Obránce Petr Buzek nechtěl dostat pokutu a proto mlčel

02.10.2004 / Eva Streichsbierová

Dukla Jihlava odjížděla k pátečnímu utkání do Pardubic s odhodláním vyvrátit pověru o tom, že nové koště dobře mete. Trenérská rošáda na střídačce Východočechů jihlavské hokejisty ani trochu neděsila. V zápase rozhodně nebyli horším týmem, pouze snad v proměňování šancí. Už potřetí za sebou vstřelili na ledě soupeře jenom jeden gól a to bylo v souboji s Moellerem málo.
Do pardubické branky se vrátil Ján Lašák, kterého v předchozích zápasech trápily zdravotní problémy. „Ještě ve středu jsem si nebyl jistý jestli nastoupím, rozhodl jsem se až včera. Chytalo se mi dobře, nebál jsem se udělat žádný zákrok, takže snad už bude všechno v pořádku,“ doufá slovenská posila Východočechů.

V první třetině neměl domácí gólman příliš práce, ve druhé už se ale několikrát zle zapotil a v poslední části pak poprvé kapituloval. Ve 42. minutě ho při přesilovce překonal jihlavský útočník Petr Vala. „Vybruslil jsem na prostředek a vystřelil. Říkal jsem si, že buď to tam padne, nebo to některý z kluků tečuje. Nakonec to prošlo,“ popsal jediný úspěch Dukly pětadvacetiletý hokejista.

V tu chvíli byla Jihlava na koni a domácí se začali strachovat o výsledek. K částečnému uklidnění pardubického celku přispělo ve 44. minutě vyloučení jihlavského hráče Jaroslava Mareše. Necelou minutu a půl poté, co se potrestaný hokejista vrátil na ledovou plochu, přišla třetí pardubická pojistka. Zatímco faul jihlavského hráče viděl sudí s naprostou neomylností, v okamžiku, který předcházel Bulisově gólu, se zřejmě díval jinam. Jinak by totiž nemohl přehlédnout zákrok na jednoho z jihlavských hráčů u zadního hrazení. „Moc rád bych se k rozhodčím vyjádřil, ale dostal bych pokutu a tudíž nemůžu,“ zlobil se po zápase obránce Petr Buzek. Viditelně rozladěný pak byl i kouč Dukly Petr Vlk. „Přestože jsem prohráli, zaslouží si kluci pochvalu. Myslím si, že bod by byl mnohem spravedlivější!“

První branka Pardubic padla ve dvojnásobné přesilovce. „Domácí lítali po ledě a snažili se vykoledovat fauly. Jestli byly nebo ne nerozhoduje, rozhodčí je každopádně pískl a my jsme pak v přesilovce inkasovali,“ smutně krčil rameny po skončení zápasu devatenáctiletý útočník Dukly Vojtěch Polák. „Ve druhé třetině jsme dostali další gól, ale ještě jsme to pořád nevzdali. O přestávce jsme si řekli, že to zkusíme, že Pardubice nehrají dobře a můžeme to zvrátit. Podařilo se nám snížit, ale potom přišel ten třetí gól. Měli jsme tady dnes minimálně na bod. Rozhodně to nejsou Pardubice, které si pamatuju z loňska,“ byl přesvědčen mladý jihlavský forvard.

A zatímco hosté smutnili nad promarněnou šancí, Východočeši si poprvé v sezóně vychutnávali pocity vítězů. „Myslím, že to bylo hodně upracované vítězství. Konečně se k nám ale obrátilo štěstí, dali jsme nějaké góly v přesilovkách a povedlo se to,“pochvaloval si tříbodový zisk pardubický „generál“ Jiří Dopita.