Dva body bereme, je to vydřené vítězství, ohlíží se za utkáním s Litoměřicemi kapitán Tomáš Čachotský

09.01.2014 / Libor Kucza

Ne nadarmo se Stadion nachází na páté pozici prvoligové tabulky. Na Horácký zimní stadion přivezl vše, co jeho hru zdobí. Pravděpodobně největší devizou Kališníků je bojovnost. Lídr kanadského bodování druhé nejvyšší tuzemské soutěže však spatřuje příčinu ztráty bodu především v nedisciplinovanosti. „Udělali jsme spoustu zbytečných faulů. Poté jsme v jednom z oslabení dostali gól,“ nehledá Tomáš Čachotský výmluvy.

Po nepříliš povedeném startu ročníku se družina pod taktovkou trenérského dua Jiří Doležal – Daniel Tvrzník rozehrála k velmi povedeným výkonům. Příkladem budiž fakt, že Severočeši odešli od začátku listopadu bodově naprázdno pouze v pěti případech, přičemž bylo odehráno již dvacet kol. „Přijel kvalitní mančaft, který měl poslední dobou vynikající výsledky. My jsme to věděli, chystali jsme se poctivě,“ zavrhuje jihlavská „devadesátka“ již v úvodu spekulace o možném podcenění soupeře.

Do utkání vstoupila obě mužstva velice opatrně, k vidění byl především poctivý defenzivní hokej. Navzdory tomu se Dukla v prvním dějství ujala vedení. Po následném vyrovnání se v prostřední periodě převážily misky vah na stranu Litoměřic. Díky bojovnosti červenožlutých však po skončení základní hrací doby svítil na světelné tabuli nerozhodný stav. „Myslím, že jsme utkání odehráli slušně. Měli jsme spoustu šancí, které jsme neproměnili,“ přemítá Tomáš Čachotský.

Zlomovým momentem klání mohla být domácí přesilová hra pěti proti třem, kterou ještě umocnila indispozice jednoho z hostujících borců. „Hráč Litoměřic ztratil hůl. Nemyslím si, že bychom to sehráli špatně, měli jsme spoustu střel. Chybělo trochu štěstíčko, místo tyčky mohl padnout puk do brány,“ vystihuje pondělní oslavenec (Tomáš Čachotský oslaví 13. ledna dvaatřicátiny, pozn. aut) podstatu nepotrestaného oslabení Kališníků. Na životní jubileum si vzpomněli i fanoušci jihlavského celku, kteří předali svému „miláčkovi“ dárek v podobě dortu. „Je to fantazie. Chtěl bych fanouškům strašně moc poděkovat,“ říká s úctou v hlase technický forvard. Jak známo, po fyzickém výkonu je potřeba doplnit sacharidy, a to nejlépe ve složité formě. Úvodní minuty regenerace jihlavské skvadry se však ponesou v duchu cukrů jednoduchých. „Asi dort s klukama po zápase v kabině sníme,“ nastínil tahoun Dukly s úsměvem.

Před vzájemným soubojem Dukly a Litoměřic bylo nejčastěji skloňováno jméno finského hvězdného útočníka, kterým není nikdo jiný než Niko Kapanen. Kanadsko-americkou NHL protřelý sympaťák se v dresu Stadionu rozehrával po zranění. Následně se vrátí do kádru pražského Lva a vyrazí vstříc dobrodružstvím v nejrozšířenější hokejové soutěži Evropy. „Je pravda, že jsme se o tom s klukama bavili. Niko je výborný hokejista, má něco za sebou. V NHL odehrál spoustu zápasů, byl na mistrovství světa, olympiádě. V zápase jsme se ho snažili nevnímat, brali jsme ho jako jakéhokoliv jiného hráče. Přece jenom je po zranění, do top formy se ještě bude dostávat,“ přibližuje obdivně lídr Dukly. Vzápětí však s pusou od ucha k uchu dodává: „My taky nejsme žádná ořezávátka, ne?“

O vítězi, a tudíž také bonusovém bodu, prodloužení nerozhodlo. Na řadu tak přišla technická disciplína. Když se řekne fandovi mužstva s Ježkem na hrudi samostatný nájezd, vybaví se mu Tomáš Čachotský. Důvod je prostý. Červenožlutý rychlík totiž umisťuje bekhendové blafáky se samozřejmostí, jež by se dala přirovnat ke k rannímu čistění zubů. Nejinak tomu bylo i v zápase s Litoměřicemi. „Nechtěl bych to moc rozebírat. Zkusil jsem to, zase to vyšlo. Ríťa nepustil ani jeden gól, pojďme se na to podívat i z této stránky,“ nabádá kapitán Dukly, který byl nakonec jediným přesným exekutorem. Dukle tak zajistil těsné vítězství.