Máme super partu, která v těžkých chvílích drží při sobě, míní o juniorském celku útočník Simon Beran

27.12.2013 / Jan Šlapáček

Od narození bydlí v nedaleké Třešti, ale s hokejem začínal v pěti letech na Horáckém zimním stadionu. Nyní už hraje za juniorský tým Dukly Jihlava, se kterým bude po Novém roce bojovat o co nejlepší možné výsledky. Řeč je o osmnáctiletém útočníkovi Simonu Beranovi, který působí v juniorské soutěži prvním rokem.

Jak bys zhodnotil dosavadní průběh sezóny vašeho týmu?

Tak začátek sezóny se nám nevydařil podle představ, když jsme po dvaceti odehraných zápasech koukali všem týmům na záda. Hodně zápasů jsme přitom prohráli hrozně lacině a odevzdávali jsme zbytečně body soupeřům, už jsme zkrátka nevěděli kde hledat chybu, tak nakonec došlo na výměnu trenérů a myslím si, že to tým ohromně nabudilo, naše hra dostala určitý systém a hlavně celý tým je hladovější po vítězství. Myslím, že jsme na dobré cestě, abychom se dostali pryč z barážové skupiny, ale čeká nás ještě spousta práce.

Momentálně se tedy nacházíte na dvanácté pozici. Jaké máte cíle do zbytku sezóny?

Řekli jsme si, že se dostaneme na osmé místo, na které momentálně ztrácíme pět bodů. Věřím, že pokud budeme hrát stejně, jako v posledních čtyřech zápasech a budeme dělat to, co máme, tak můžeme klidně jít na vyšší příčky. Tabulka je však velmi nabitá, takže každé zaváhání nás může odsunout zase dolů, takže proto si nemůžeme dovolit dělat chyby a každý zápas musíme brát jako takové ,,malé“ play-off.

V čem vidíš silnou stránku vašeho týmu a naopak tu slabou?

Síla je určitě v týmové hře, jelikož tu máme super partu, která drží pohromadě a to nám pomáhá. Dokážeme se semknout v důležitých chvílích a dát do toho všechno. Trápí nás asi zbytečné fauly a určitě koncovka, na kterou se v poslední době na trénincích zaměřujeme. Každý puk musí prostě skončit v brance.

Zmínil jsi, že vám hodně prospěla výměna trenéra. Jaký je podle tebe Petr Svoboda trenér?

Z pana Svobody je hodně cítit, že chce každý zápas vyhrát a dokáže to dostat do hlavy i nám. A také nám umí hodně hlasitě vysvětlit, jak se ten hokej hraje. (směje se)

A teď přejdeme k tobě. Jak bys zhodnotil své výkony v této sezóně?

Tak byl tam celkem skok oproti dorostu, je to o něco rychlejší a silovější a na mých statistikách je to asi dost znát. Bodově se mi prostě letos nedaří, ale o to větší je to motivace na sobě pracovat a zlomit to a já věřím, že se mi to povede.

Poslední zápasy před Vánoci jsi kvůli zranění vynechal? Co se ti přihodilo?

Ano trip Vítkovice - Třinec pro mě smolně skončil už na rozcvičce, kdy jsem špatně dopadl a natrhl si vazy v kotníku. Jinak hotel tam byl velmi pěkný a jídlo mi tam taky chutnalo (směje se).

Jaký zápas sis letošní sezóně nejvíce užil a naopak, který se ti vydařil nejméně?

Nejvíce jsem si užil asi nedávno zápas s tehdy prvním Zlínem, kde jsme celý tým předvedli velmi dobrý výkon a dotáhli jsme zápas do vítězného konce. Bohužel těch zápasů, co se nám nevydařily, bylo více, ale snad už to bude všechno jenom lepší.

Působíš v Jihlavě už od přípravky. Na jakou sezónu a trenéra nejraději vzpomínáš?

Tak rozhodně loňská sezóna ve starším dorostu s panem Zemanem a panem Andělem, kdy jsme to dotáhli na třetí místo. Byli jsme výborná parta a jsou to pro mě asi největší hokejové zážitky v mojí kariéře. Ale určitě na všechny trenéry vzpomínám v dobrém, všichni mě toho hodně naučili.

Měli jste nyní pár dní pauzu. Jak jsi strávil Vánoční svátky?

Vánoce jsem strávil klasicky v klidu doma s rodinou, doléčil jsem zranění a už se těším zpátky na led.