Budeme muset trochu změnit styl hry, říká k početné marodce Dukly trenér Petr Vlk

15.11.2013 / Zdeněk Drla

Po náročném programu posledních dnů a hlavně po regionálním derby s Třebíčí přibylo na marodce Dukly Jihlava několik jmen. „Do utkání s Třebíčí nastoupil už Marek Prokš, který se vrátil po zranění, ale po třetím střídání řekl, že to nejde. Radek Hubáček nastupoval do tohoto zápasu pomlácený z utkání s Havlíčkovým Brodem a zranění se prohloubilo, takže nedohrál a v sobotu s námi do Šumperka určitě nepojede. Dalším je Filip Seman, který dostal pukem a má naštípnutý palec na ruce, má tam asi tři praskliny, takže s ním v této fázi také nemůžeme počítat,“ vyjmenovává ztráty hlavní trenér Dukly Jihlava Petr Vlk. Ten navíc nemůže počítat s výpomocí juniorů, které čeká důležitý zápas.

Marodka Dukly se zase rozrostla. Po náročném programu, kdy odehrála během pěti dnů tři těžká utkání proti Českým Budějovicím, v Havlíčkově Brodě a doma s Třebíčí, se počet hráčů základního kádru, kteří v nejbližší době nezasáhnou do hry, rozšířil. Po zranění se do zápasového vytížení vrátili útočníci Michal Velecký s Romanem Mikešem a Markem Prokšem a obránce Oldřich Kotvan, po zápase s Třebíčí ale Dukla přišla na určitou dobu o Radka Hubáčka a Filipa Semana, nedohrál ani Prokš. Na sever Moravy k utkání se Šumperkem tedy odcestuje Dukla s okleštěnou sestavou. „Z hráčů, kteří jsou dlouhodobě zranění, se do sestavy zatím nevrátí nikdo. Musíme to řešit tak, že budeme hrát na patnáct šestnáct lidí, protože nemůžeme sáhnout ani do juniorky, která hraje v sobotu důležité utkání a potřebuje vyhrát. Hráče, kteří by připadali v úvahu, jim musíme nechat,“ vysvětluje trenér Petr Vlk.

Duklu pronásledují zranění a rozsáhlá marodka už od samého začátku sezony. „Kromě prvního přípravného utkání (Dukla porazila 30. července Pardubice 5:2 – pozn. aut.) jsme nesehráli jediný zápas v takové sestavě, v jaké bychom chtěli, protože nám stále někdo chyběl,“ poukazuje hlavní trenér Dukly na fakt, že od srpna až do dnešních dnů nemůže počítat s kompletním kádrem. „Není to příjemné, mít tolik hráčů mimo hru. Zranění je však něco, co se nedá naplánovat. Na druhou stranu se otvírá možnost pro další mladé hráče, aby ukázali svoji kvalitu. Zatím tým zvládá nastalou situaci poměrně dobře,“ říká k početné marodce v A-týmu a častým změnám v sestavě jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban s poukazem na fakt, že zraněné hráče v minulých zápasech nahrazovali mladíci z juniorky a ve většině případů obstáli i proti silným soupeřům.

Současná situace s marody je podle trenéra Petra Vlka už vážná. „Většina hráčů, kteří se zranili v úvodu sezony, se nějakým způsobem nahradit dala, ale v této fázi nám odcházejí na marodku hráči, kteří se už nahrazují hůře. Jsou to zkušenější kluci, co mají něco za sebou, a na kterých tým stojí, jsou nositeli výkonnosti. To se teď trochu odráží i na hře i na výsledcích,“ podotýká Petr Vlk.

Podle šéfa jihlavské střídačky se na současném výkonu týmu projevuje vedle zranění i možná únava. Přeci jenom tolik těžkých duelů v několika mále dnech je pořádný zápřah. „Utkání s Havlíčkovým Brodem jsme první a třetí třetinu hráli dobře, ale bohužel, individuální chyba nás stála, že jsme neodvezli alespoň bod. A když vezmu Třebíč, tak na nás bylo znát, že první dvě třetiny na nás sedlo možná i to utkání s Brodem. Proto jsme do toho museli sáhnout a trošku to oživit změnami v sestavě a dotáhlo se to do prodloužení, za což patří klukům dík,“ vyzdvihuje sílu týmu, který se ani za nepříznivého stavu nevzdal a v derby s Horáckou Slavií vydoloval alespoň bod.

I přes početnou marodku, kdy je mimo hru kolem deseti hráčů základního kádru, si Dukla nevede špatně. V tabulce jí patří třetí příčka. Šanci dostávají mladí hráči juniorského věku, kteří vedle ostřílených „mazáků“ sbírají své první zkušenosti ze seniorského hokeje.
„Kluci makají na hranici svých možností, takže tady jim není důvod něco vytýkat, nebo nad nimi lámat hůl. Sezonu do této chvíle hodnotíme velice dobře, teď bude samozřejmě záležet na tom, jak se vypořádáme s těmi zraněními. I s ohledem na tuto skutečnost budeme muset trochu změnit styl hry. Dříve jsme se snažili být hodně aktivní, což stojí i síly, ale přineslo nám to body. Teď na to musíme zareagovat, protože ta zkušenost teď v týmu, když se na něj aktuálně podíváme, těmi zraněními trochu ubyla,“ naznačuje Petr Vlk. A nabízí jedno z možných řešení. „Musíme minimalizovat fauly, abychom soupeři nedávali příležitost nás přehrávat, musíme minimalizovat chyby v obranném pásmu, nevynucené chyby, které nás už body nebo branky stály,“ má jasno zkušený trenér.

Dukla Jihlava je podle statistických údajů vůbec nejslušnějším týmem, co se „získaných“ trestných minut týká. Na trestné lavici si hráči s Ježkem na prsou poseděli pouze 270 minut. Pro srovnání: Mladá Boleslav posbírala už téměř dvakrát více trestů. „My na to kluky upozorňujeme. Vesměs se pískají fauly hokejkami. My je nabádáme k tomu, aby situaci řešili jinak, protože faul hokejkou, to je pouze o líných nohách. Ale i přesto máme někdy na náš vkus s kolegou Františkem Zemanem hodně vyloučení, která ale mnohdy pramení z nezkušenosti, kdy ztratíme puk ve chvíli, kdy to není nutné, kdy si necháme soupeře přistoupit blízko k sobě a potom to musíme následně řešit faulem,“ popisuje Petr Vlk.

Ten má nyní k dispozici sice dostatek obránců, ale schází mu zdraví útočníci. „Do soboty se z marodů rozhodně nikdo nedá dohromady a na střídavé straty máme udělané beky a ty máme zdravé. Zítra (v sobotu – pozn. aut.) nás čeká rozbruslení v šestnácti lidech, pak uvidíme,“ doplňuje Vlk a před duelem v Šumperku hlásí rozhodně: „Není důvod mít hlavu dolů. Kluci chtějí bojovat. Chceme hrát účelný hokej.“