Na Zlaté utkání by měla dorazit kompletní parta z Nagana

09.06.2014 / Zdeněk Drla

Zlaté utkání – zápas hokejových velikánů, kteří na přelomu tisíciletí získali pro Českou republiku čtyři zlaté medaile, bude sehráno v sobotu 30. srpna na Horáckém zimním stadionu. Účast na historické události již potvrdila valná většina oslovených hráčů i trenérů. Jeden však bude chybět. Ivan Hlinka. Od jeho smrti uplyne v srpnu deset let. A právě Zlaté utkání bude i vzpomínkou na tohoto skvělého hokejistu a trenéra.
Zápas byl během pár dnů vyprodán.

Začalo to vítězstvím na Turnaji století na olympiádě v japonském Naganu v roce 1998, v následujících letech se zrodil Zlatý hattrick – tři po sobě jdoucí triumfy českého týmu na mistrovství světa. A právě tyto čtyři úspěšné roky připomene Zlaté utkání v Jihlavě, kde se na ledě Horáckého zimního stadionu proti sobě postaví hrdinové z Nagana proti hráčům, kteří vybojovali zlaté medaile na světových šampionátech v letech 1999 až 2001. „Jsem ohromně rád, že se taková akce v Jihlavě uskuteční. Je to výjimečná událost, navíc možná i jediná a poslední příležitost, kdy se tato zlatá generace sejde pohromadě. Moc se na tuto slávu těším,“ říká trenérská legenda Stanislav Neveselý, který u zlaté olympijské party v dalekém Japonsku působil coby manažer týmu. „Je třeba se sejít nyní, protože pro některé z hráčů už to nemusí být třeba za takových pět let aktuální,“ přidává svůj názor Robert Reichel.

Zápas připomene legendárního Ivana Hlinku

Za duchovní otce Zlatého utkání lze označit Josefa Augustu a právě Roberta Reichela. „Oslovil mě Josef Augusta, že si s Robertem Reichlem už několik let hrají s podobnou myšlenkou a letos by se to mimořádně hodilo, protože to bude téměř na den přesně deset let od úmrtí Ivana Hlinky,“ říká hlavní organizátor výjimečné akce Bedřich Ščerban.

foto

⇒ Řekli o Hlinkovi:

Ivan začal hrát hokej na ligové úrovni už v šestnácti letech a hned patřil k nejlepším hráčům. On byl typický šéf, jaký se rodí málokdy. Byl také svůj, svým způsobem všemu rozuměl, vždycky musel mít poslední slovo. Ale přesto se s ním dalo rozumně diskutovat. Měl své vize srovnané hlavě, věděl, čeho chce dosáhnout, dokázal jednotlivé hráče poznat. Měl velké sebevědomí, nebál se věci rozhodovat a měl přirozený respekt u všech.
Vladimír Martinec

Byl to člověk, který uměl rozhodovat, ale dovedl i naslouchat. Řada našich diskusí byla velice bouřlivých, emotivních, ale on vždy z toho dokázal najít to nejlepší řešení. V tom byla jeho síla a jedinečnost.
Josef Augusta

„Jsem rád, že se myšlenka zalíbila i médiím a fanouškům. Ohromně mě těší zájem České televize, která svojí aktivní spoluúčastí dodává Zlatému utkání punc výjimečnosti,“ doplňuje současný jednatel Dukly Jihlava a bývalý reprezentační obránce. V národním dresu zažil „dobu bronzovou“. Z olympiád a mistrovství světa má doma hned šest medailí z tohoto kovu.

Příprava Zlatého utkání v Jihlavě probíhá už nějaký čas. První jednání se rozběhla už v závěru loňského roku. „Na akci se podílí tým lidí, není to jenom zásluha Roberta Reichla nebo moje. Aktivně vše připravují i Sláva Lener, Vláďa Martinec nebo Franta Černík,“ vyjmenovává Josef Augusta své spolupracovníky, kteří například pomáhají s kontaktováním hráčů.

„V Jihlavě by se mělo představit přes šedesát zlatých hokejistů, ať už z olympiády nebo mistrovství světa. To je něco naprosto unikátního, to už se nikdy jindy nemůže opakovat. Vždyť ti kluci žijí po celém světě. V Americe, různě po Evropě, v Česku… A já věřím, že ať se zúčastní aktivně na ledě, nebo jenom přijedou akci podpořit, bude to i pro ně mimořádná událost,“ tvrdí další trenérská legenda Vladimír Martinec. Byl u všech čtyř zlatých úspěchů a při jihlavském utkání se postaví znovu na střídačku, i když podle jeho vyjádření není zatím rozhodnutý, zda to bude na straně olympijských vítězů či mistrů světa. „Možná budu stát mezi střídačkami,“ směje se čtyřiašedesátiletý trenér.

Valná většina oslovených hráčů svoji účast už přislíbila, s dalšími se jedná. Podle trenérů se nenašel nikdo, kdo by vyloženě odmítl do Jihlavy přijet. „Z olympijského Nagana zatím nemáme odezvu pouze od Jaromíra Jágra, přestože byl z mnoha stran už kontaktován. Brankáři i obránci by měli přijet všichni, trošku otazník zůstává nad Petrem Svobodou, ale věřím, že také přijede. Z útočníků ještě řešíme Vladimíra Růžičku, který podobně jako Dominik Hašek už hokej nehraje, ale věřím, že oba budou fyzicky přítomni,“ vyjmenovává Josef Augusta. „Jsem optimista a věřím, že Jihlava uvidí všechny hráče, kteří vyhráli v Naganu,“ dodává jedním dechem.

