Vyhrát tři domácí zápasy po sobě je velká zodpovědnost, míní Lukáš Sáblík

30.09.2014 / Tomáš Lysý

Jeho první odchytaný zápas v nové sezoně před domácími fanoušky, pouhý jeden obdržený gól a vychytaná výhra proti Kladnu. Co víc by si gólman Lukáš Sáblík v utkání proti Rytířům mohl přát? Moc toho býti nemůže, snad jen vychytaná nula, kterou mu trefou deset minut před koncem nedopřál Tomáš Pitule. „Myslím si, že od nás to byl dnes dobrý a soustředěný výkon. Musím kluky pochválit, protože za poslední týden je znát pokrok i z tréninku a doufám, že se budeme opravdu a jen zlepšovat,“ pochvaluje si zkušený gólman.

Dva ze tří domácích zápasů v řadě má Dukla za sebou. Po výhře v prodloužení nad Šumperkem, nejlépe střílejícím celkem ligy, zavítalo na Vysočinu ještě loni extraligové Kladno. Stejně jako proti Drakům vstřelila Jihlava tři góly, tentokrát však brala všechny tři body za výhru po šedesáti minutách.

Tři body si červenožlutí zasloužili hlavně díky povedené první třetině. Rytíři v ní sice byli ze začátku lepší, jenže góly poté stříleli domácí. „V úvodu zápasu měli docela tlak. Dokázali jsme ho přestát a navíc jsme dokázali proměňovat protiútoky a šance. Přetavili jsme je v góly a nezpanikařili jsme. To bylo asi rozhodující, protože stav 3:0 vydržel až do závěrečné třetiny, kdy jsme inkasovali v přesilovce pět na tři. Kladno možná bylo opticky lepší, ale to hokej nedělá. My jsme také byli se Šumperkem celý zápas lepší a nakonec jsme vyhráli až v prodloužení.,“ pouští se do rozboru zápasu Lukáš Sáblík.

Kdo si pustil onlajn z utkání, mohl se lehce domnívat, že jde o jednostrannou záležitost. Od osmé do devatenácté minuty si Dukla vytvořila třígólový náskok, který držela až do zmiňovaného dvojnásobného oslabení. Duel proti Kladnu však žádnou selankou nebyl. „Od začátku to byl těžký zápas. Když to vezmu od konce, tak jsme samozřejmě rádi za tři body. Věděli jsme, že Kladno přijede bojovat, protože hrají veškeré zápasy venku. Pro ně to není nic nového a ukázali kvalitu,“ chválí rivala a naráží na jeho dlouhou sérii na hřištích soupeřů z důvodu rekonstrukce hlavního kladenského zimního stadionu. První domácí zápas odehrají Rytíři až 12. listopadu proti Šumperku. „Myslím si, že od nás to byl dnes dobrý a soustředěný výkon. Samozřejmě nějaké chybičky se v naší hře vždycky najdou. Ale jsem rád, že jsme to takhle umlátili. Musím kluky pochválit, protože za poslední týden je znát pokrok i z tréninku a doufám, že se budeme opravdu a jen zlepšovat,“ adresuje zkušený gólman slova chvály i na svůj tým.

Zápas proti Kladnu byl druhým odchytaným zápasem Lukáše Sáblíka v sezoně, navíc prvním před domácím publikem. Jihlavským fanouškům se ukázal ve výborném světle, když za jeho zády prošla pouze dorážka Tomáše Pituleho při dvojnásobné kladenské přesilovce. „Škoda, že to tam spadlo. Vyrazil jsem nějak puk a myslel jsem, že je za bránou, ale on spadl do brankoviště a pro soupeře už bylo snadné dorazit jej. Bohužel,“ popisuje jedinou přesnou trefu Kladna. Nicméně litovat příliš nemusí, zbylých devětadvacet střel vytěsnil, což v konečném součtu činí téměř sedmadevadesáti procentní úspěšnost zásahů. Však také jeho jméno příznivci Dukly několikrát vyvolávali. Chválu však znovu směřuje na celý tým. „Myslím si, že náš výkon byl velice dobrý a naše hra dozadu se lepší. Ještě to není úplně super, ale pevně doufám, že se budeme zlepšovat, budeme zápas od zápasu lepší a lepší a budeme vyhrávat doma i venku,“ přeje si gólman, ke kterému neodmyslitelně patří dvojka na dresu.

