Budeme hrát na dvě třetiny a bude to dobré, glosoval zápas s Havířovem David Rittich

01.12.2013 / Diana Váňová

Druhou polovinu soutěže načala Dukla proti Havířovu. Domácím se zápas dařil, po dvou třetinách vedli již poměrně bezpečným čtyřbrankovým rozdílem. V poslední části hry ovšem dvakrát inkasovali a podobně jako v zápase s Berounem drželi diváky v napětí až do závěrečných sekund. „Budeme hrát na dvě třetiny a bude to dobré,“ nabídl ironicky řešení David Rittich, který přišel o čisté konto paradoxně ve dvou po sobě jdoucích přesilových hrách Jihlavy.

Domácí tým hned od začátku zápasu dokazoval, kdo je favoritem. Hned čtyři střelci v červenožlutých dresech se dokázali prosadit proti hostujícímu gólmanovi Matouškovi. Nutno dodat, že ten svoje mužstvo zachránil od většího přídělu a právem byl také zvolen jako nejlepší hráč Havířova. Ale zpět k Jihlavě. V sobotním zápase se prosadili jak letos tradiční střelci – Hubáček a Zeman, tak ti, které domácí publikum v gólových šancích zatím moc nevidělo – Štebich s Haluzou. V případě urostlého útočníka je to pochopitelné, protože naskočil poprvé teprve do zápasu s Kadaní. Během čtyř zápasů si už stačil připsat čtyři kanadské body (1+3) a právě ze spolupráce se Zemanem vytěžil svůj první gól. „Bylo to trošku se štěstím. Zemič to tam dával naslepo, já jsem vystřelil a gólman už neměl moc co s tím dělat, stál na druhé straně,“ popsala staronová akvizice v dresu Dukly svou trefu.

Dobře rozehranou partii Dukla trochu pokazila ve třetí třetině, když dvakrát kapituloval Rittich. „Kluci hráli pěkný hokej, spíš se hrálo u druhé branky. Ale nevím, no…některé nedůslednosti jsou tak moc markantní, že se pak projeví,“ narážel domácí brankář na chyby, které předcházely oběma gólům. „Byly to chyby a jak je vidět, stát se to může. Ale samozřejmě by nemělo a my si to musíme pořádně rozebrat, abychom se tomu napříště vyvarovali,“ odpovídal Petr Haluza na otázku, zda je vůbec možné, aby soupeř dal dvě branky ve vlastním oslabení.

Podobný průběh měl také zápas s Berounem, domácí měli vcelku pohodlný náskok, během třetí třetiny se ale museli o výsledek ještě hodně snažit. „Zajímavé ale je, že to vždycky přijde až ve třetí třetině. První dvě třetiny hrajeme 3:0, a pak přijde tohle,“ všiml si také mladý gólman, na kterého hostující hráči vyslali celkem šestadvacet střel. „Budeme hrát jen na dvě třetiny a bude to dobré, no,“ poznamenal s trochou ironie, jaké řešení by mohlo zafungovat, Rittich.

Po výhře 4:2 si Jihlava tedy připisuje další výhru a drží průběžné druhé místo s náskokem pouhého bodu na dotírající Olomouc s Havlíčkovým Brodem. „Jsme rádi za tři body, do tabulky potřebujeme každý bod,“ uvědomuje si Haluza. Podobný názor má také Rittich, který mohl vychytat nulu. „Hokej je hra chyb, kdo jich udělá míň, ten vyhraje. Trošičku jsem naštvaný, ale musím si říct, že v pondělí je další zápas a moc se tím nezaobírat, aby se to neprojevilo v dalším utkání. Důležité je, že se daří týmů, jsme druzí. Mohlo by chodit trošku víc lidí, ale ti, co přijdou, jsou parádní. Fandí a za to jim patří velký dík.“