Z hráčů, kteří se podíleli na mistrovském Zlatém hattricku v letech 1999 až 2001, by měla do Jihlavy dorazit také naprostá většina. Z nich mnozí ještě aktivně hrají nebo v nedávné době rozdávali radost na hokejových kluzištích: Petr Čajánek, David Výborný, Tomáš Vlasák, Václav Prospal, Milan Hnilička, Dušan Salfický a další… „Jihlavští fanoušci nebudou ochuzeni ani o „své“ hvězdy Viktora Ujčíka, Tomáše Kucharčíka nebo Petra Buzka,“ doplňuje Josef Augusta.

Zápas na pomezí Čech a Moravy

PŘEDSTAVENÍ AKCE. Na tiskové konferenci představili (zleva) Josef Augusta, Vladimír Martinec, Bedřich Ščerban a Rudolf Penn Zlaté utkání, včetně dresu - tento je připraven pro Jaromíra Jágra. Foto: Zdeněk Drla

Zlaté utkání se uskuteční v samém srdci České republiky – na Vysočině, i když se z řad fanoušků ozývají hlasy, že vhodnější by byla Praha či severočeský Litvínov, odkud Ivan Hlinka, jehož památku má akce připomenout, pocházel. „Původně akci nabídl Robert Reichel do Litvínova, ale tam se nenašel sponzor nebo parta lidí, která by si tu akci vzala pod patronát. V Jihlavě se naopak nadšenci, kteří vzali Zlaté utkání za své, našli. Patří jim za to velký dík,“ vysvětluje Josef Augusta a dodává: „Navíc Jihlava a Vysočina byla pro Ivana Hlinku hodně důležitá. Měl tady v Dukle spoustu spoluhráčů. Vzpomeňme jen jeho dlouholeté partnerství v reprezentačním útoku s Jiřím Holíkem. Stanislav Neveselý dělal dlouhá léta Hlinkovi manažera. Ivan sem rád jezdil. Například u pana Rauše v jeho restauraci (ve Velké Bíteši – pozn. aut.) vznikla nominace na Nagano. Takže na Vysočině vlastně začala ta naše úspěšná čtyřletka, kdy jsme vyhráli olympiádu a poté třikrát za sebou mistrovství světa.“

Vstupenky byly vyprodány během dvou dnů

„S přípravou akce jsme začali už v průběhu prosince loňského roku. Řada věcí se stále ještě dotahuje do finální fáze. Připravit celou akci je práce na šest až osm měsíců. Akce je i finančně náročná. Finanční rozvaha je momentálně na výši zhruba 1,6 milionu korun,“ vypočítává Bedřich Ščerban s tím, že ho těší podpora partnerů.

„Pokud skončí akce v plusu, v což doufáme, věnujeme část zisku do Nadace Ivana Hlinky a část do fondu Českého klubu olympioniků regionu Vysočina,“ doplňuje Ščerban.

Organizátory Zlatého utkání příjemně zaskočil zájem ze strany fanoušků. „Poptávka po vstupenkách nás hodně překvapila. My jsme minulý týden v úterý krátce po půl jedné odpoledne v České televizi, která je generálním mediálním partnerem, pustili do světa informaci o konání zápasu, a ještě než jsem odešel ze studia, začaly mi chodit SMS zprávy, proč internetový prodej dosud neběží. V první fázi jsme do prodeje na internetu uvolnili zhruba 3700 vstupenek, během čtyř hodin byly vyprodány. Přidali jsme tak do prodeje další tisícovku vstupenek, která také bleskově zmizela. Přišel proto požadavek na další vstupenky, ale to už jsme zarazili, protože jsme chtěli dát příležitost i zájemcům o přímý prodej z Jihlavy. Předprodej začínal ve čtvrtek ve dvě hodiny odpoledne, už několik hodin předem se na stadionu začala tvořit fronta. Pikantní je třeba to, že úplně první kupující si přijel pro lístky do Jihlavy až z Karlových Varů. V celkovém čase byla kapacita stadionu, tedy sedm tisíc vstupenek, vyprodána za nějakých třicet šest, čtyřicet hodin,“ vysvětluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Doprovodný program: Vystoupí i Hlinkova oblíbená kapela

Zlaté utkání – to nebude jenom samotný hokejový zápas. Pro fanoušky bude připraven bohatý doprovodný program v parku přiléhajícím k Horáckému zimnímu stadionu. Chybět nebude ani autogramiáda aktérů utkání.

„S vdovou po Ivanu Hlinkovi se podařilo přemluvit k účinkování muzikanty oblíbené Hlinkovy kapely Žízeň,“ prozrazuje jednu z „perliček“ Bedřich Ščerban. „Pro děti budou připraveny atrakce, třeba skákací hrad. Postaráme se i o občerstvení návštěvníků. Pivo se bude točit z více než dvaceti píp. Vedle klasického jídla, jako jsou klobásy nebo steaky, připravíme pro diváky další lahůdky. Chceme, aby to bylo na vyšší úrovni,“ prozrazuje Rudolf Penn, jehož tým má ve své kompetenci doprovodný program a catering.