Duklu čeká další těžká prověrka. Do Jihlavy přijíždí Rytíři Kladno

06.08.2014 / Zdeněk Drla

Úterý, čtvrtek. Dvakrát týdně nyní hraje A-tým Dukly Jihlava přípravné zápasy před novou sezonou. Po úterním zvládnutém duelu ve Znojmě čeká svěřence trenéra Petra Vlka další soupeř zvučného jména - v minulé sezoně ještě extraligové Kladno.
Zápas mezi Duklou Jihlava a Rytíři Kladno začíná na Horáckém zimním stadionu ve čtvrtek 7. srpna 2014 v 17:30 hodin. Vstupné je 40 korun a pro fanoušky bude k dispozici vstup G - naproti Vysoké škole polytechnické.

Jihlava a Kladno se proti sobě postaví po pěti letech. Před sezonou 2009/2010 spolu měřili v přípravném období síly v rámci Tipsport Cupu (tehdy Dukla porazila Kladno 3:1 a v letním poháru dokráčela až do semifinále - pozn.aut.). Fanoušci ale mají v paměti uchovány vzpomínky na sezonu o pár let dříve, kdy Dukla hrála nejvyšší soutěž. Tehdy přišel na Jágra a spol. (kvůli výluce v NHL se do české extraligy přesunuly hvězdy ze zámoří - pozn.aut.) "plný dům". A bylo se na co koukat. Jihlava vymazala Kladno z ledu a nasázela mu pět gólů...

Nyní se oba soupeři po letech potkají znovu, byť o soutěž níž. Rytířům se nepovedla sezona a nauspěli ani v jarní rozšířené baráži. V sezoně 2014/2015 tak budou, stejně jako Dukla, prvoligoví.

Ještě před startem ostrých bojů v novém soutěžním ročníku sehrají oba týmy dvě vzájemná přípravná utkání. První je na programu ve čtvrtek 7. srpna od 17:30 v Jihlavě, odveta pak přesně o týden později v malé hale kladenského zimního stadionu.

Kádr kladenských Rytířů prošel po sestupu z nejvyšší soutěže obměnou. Odešlo několik výrazných hráčů, například Libor Procházka, Sacha Treille či Jiří Kuchler. Nejcitelnější ztrátou je pro trenéra Jiřího Čelanského bezesporu odchod jedné z ikon kladenského hokeje posledních let - Pavla Patery, který se upsal extraligovému nováčkovi z Olomouce. Zajímavá jména ale najdeme i v kolonce příchody. Výraznou posilou defenzivy je ex-třinecký Jakub Kania, do útočných řad pak kupříkladu plzeňský Tomáš Pitule.

JÁGR SE POPRAL. V prvním vzájemném utkání v sezoně 2004/2005 se z vysokého vítězství radovala Dukla. Kladnu s Jaromírem Jágrem v sestavě nasázela pět gólů. Hvězdného útočníka tehdy na každém kroku hlídal obránce Jan Šmarda. V závěru utkání se oba hráči spolu poprali. Foto: Petr Novák