s Prokopem. Jihlavský „zlý muž“ srazil hostujícího gólmana Halmošiho, což si Budějovičtí nenechali líbit. „Já jsem do něj nechtěl najet. Byl jsem natlačený hráčem. Chtěl jsem nahodit puk, to se mi povedlo a zabrzdit to před ním, aby to nerozehrál. Vzadu mě borec postrčil a já narazil do gólmana. Pak už jsem jen cítil, jak mi zezadu dal bombu a už to šlo dolů,“ pokrčil rameny při vzpomínce na vyhrocenou situaci Ondřej Malec. V loňské sezóně od tohoto hráče diváci viděli hned několik pěstních potyček, on sám ale popírá, že by rvačky vyhledával. „Peru se, když je to potřeba,“ odmítl tuto úvahu a následně rozkryl, co tak hráči běží hlavou, když má na souboj dojít. „Trošku strach, adrenalin. Pak to spadne a už jen jedou ruce.“

Další dva zápasy čekají Duklu v pondělí a ve středu, kdy narazí nejprve v Kotlině na Rebely, následně se hokejisté představí doma v utkání s Třebíčí. „Hodně se těšíme, budeme chtít vyhrát, i když to nebude jednoduché,“ připouští Tomáš Kaláb, což můžeme brát i jako malou výzvu fanouškům. Určitě nezapomeňte vyrazit na hokej a přijďte podpořit jihlavské kluky v boji o další body.