Junioři zajíždějí k důležitému zápasu do Českých Budějovic

14.02.2014 / Tomáš Lysý

Poslední zápas z celkového počtu čtyřiatřiceti utkání zbývá odehrát juniorským hokejistům Dukly Jihlava. Týmu trenéra Petra Svobody půjde o hodně, každý bod má nyní pro jihlavskou juniorku cenu zlata. Do bojů o play-off již mladíci postoupit nemohou, parta kolem kapitána Hynka Toboly tak bude bojovat s dalšími čtyřmi celky ve skupině o umístění o to, aby se vyhnula baráži. Dá se očekávat pořádná řežba, vždyť před dohráním posledních zápasů dělí tým na třináctém (prvním nepostupovém) místě a sedmnáctý celek pouhé dva body. Pro Duklu bude důležitý již zítřejší poslední utkání základní části, které junioři sehrají na ledě Českých Budějovic. Jihočeši, stejně jako Jihlava, již mají skupinu o umístění jistou.

Ještě na konci listopadu jihlavští junioři pošilhávali po skupině, ve které budou bojovat týmy o možnost zahrát si play-off. S nástupem trenéra Petra Svobody vyhráli červenožlutí čtyři zápasy po sobě a zdálo se, že z nejhoršího jsou venku. Jenže pouhé čtyři body v následných devíti utkáních znamenaly stopku a Jihlava přišla možnost umístit se do dvanáctého místa, které ještě zaručuje skupinu o play-off. Místo toho čeká nejvyšší mládežnickou kategorii Dukly boje o umístění, resp. o vyhnutí se baráži.

Předzápas v Českých Budějovicích

Do skupiny o umístění a vyhnutí se baráži „padají“ celky, které po základní části skončí na 13. – 17. místě. Pouze dva týmy zatím mají „jistotu“, že si zahrají právě tuto skupinu – HC Dukla Jihlava a HC České Budějovice. Vsetín, Kladno a Pardubice ještě živí teoretickou naději, že se této skupině vyhnou. Právě do Českých Budějovic zajíždí jihlavská Dukla k poslednímu zápasu základní části. Jihočeši mají odehráno stejně zápasů jako červenožlutí. V jednatřiceti zápasech nasbírali 36 bodů, tedy o dva více než hráči z krajského města Vysočiny.

Utkání Jihlavy s Českými Budějovicemi lze tak směle zařadit jako „předzápas“ skupiny o umístění. Extraligový systém pro letošní rok je nastaven neúprosně. NOEN extraliga juniorů se bude snižovat o jednoho účastníka, takže tak jako tak bude minimálně jeden současný extraligista hrát za rok pouze první juniorskou ligu. Ve skupině o umístění čeká všechny týmy osm zápasů – dvakrát každý s každým – a dva nejhorší týmy padají do baráže. V prolínací soutěži je poté čekají nejlepší dva celky první ligy juniorů. Kdo se v baráži umístí na prvním místě, vybojuje si právo startu v dalším ročníku extraligy juniorů.

Přijeďte jihlavské mladíky podpořit do Budějovic Utkání Českých Budějovic s Duklou začíná v sobotu 15. února od 12:30 hodin. Jde o ideální čas. První liga má kvůli olympijskému hokejovému turnaji volno. Jihlavským fanouškům tak nic nebrání vyjet v ideálním počasí, které má panovat, podpořit mladíky již na jih Čech. „Čekají nás těžké zápasy, ve kterých se chceme vyhnout baráži a ukázat, že do extraligy juniorů patříme. Budeme rádi za podporu z řad fanoušků, ať již v Českých Budějovicích, nebo v následujících zápasech. Sám jsem loni při play-off staršího dorostu zažil, jakou výbornou atmosféru dokáží jihlavští fanoušci udělat, a doufám, že nám pomohou i v následujících bojích,“ vzkazuje za celý tým útočník Lukáš Jícha, druhý nejlepší střelec a druhý nejproduktivnější hráč týmu.

Systém soutěže pro celky nepostupující do skupin o play-off:

O konečné umístění na 13.-17. místě:
Družstva umístěná po 1. části soutěže na 13.-17. místě dvoukolově každý s každým (8 utkání) o konečné umístění na 13.-17. místě s tím, že se v této části soutěže započítávají výsledky všech utkání ze základní části soutěže. Soutěž se zužuje na 16 týmů, takže ze čtyřčlenné baráže má právo účasti v dalším ročníku NOEN ELJ pouze jeden tým.

O udržení/postup do NOEN extraligy juniorů (tj. „baráž“ NOEN extraligy juniorů):
Družstva umístěná po 2. části soutěže na 16. a 17. místě a vítězové skupin „A“ a „B“ po 2. části Ligy juniorů hrají dvoukolově každý s každým (6 utkání). Klub, jehož družstvo se umístí v „baráži“ na 1. místě získává právo účasti v NOEN extralize juniorů pro příští soutěžní ročník. Kluby, jejichž družstva se umístí na 2.-4. místě mají pro příští soutěžní ročník právo účasti v Lize juniorů.