IIHS, den druhý: Dvoufázové tréninky, odpolední zápas a vířivka se saunou na závěr dne

30.07.2014 / Tomáš Lysý

Hokejisté mají za sebou na Mezinárodní česko-finské hokejové škole druhý den, který probíhal podobně jako úvodní dějství. Program pouze lehce narušila poobědová nepřízeň počasí, která hráčům zkazila možnost vykoupat se v teplém jezeře. Čeští hokejisté a část finských hráčů si však vše vynahradila večer, kdy vyzkoušela pohodlnost hotelové vířivky a pro finský životní styl tolik typickou saunu. IIHS pokračuje ve středu 30.7. třetím dnem, kdy je pro všechny hokejisty a realizační tým naplánován doprovodný program.

Stejně jako den předešlý, i v úterý byl hráčům přichystán budíček kolem 6:40. Ač by mnozí hráči ještě rádi spali, čas je výrazně proti. Vše má předem stanovený scénář. Jestliže úvodní den hokejové školy byl na ledě modrý tým jako první a bílý tým šel na led, dnes se role prohodily. Dopoledne sice bylo pěkné počasí, které však vydrželo do doby, než šli čeští a finští hráči na společné koupání do jezera. Po několika minutách užívání poměrně teplé vody ukázalo počasí v severské zemi poprvé nepříznivou tvář. Během chvilky se zatáhlo, v dálce začaly létat blesky a následné kapky deště přerušily veškeré koupací aktivity. Hokejisté tak před druhým zápasem IIHS 2014 odpočívali ve VIP prostorách stadionu a před šestnáctou hodinou vyjeli na led k druhému měření sil.

Druhý zápas byl od začátku hodně vyrovnaný. První gól padl až v polovině druhé třetiny, když se prosadil Jakub Krajíček, kterého o pět minut později napodobil Adam Rybáček. Jenže třetí třetina se bílému týmu vůbec nepovedla. Modří válečníci vstřelili hned sedm gólů a dokonale otočili stav zápasu. Ceny pro nejlepší hráče předával Jouko Mattila – jeden z manažerů finské hokejové asociace.

2. zápas, pondělí 29.7.2014:
Bílí králové – Modří válečníci 2:7 (0:0, 2:0, 0:7)
Branky: 22. Jakub Krajíček (ts.), 27. Adam Rybáček (Michal Trejbal) – 33. David Homola (ts.), 35. Vítězslav Brož (Oliver Silen), 36. Adam Dvořák (Patrick Brdičko), 38. Oliver Silen (Adam Bíbr), 39. Adam Dvořák (Casper Sippola), 40. Miroslav Juda (Jan Čermák, Jiří Hromádka), 45. Lauri Laitila (Patrick Brdičko).
Průběh utkání: 2:0, 2:7.

NEJLEPŠÍ HRÁČI ZÁPASU. Adam Najman (v bílém) byl zvolen nejlepším hráčem zápasu z poraženého týmu. na druhé straně získal toto ocenění Oliver Silen. Foto: Tomáš Lysý.

Bílí Králové: Miroslav, Pestr, Jimi Kuoppala, Eetu Nieminen – Filip Křišta, Antti Järvensivu, Lukáš Marek, Juha Eskola, Pyry-Petteri Pakkanen, Daniel Piskač, Niko Poikkimäki, Patrik Rašín – Jakub Krajíček, Patrik Mojdl, Eemeli Skyttä – Michal Trejbal, William Storkamp, Adam Rybáček – Kalle Rapelo, Adam Najman, Elmeri Lehtinen – Pavel Svoboda, Peter Lundström, Lauri Luhtalampi.
Modří Válečníci: Ondřej Chaloupek, Šimon Dobrovolný – Jan Čermák, Oskari Siili, Patrik Pokorný, Valentýn Smolko, Casper Sippola, Patrick Brdičko, David Homola, Vítězslav Brož – Miroslav Juda, Jiří Hromádka, Roope Sihvo – Adam Bíbr, Oliver Silen, Elmeri Nykänen – Adam Dvořák, Lauri Laitila, Victor Engman – Lauri Laine, Isak Söderback, Samuel Ahopelto.

Po večeři se hráči odebrali na hotel, kde mohli odpočinout a načerpat síly v hotelové vířivce nebo sauně, umístěné v nejvyšším patře hotelu. Tuto možnost s velkým nadšením nakonec využili všichni čeští hráči, ale také šestice finských mladíků. Někteří mladí Finové totiž nepocházejí z regionu Tampere, ale jsou např. i z města Vaasa, které je vzdáleno od Tampere 240 kilometrů.

Pirkkala: velké množství sportovního vyžití

Osmnáctitisícové město se nachází zhruba dvanáct kilometrů cesty od Tampere, které obývá přes 220 tisíc lidí. Svým obyvatelům nabízí širokou škálu sportovního vyžití. Téměř v centru se nachází obrovské sportoviště s umělou trávou a povrchem z antuky. Hned vedle něj je veřejná „miniposilovna“ s několika činkami a jinými nástroji pro zlepšování fyzické zdatnosti. Sport vyznávající Finové mohou samozřejmě využít několika cyklostezek nebo zaběhat si kolem některého z množství jezer.

Veřejná "minitělocvična" a sportoviště v Pirkkale. Foto: Tomáš Lysý.

Hokejový klub v Pirkkale, který má ve znaku tučňáka (celým názvem Pirkkalaan Pingviinit), byl založen teprve v roce 1996. Hraje na něm celkem jedenáct týmů – z toho deset mládežnických – které si musí vystačit pouze se třemi kabinami. Svojí stálou kabinu nemá ani A-tým, který hraje nižší finskou soutěž. Nikomu z Finů nepřipadá toto, na české poměry, specifikum divné. Pirkkalaan Jäähalli Oy, jak zní celý oficiální název stadionu, pojme kolem pěti stovek diváků. O chlazení zimního stadionu se stará freon 404, díky této technologii tak zvládne chlazení pouze šestice ventilátorů, umístěných venku v těsné blízkosti haly. Samozřejmostí je také elektrická rolba. Asi nikoho, který zná náturu Finů, nepřekvapí, že ve V.I.P. prostorách je sauna, kterou najdete v této severské zemi na každém kroku, protože neodmyslitelně patří k životnímu stylu Seveřanů. Trénink nebo zápas tak lze sledovat přímo ze sauny. Na stropu ve V.I.P. prostorách klubu hrdě visí dres finské hokejové legendy Raima Helminena, který zahájil a také zakončil svojí kariéru v klubu Ilves Tampere. Bývalý vynikající finský obránce získal s reprezentací tři olympijské medaile (1x stříbro a 2x bronz) a reprezentoval svou zemi na jedenácti světových šampionátech (např. v roce 1995, kde získal zlato).

PIRKKALAAN JÄÄHALLI OY. Pohled na stadion tučňáků z Pirkkaly během druhého zápasu. Foto: Tomáš Lysý.