Juniorům startuje baráž o extraligu, již ve čtvrtek změří síly s PZ Kladnem

19.03.2014 / Tomáš Lysý

Již není cesty zpět. Juniorům Dukly začínají boje o zachování extraligové příslušnosti v Jihlavě i pro další ročník. V následujících šesti zápasech se rozhodne, zda si nejvyšší mládežnická kategorie červenožlutých zahraje NOEN extraligu juniorů i příští rok. Jihlavské mladíky nečeká snadný úkol, vedle dvou nejlepších prvoligových celků – PZ Kladna a Poruby – na ně v barážové skupině čeká také extraligový Vsetín, kterého do bojů v prolínací soutěži, stejně jako Duklu, odsoudila porážka v posledním zápase skupiny o udržení. Systém je nelítostný. Všechny týmy se proti sobě postaví dvakrát (doma-venku), přičemž právo zahrát si příští rok extraligu bude mít pouze vítěz skupiny. První zápas čeká juniory již ve čtvrtek 20. března od 18:00 zápasem proti PZ Kladnu a jihlavští mladíci věří v podporu fanoušků. Přijďte Duklu podpořit v důležitých bojích o extraligu!

Poslední pozice po základní části znamenala pro juniory červenožlutých účast ve skupině o udržení spolu s dalšími čtyřmi celky – Kladnem, Pardubicemi, Českými Budějovicemi a Vsetínem. Po třech zápasech byla situace jihlavských hráčů kritická, když brali pouze jeden bod za porážku s Kladnem v prodloužení. Třemi výhrami v řadě ale Jihlavští opět rázně promluvili do bojů o vyhnutí se baráži. Smolná porážka na nájezdy v předposledním zápase proti Vsetínu, kdy se Dukla hodně zlobila na sudího Vampolu, však baráž opět „přiblížila“. V závěrečném zápase skupiny na ledě Českých Budějovic si to červenožlutí rozdali s Jihočechy v přímé bitvě. Mladíci Motoru zvítězili poměrem 2:1 a poslali tak svého soupeře do prolínacích bojů. Protože ve stejně důležitém zápase v Pardubicích neuspěl Vsetín, potkal jej stejný osud jako Duklu.

Jihlava tak okusí ošidné boje o extraligu poprvé po pěti sezónách. Naposled si červenožlutí zahráli baráž na konci ročníku 2008/2009, kdy do ní postoupili jako ligový účastník a po sedmi zápasech z deseti si zajistili návrat do extraligy. Nabízí se menší paralela, i tehdy se Dukla utkala mj. s Porubou a Vsetínem. Ve skupině o šesti účastnících obsadili červenožlutí druhé postupové místo, které pro ně znamenalo oslavy postupu.

Systém baráže:

Družstva umístěná po 2. části soutěže (skupina o umístění) na 16. a 17. místě a vítězové skupin „A“ a „B“ po 2. části Ligy juniorů se utkají dvoukolově každý s každým (6 utkání). Klub, jehož družstvo se umístí v „baráži“ na 1. místě získává ve smyslu čl. 208 SDŘ právo účasti v NOEN extralize juniorů pro příští soutěžní ročník. Kluby, jejichž družstva se umístí na 2.-4. místě mají pro příští soutěžní ročník právo účasti v Lize juniorů.

Účastníci baráže: Vedle již zmiňovaného Vsetína čekají Duklu dva souboje s PZ Kladnem, vítězem skupiny A, kterou Kladenští vyhráli s náskokem tří bodů před juniory Letňan. Dlouho dopředu bylo rozhodnuto o tom, že stejně jako loni okusí zápasy o postup do extraligy také Poruba. Tým z Ostravy vyhrál svojí skupinu B s náskokem sedmnácti bodů před Hradcem Králové. V celém ligovém ročníku prohrála Poruba z 38 zápasů pouze čtyřikrát po základní hrací době.

Rozpis barážových zápasů:


1. kolo, čtvrtek 20.3.2014:
Vsetín – Poruba (16:30)
Jihlava – PZ Kladno (18:00)


2. kolo, neděle 23.3.2014:
Vsetín – Jihlava (14:00)
Poruba – PZ Kladno (13:30)


3. kolo, středa 26.3.2014:
Jihlava – Poruba (18:00)
PZ Kladno – Vsetín (19:15)


4. kolo, sobota 29.3.2014:
PZ Kladno – Jihlava (11:45)
Poruba – Vsetín (13:00)


5. kolo, pondělí 31.3.2014:
Jihlava – Vsetín (18:00)
PZ Kladno – Poruba (19:15)


6. kolo, čtvrtek 3.4.2014:
Vsetín – PZ Kladno (16:30)
Poruba – Jihlava (17:00)