Další etapu vyhrál Tomáš Čachotský před Prokšem a Ujčíkem

29.05.2014 / Zdeněk Drla

Čtvrteční pětatřicetikilometrovou cyklistickou etapu, kterou absolvují pravidelně hráči Dukly Jihlava v rámci letní přípravy, vyhrál Tomáš Čachotský před Markem Prokšem. Pomyslný bronz vybojoval Viktor Ujčík.

Je čtvrtek 29. května, krátce po deváté hodině ráno. Teploměr ukazuje nějakých dvanáct stupňů a ze zamračené oblohy se snáší proudy deště. Na startu další cyklistické etapy v Hruškových Dvorech je připravena dvacítka hokejistů Dukly Jihlava. Startují v půlminutových intervalech vždy po dvou. Čeká je pětatřicet kilometrů. Trasa? Hruškové Dvory - Polná - Dobronín - Štoky - Větrný Jeníkov - Zborná.

Pomyslnou cílovou pásku na parkovišti restaurace U lyžaře ve Zborné protíná ve stejný okamžik trojice útočníků Tomáš Čachotský, Marek Prokš a Viktor Ujčík. Vzhledem k různým startovním časům je vítězem Tomáš Čachotský, Marek Prokš bere stříbro, na Viktora Ujčíka zbývá třetí místo. „Bronzová medaile je dobrá," komentuje své umístění s úsměvem čerstvě dvaačtyřicetiletý trojnásobný mistr světa.

Vzhledem k tomu, že jeho ztráta na vítězného Čachotského činí rovnou minutu, musí přispět do týmové kasy pěti korunami. Právě tolik totiž činí "poplatek" za ztrátu na vítěze. Co minuta, to pět korun. „Ta pětikoruna mě mrzí. Kdybych to věděl, tak jsem se kousl a nenechal bych se dojet," říká dobře naladěný Ujčík, který, ač byl do závodu vyslán až ve druhé polovině startovního pole, projížděl druhou kontrolou ve Štokách jako první. Do konce etapy ho ale dotáhla dvojice Čachotský - Prokš. „Bral jsem to jako vysvobození, že se za někým schovám a dojedu to s ním," komentuje závěr etapy, o které se rozhodně nedá říct, že by jí přálo počasí. „Jel jsem ji poprvé. Další si dám asi zase až za rok," dodává Ujčík a popisuje průběh svého výkonu. „Jel jsem skoro pořád sám. Asi dva kilometry jsem jel s Kabym a se Zadrem (obránci Tomáš Kaláb a Vojtěch Zadražil - pozn. aut.). Nevěděl jsem, do čeho jdu, jak bude trasa profilovaná. Jediný úsek, který jsem znal, byl od Štoků na Jeníkov. To jsem jednou absolvoval, když jsem jel na kole z Prahy. To už jsem měl v nohách asi devadesát kilometrů a bylo třicet pět stupňů. Tehdy se mi to zdálo nekonečné," říká.

To čtvrteční dopoledne nabídlo úplně jiné počasí. Celou dobu hustě pršelo. „Dneska to bylo malinko Giro, měli jsme ale o trochu tepleji," glosuje výjezd kapitán Dukly Tomáš Čachotský v narážce na šestnáctou "královskou" etapu na právě probíhajícím Giru d´Italia, kdy se závodníci v průsmyku Stelvio v nadmořské výšce 2758 metrů museli vyrovnávat s teplotami kolem nuly a sněžením. „V dnešním počasí to bylo o něco těžší než normálně. Tělo víc bojuje s tím, že prší a je zima. Myslím ale, že se to dalo zvládnout. Taková vzdálenost to zase nebyla. Byl to dobrý trénink," tvrdí Čachotský, který nejslavnější etapové závody světa s oblibou sleduje. „To mě baví moc. Sleduju všechno: Giro, Tour nebo Vueltu. Vydržel bych u toho sedět u televize třeba pět hodin," směje se Tomáš Čachotský.

Poprvé se na cyklistickou "dukláckou" etapu vydal vedle Viktora Ujčíka i Jakub Schejbal. Mladý obránce z Olomouce je v Dukle na zkoušce a bude se prát o místo v základním kádru. A náležitě si ji "užil". „Nejsem moc zvyklý jezdit na kole. Pořádně jsem začal jezdit až tady na Vysočině. Pomalu se do toho dostávám. Věřím, že to do konce letní přípravy bude ještě lepší," říká dvacetiletý hráč, který se s Vysočinou teprve sžívá. „V Olmíku nějaké kopce jsou, ale rozhodně ne takové jako tady. Byl jsem rád, že jedu, takže jsem se ani nestihl kochat," reaguje na dotaz, co všechno už stihl poznat.

PŘED STARTEM. Dvacítka hráčů Dukly Jihlava vyrazila ve čtvrtek na cykloetapu po trase Hruškové Dvory - Polná - Dobronín - Štoky - Větrný Jeníkov - Zborná. Spolu s nimi závodil i Viktor Ujčík. Nakonec vybojoval třetí místo. Foto: Zdeněk Drla