V Dukle mě vzali všichni dobře, pochvaluje si přijetí v kabině Liridon Dupljaku

19.11.2013 / Tomáš Lysý

Takový start do úvodních zápasů za jihlavskou Duklu určitě nečekal. Nováček v týmu staršího dorostu Liridon Dupljaku si totiž v prvních třech zápasech v červenožlutém dresu připsal šest bodů za tři góly a stejný počet asistencí. „Nějak to tak prostě napadalo. Jsem za to rád,“ nehledá vědu ve svých výkonech levé křídlo, které přišlo do Jihlavy z Mladé Boleslavi. „Nedostával jsem tam takový prostor, jaký bych chtěl,“ vysvětluje sedmnáctiletý sympatický hokejista, jehož kořeny sahají až do hokejově exotické Albánie.

Vraťmě se téměř o osm měsíců zpátky a od Jihlavy do zhruba dvacet kilometrů vzdáleného Havlíčkova Brodu. Psal se čtyřiadvacátý březen a starší dorostenci Rebelu odehráli svůj poslední zápas v baráži o extraligu staršího dorostu. Po prohře 0:5 doma s Třincem bylo jasné, že se minimálně rok bude hrát v Kotlině pouze liga staršího dorostu. Bylo také jasné, že několik šikovných havlíčkobrodských starších dorostenců kádr opustí a porozhlédne se po angažmá v extraligových klubech. Gólman Jan Brož, obránci Rostislav Klofáč s Davidem Valou a útočníci Filip Nováček, Daniel Kolouch a Lukáš Vala zamířili do Dukly Jihlava. Druhý nejproduktivnější hráč týmu Matias Mäki (odchovanec žďárského hokeje s finskými kořeny - pozn. aut.) odešel do Liberce a nejlepší střelec týmu Liridon Dupljaku se rozhodl začít následující sezonu v Mladé Boleslavi.

foto

⇒ Liridon Dupljaku

Narozen: 30.7.1996
Výška: 176 cm
Váha: 70 kg
Hůl: levá

„Měl jsem nabídku z Mladé Boleslavi, tak jsem se rozhodl tam jít,“ říká mladý hokejista. „Nedostával jsem tam ale takový prostor, jaký bych chtěl, a i trenér si všímal, že mě hokej tolik nebaví. Dohodli jsme se tedy, že mě uvolní,“ říká Liridon Dupljaku. Statistická čísla jeho slova pouze potvrzují. V patnácti zápasech za Bruslařský klub si připsal pouze gól a dvě asistence. „Už jsem byl smířený s tím, že půjdu hrát hokej tam, kde jsem začínal, tedy do Warrioru Brno,“ ohlíží se za nedávnou minulostí hbité levé křídlo.

Nyní se vraťme už jen o měsíc zpátky. Poslední říjnovou sobotu zavítala na Horácký zimní stadion právě Mladá Boleslav. Liridon Dupljaku sice nehrál, přesto se o něm mluvilo. A to mezi trenéry obou týmů. „Mladá Boleslav hrála tady v Jihlavě a trenéři se mezi sebou domluvili, že by mě tady vyzkoušeli. Tak jsem se sem dostal,“ doplňuje, jak se vrátil zpátky na Vysočinu. „Upeklo se to na poslední chvíli,“ říká s úsměvem.

Sedmnáctiletý hokejista po příchodu do Dukly vyloženě pookřál, a to ve všech směrech. „Nevím, čím to v Boleslavi bylo. Cítil jsem se na ledě špatně a ani v kabině to nebylo ono,“ pokrčí rameny. „Tady mě vzali všichni dobře. Se všemi se bavím, a kluci, které znám, byli jenom rádi, že jsem tady,“ je spokojen nejen s přivítáním svých loňských spoluhráčů z Havlíčkova Brodu. (Kolem procházející David Vacek ho pořádně poplácá po ramenou. „To je teď naše nová hvězda,“ prohodí gólman se smíchem k novému členovi týmu - pozn. aut.)

POSILA S EXOTICKÝM JMÉNEM. Liridon Dupljaku je rodákem z Brna, má však kořeny až v daleké Albánii. Jeho jméno dělá problémy hlasatelům na zimních stadionech po celém Česku. Foto: Zdeněk Drla

A výraznější je i jeho bodový příspěvek pro tým. V přípravnému dvojzápasu proti kanadsko-americké akademii LA Stars z rakouského Saint Poltenu si připsal šest bodů (4+2). Stejný počet bodů, pouze s vyrovnaným poměrem gólů a asistencí, nasbíral i v následujících třech „ostrých“ zápasech v RAKO extralize staršího dorostu. Postupně se trefil v Pardubicích, doma proti Písku a naposledy také proti Českým Budějovicím. „To jsem nečekal. Nějak to tam prostě napadalo. Jsem za to rád,“ říká bezelstně Liridon Dupljaku.

Jeho třetí gól v pondělním utkání s Českými Budějovicemi byl nadmíru důležitý. Před koncem druhé třetiny totiž vrátil Dukle nejen dvougólové vedení, ale také klid na hokejky. „Viděl jsem odražený puk, udělal jsem kličku, mezi kruhy jsem se rozhlédl a dal jsem to gólmanovi nad lapačku k tyčce,“ pamatuje si na svůj zásah nová posila Dukly. Právě Jihočeši jsou nyní asi největším soupeřem červenožlutých v souboji o čtvrté místo tabulky, které zajišťuje postup do nadstavbové části a jistotu play-off. Po důležitém pondělním vítězství Dukly 4:1 se hráči s Ježkem na prsou utkají v závěrečných osmi kolech s mladíky Motoru ještě dvakrát. „Dneska (v pondělí – pozn. aut.) to byl hodně důležitý zápas. Odskočili jsme jim mám dojem na pět bodů a pokud vyhrajeme další zápas, určitě bude play-off blíže,“ přemýšlí. „Hlavním cílem nyní je dostat se do čtyřky,“ ví moc dobře hráč s číslem devět, který na sebe nepozorňuje pouze výkony na ledě.

Hodně pozornosti totiž poutá i jeho jméno, které v českém kalendáři nenajdete. Liridon Dupljaku totiž má kořeny až v daleké Albánii. „Můj taťka je Albánec, ale já jsem z Brna. Nikdy jsem v Albánii nebyl, jen taťka, ten ale taky žije v Česku,“ vysvětluje na závěr rozhovoru svůj původ zvídavým čtenářům webu Dukly odchovanec Warrioru Brno, kterému v jihlavské kabině říkají Don. „Je to tak nejrozumnější,“ prozradila se smíchem dobrá duše týmu David Hubert.