Výtržnosti třebíčských chuligánů po derby šetří policie

14.11.2013 / Zdeněk Drla

Po skončení utkání 22. kola první hokejové ligy mezi Jihlavou a Třebíčí došlo v sektoru hostů k výtržnostem a hrubému porušení návštěvního řádu HZS. „Souběžně se závěrečným hvizdem rozhodčího se naplno projevili "fanoušci" v hostujícím sektoru, kdy začali odpalovat pronesené dělobuchy a dýmovnice a začali demolovat zařízení Horáckého zimního stadionu," vysvětluje hlavní pořadatel Dušan Pařil. Klub se již obrátil na Policii České republiky a předal jí veškeré podklady umožnující identifikovat původce výtržností.

Regionální derby mezi Duklou Jihlava a Horáckou Slavií Třebíč mělo dohru v hledišti. Hostující fanoušci odpálili ve svém sektoru nepovolenou pyrotechniku, došlo i ke střetům s pořadatelskou službou, která musela několik desítek minut zasahovat. „Primárním přijatým opatřením bylo, aby se třebíčtí fanoušci nedostali do jiných částí stadionu, kde by se mohli poprat s našimi fanoušky. Pořadatelské službě se podařilo izolovat je od domácích fanoušků, takže nedošlo k fyzickým střetům, což by bylo určitě ještě horší," vysvětluje Dušan Pařil.

Hostující příznivci pronesli do svého sektoru nepovolenou pyrotechniku (dělobuchy, petardy) navzdory zpřísněným bezpečnostním opatřením, která spočívají v prohlídkách u vstupu. Kvůli středečnímu incidentu budou napříště ještě tvrdší. „Do budoucna můžeme přijmout taková opatření, že ještě zpřísníme osobní prohlídky převážně hostujících fanoušků. Tím, že budou ještě pečlivější, tak bude vstup hostujících fanoušků na stadion trvat mnohem déle. Pokud třeba přijedou hodinu před zápasem, tak se dostanou do sektoru třeba v polovině utkání," říká Dušan Pařil.

Večerní drama nezůstane bez odezvy. Dukla Jihlava podala podnět na policii. Ta výtržnosti šetří. „Policii České republiky jsme předali veškeré podklady, to znamená záznamy z videokamer nebo fotografie. Myslím, že policie má dostatek materiálů, aby původce výtržností mohla nějakým způsobem identifikovat a patřičně potrestat," popisuje Pařil. Podle hlavního pořadatele došlo i ke škodám na zařízení Horáckého zimního stadionu. „Utrhané plechy včetně ocelových výstuží v sektoru hostí se podařilo už opravit," doplňuje.

Podle informací České televize policie kvalifikovala celou událost jako přestupek proti občanskému soužití a přestupek proti majetku.

Řada dýmovnic a petard byla házena ze sektoru hostů i po pořadatelské službě. Jednoho z pořadatelů světlice zasáhla. „Hned po zápase jsem hovořil se všemi členy bezpečnostní agentury, naštěstí žádné zranění na jejich straně nebylo. Díky tomu, že jsme tam měli připraveny kbelíky s pískem a vodou, tak se podařilo většinu dýmovnic uhasit ještě v zárodku, než začaly pořádně dýmit. Samozřejmě se nepodařilo zlikvidovat všechny, takže stadion byl během chvíle zadýmený," říká Dušan Pařil.

Dukle vznikla i finanční újma. Na středeční večer byl objednán komerční pronájem ledu. „Po zápase měla být plocha pronajata veřejností, ale pronájem byl zrušen, protože se na stadionu nedalo pořádně dýchat," uzavírá Dušan Pařil.

ZAČÁTEK VÝTRŽNOSTÍ. Nájezdy skončily, Třebíč vítězí. Ze sektoru hostů létají první dělobuchy a dýmovnice. Foto: Zbyněk Zápotočný