Tlačil jsem puk očima, aby do branky dojel, přiznává o své trefě se smíchem Marek Prokš

19.12.2013 / Tomáš Lysý

Cíl před utkáním s Havlíčkovým Brodem byl jasný. Sice se říká, že statistika nuda je, ale nyní platí i druhá část známé písničky – má však cenné údaje. Ty hovořily jasně. Dva vzájemné zápasy v sezoně, dvě výhry pro brodské Rebely. Nepříznivá letošní bilance je alespoň zčásti přerušena. Tentokrát si Havlíčkův Brod neodváží do Kotliny žádné body. „Jsme rádi, že jsme nad nimi letos konečně vyhráli,“ těší Marka Prokše, který vstřelil rozhodující gól svého týmu. V podobném duchu se vyjadřuje také Adam Zeman, který si cení výhry o to více, že je před domácím publikem. První z dvou derby mají červenožlutí úspěšně za sebou, druhé je čeká v sobotu před Vánoci na ledě Třebíče.

Jediným soupeřem, kterého Dukla v probíhající sezoně ještě neporazila, byli hokejisté z Havlíčkova Brodu. V prvním vzájemném zápase vyhráli Rebelové na Horáckém zimním stadionu 1:3 a jako jediný ze všech prvoligistů si odvezli z Jihlavy tři body. Odvetný zápas v Kotlině pak skončil výhrou domácích 3:2. O motivaci tak měli Jihlavští necelý týden před svátky postaráno. „Byl to strašně těžký zápas. Dvě třetiny se hrál vyrovnaný hokej. Ve třetí třetině jsme ale šli za výhrou více než soupeř a o ten jeden gól jsme byli lepší,“ nabízí svůj pohled na vítězný zápas Marek Prokš.

Podobně se vyjadřuje také Adam Zeman. „Jsme rádi, že jsme Havlíčkův Brod poprvé porazili, navíc před domácím publikem. Věděli jsme, že to bude vyhrocený zápas a chtěli jsme dobře začít. Sice první třetina skončila bez gólů, ale ve druhé třetině jsme se dostali do vedení. Hosté sice vyrovnali, jenže si myslím, že ve třetí třetině jsme chtěli výhru více a zaslouženě jsme vyhráli,“ myslí si dvaadvacetiletý útočník, který vstřelil první gól zápasu, v probíhající sezoně již svůj jednadvacátý. „Vůbec nevím, kolikátý to byl můj gól v sezoně. Kaby (Tomáš Kaláb – pozn. aut.) to dobře vystřelil, odrazilo se to od mantinelu, já jsem se otočil a z otočky jsem to chtěl dát do brány. Netrefil jsem to, trefil jsem hráče, ale naštěstí mu to šlo do brusle a srazil si puk do branky,“ ohlíží se za svoji úspěšnou trefou. Oním smolařem byl Tomáš Kolafa – obránce, který předchozí dvě sezony působil právě v Jihlavě. Kanonýr Dukly přiznal, že určité hecování mezi nimi proběhlo. „Před zápasem mi psal, jestli si nějak nepomůžeme,“ rozesměje se Adam Zeman.

Spolu s Miroslavem Čermákem druhý nejlepší střelec první ligy (tabulku střelců vede Tomáš Nouza z Mladé Boleslavi s pětadvaceti zásahy – pozn. aut.) se podílel i na rozhodujícím gólu svého týmu. „Tam to odpracovala dobře celá pěta. Vysla (Martin Vysloužil – pozn. aut.) mi to dal parádně mezi kruhy, já jsem vystřelil jen do gólmana a Mára (Marek Prokš – pozn. aut.) puk parádně dorazil, takže super gól,“ chválí úspěšný střelec a poté asistent v jedné osobě. Ve vánočním čase adresoval Adam Zeman chválu nejen svému spoluhráči, ale také ostatním členům týmu. „Chtěl bych pochválit kustody, maséra, trenéry, řidiče autobusu, který tady s námi dneska nebyl, a doktory,“ culí se hráč s číslem devatenáct.

Rozhodující trefu zápasu si připsal Marek Prokš, který se mílovými kroky blíží k překonání desetigólové hranice. „Vysla(Martin Vysloužil – pozn. aut.) dal přihrávku na Zemiče(Adama Zemana – pozn. aut.) mezi kruhy a já jsem to jen dorážel jeho střelu. Gólman jí vyrazil před sebe a já to dotlačil do brány,“popisuje svůj vítězný zásah do černého. „Tlačil jsem puk očima, aby tam dojel,“ přiznává jihlavská jednasedmdesátka, kterou potěšila také atmosféra na Horáckém zimním stadionu. „Je to skvělé, když přijdou lidi. Hraje se pak úplně jinak,“ pochvaluje si návštěvu dvou tisíc a sedmi stovek diváků hokejista, který zažil již několik derby jako hráč mládežnických výběrů Dukly, jejímž je odchovancem. „Souboje probíhaly už v mládežnických soutěžích. Třeba proti Brodu jsme toho moc v mládeži neodehráli, protože my hráli extraligu staršího dorostu a oni ligu, ale když už na to přišlo, tak jsme věděli, že to je derby a také jsme se k tomu tak stavěli. Jsme rádi, že jsme nad nimi letos konečně vyhráli,“ říká Marek Prokš.

V letošní sezoně nejsou zápasy mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem bohaté na góly. Ve třech dosavadních zápasech jich padlo celkem dvanáct, což dělá v průměru čtyři přesné trefy na zápas. „K těmto zápasům se prostě musíte stavět tak, že chcete hrát odzadu a šance, které máte, se snažit proměnit. Nám se to dneska povedlo a díky tomu jsme vyhráli,“ nachází odlišnosti oproti ostatním zápasům jednadvacetiletý útočník. Jeho spoluhráč z jedné lajny Adam Zeman zase vysvětluje rozdíly mezi hrou na čtyři pětky oproti třetímu utkání s Havlíčkovým Brodem. „Hraje se na tři pětky, má to tempo, každý tu půlminutu nebo čtyřicet vteřin na ledě odpracuje to, co má. Je to lepší, když se to takhle pořád točí, než abychom přišli na střídačku a tam dalších pět minut čekali,“ prozrazuje svůj pohled na věc nejlepší střelec Dukly v této sezoně.

Oba dva hráči už jsou ale myšlenkami u posledního zápasu svého týmu v roce 2013. A nejedná se o nic menšího než o další derby, tentokrát na ledě Třebíče. „Musíme nyní dobře zregenerovat a potrénovat, i když času a prostoru pro trénink moc není. V sobotu tam prostě jedem vyhrát,“ směřuje své věty k následujícímu zápasu. První zápas na ledě Horácké Slavie vyhráli Jihlavští poměrem 8:2 a jistě by se nikdo z Dukly nezlobil za předčasný vánoční dárek v podobě další výhry. „Pak už budou Vánoce, to bude hezké,“ zakončuje se smíchem ohlédnutí za vyhraným zápasem s Havlíčkovým Brodem Marek Prokš.