Hokejová legenda Josef Augusta slaví narozeniny

23.11.2014 / Zdeněk Drla

Bývalý vynikající útočník a úspěšný trenér Josef Augusta oslaví v pondělí 24. listopadu 68. narozeniny. Během své kariéry získal rodák z Havlíčkova Brodu, který podstatnou část své bohaté kariéry spojil s Duklou Jihlava, řadu úspěchů - jako hráč osm ligových titulů, jako trenér pak další dva. Tři roky po sobě, v letech 1999 - 2001 slavil titul mistra světa.

Josef Augusta se narodil 24. listopadu 1946 v Havlíčkově Brodě, kde s hokejem začínal. Vojenská služba jej zavála do nadaleké Jihlavy, kde již zakotvil. S Duklou získal osm ligových titulů, další přidal coby trenér. V sezoně 1993/1994 dovedl coby hlavní kouč k prvnímu titulu v samostatné české extralize tým Olomouce.

Během své bohaté hráčské kariéry zaznamenal řadu úspěchů i v reprezentaci. Ve své sbírce má tři stříbra a jeden bronz z mistrovství světa, stříbrnou medaili vybojoval s československou reprezentací i v roce 1976 na olympiádě v Insbrucku.

Po skončení aktivní hráčské kariéry se věnoval trénování. Vedle Dukly Jihlava a Olomouce vedl i hokejisty Zlína, Havířova či Slovanu Bratislava. Tak trochu exotické zahraniční angažmá prožil na lavičcce italského týmu Alleghe.

Do historie českosloslovenského a především českého hokeje se zapsal svými trenérskými úspěchy s reprezentací. Má kompletní Zlatý hattrick - v letech 1999 až 2001 dovedl (dvakrát jako hlavní trenér, jednou jako asistent) český národní tým na mistrovství světa ke zlatu.

LEGENDA. Josef Augusta je duchovním otcem Zlatého utkání, kdy se na konci prázdnin na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě utkal téměř kompletní tým olympijských vítězů z Nagana s hráči, kteří se podíleli na zisku tzv. Zlatého hattricku. Na horním snímku odpovídá v pražském sídle ČSLH na dotazy novinářů při tiskové konferenci ke Zlatému utkání. S Vladimírem Martincem (prostřední foto) získal coby trenér dva tituly mistrů světa. Na dolním snímku s další legendou Dukly - masérem Jindřichem Hurdou. Ten oslaví zanedlouho šedesátiny.