Po zápasu v Havlíčkově Brodě se zpovídaní jihlavští hráči nechali slyšet, že by rádi vyhráli všechny tři domácí zápasy. Zatím jsou na dobré cestě, i když proti Šumperku brali výhru až v prodloužení. Dílčí cíl zbývá splnit výhrou nad Kadaní. „Je to velká zodpovědnost. Na hráčích to je znát. Mladí kluci možná mají nějaké obavy, stejně tak i já, protože jsem šel po dlouhé době před domácím publikem do brány. Nevím, jak jsou na tom ostatní, nemohu za ně mluvit, ale je to taková zodpovědnost vůči lidem, vůči divákům. Se Šumperkem jsme hráli také velice dobře, akorát jsme nedávali góly, a ztratili jsme jeden bod. O to je dnešní vítězství důležitější a doufám, že na to pevně navážeme i ve středu,“ říká osmatřicetiletý rutinér, pochvalujíc si také diváckou návštěvu. Ač den zápasu padl na jeden z vložených pondělků, do Horáckého zimního stadionu si našly cestu téměř dvě tisícovky fanoušků. „Jsem za to rád, v závěru jsem poslouchal tu cifru. Osmnáct set lidí je pěkná návštěva. Když budou takhle chodit na každý zápas, budeme rádi,“ posílá Lukáš Sáblík vzkaz příznivcům červenožlutých barev. „Je vidět, že Kladno je atraktivní soupeř a doufám, že jsme předvedli divákům i atraktivní hokej. To, že jsme vyhráli, je bonus navíc,“ myslí si gólman, který má na svém kontě téměř deset tisíc odchytaných minut v extralize.

V letošní sezoně nastoupil Lukáš Sáblík do dvou zápasů – a vždy proti celkům, které loni sestoupily z extraligy. Souvislost v tom však hledat nelze. „V Chomutově jsem musel chytat, protože Ondra Kacetl byl ze dne na den nemocný. To jsem do brány musel a nebylo tam co vybírat. Proti Kladnu to bylo domluvené už dopředu, byl to záměr. S Ondrou navíc jezdíme na střídačku do Hradce Králové, takže teď jsme se prostřídali. Já tam byl v pátek, Ondra tam byl v neděli. Víceméně se musíme takhle proházet, abychom to zvládali fyzicky, i cestování, protože je to fyzicky náročné,“ vysvětluje celou situaci jihlavský gólman, na kterého směřuje i věta právě procházejícího beka Zdeňka Čápa. „Pochval se, chytal jsi dobře,“ popichuje jej mladý obránce se smíchem. Odpověď Lukáše Sáblíka na sebe nenechává dlouho čekat: „Jasně, jsem nejlepší!,“ rozesměje se.

Nakonec, celou situaci kolem gólmanů Dukly objasňuje i trenér červenožlutých Petr Vlk při pozápasových ohlasech. „My to kombinujeme s Hradcem, protože tam mají problémy s brankářem. Dopředu bylo dané, že Lukáš bude chytat. Káca (Ondřej Kacetl – pozn. aut.) byl v neděli s Hradcem v Plzni, takže potřebujeme gólmany trošku rozředit. Samozřejmě potřebujeme i Lukáše dostat do brány a svým dnešním výkonem potvrdil, že si to zaslouží, protože chytal výborně,“ chválí jej jihlavský stratég.

POZDRAV K FANOUŠKŮM. Jihlavští příznivci, kteří se netradičně v pondělí sešli na Horáckém zimním stadionu téměř v dvoutisícovém počtu, po několika zákrocích skandovali jméno Lukáše Sáblíka. Jak v těchto situacích bývá zvykem, vyvolávaný hráč na znamení pozdravu pokyne směrem k fanouškům rukou. Foto: Josef Plechatý