Když chceme vyhrát, musíme dát víc gólů, hledá David Březina příčiny porážky s Havířovem

22.12.2014 / Tomáš Lysý

Do třetice všeho dobrého, říká staré známé pořekadlo. V dosavadním průběhu sezony se Jihlava dvakrát radovala z výhry nad Havířovem, nejprve v domácím zápase a poté na ledě AZetu. Jenže napotřetí již tři body nezískala. Poslední domácí zápas roku 2014 červenožlutým vůbec nevyšel, Slezané si z Horáckého zimního stadionu odvezli výhru 4:1. Jihlava tak nevyužila možnost přiblížit se v tabulce výše umístěným celkům. „Chtělo by to vyhnout se předkolu, být co nejvýše, to je jasné. Ještě se poprat třeba o druhé místo. Budeme se o to po Novém roce snažit,“ říká David Březina, mladý útočník, který se po otřesu mozku znovu napevno vrátil do sestavy Dukly.

Neúspěšný duel s Havířovem může Duklu mrzet hned dvojnásob. Rok 2014 končí pro A-tým porážkou, kvůli které promarnili červenožlutí šanci poprvé v této sezoně vyhrát čtyři po sobě jdoucí zápasy. Ztráta tří bodů ve vyrovnané tabulce je však větší bolestí. V případě výhry by Jihlava přeskočila svého soupeře a na druhé místo by ztrácela už pouze čtyři body. Nepodařilo se. „Těžko se mi k tomu mluví, nevím, co se stalo. Nevyužívali jsme naše šance. Když chceme vyhrát, musíme dát více gólů,“ hledá obtížně důvody porážky David Březina.

Hlavní příčinu lze najít v přesilových hrách. Zatímco v utkání s Benátkami využili domácí hned tři přesilové hry ze sedmi, proti Havířovu se jim početní výhody příliš nedařily. V dvanácti přesilovkách skórovali Jihlavští pouze jedinou. „Je pravda, že to nešlo, s tím souhlasím. Jde o to se více na přesilovky zaměřit. Já tedy osobně v přesilovkové lajně nejsem, ale je to také o komunikaci mezi hráči, kteří na přesilovky jdou,“ zamýšlí se mladý jihlavský útočník nad těmito herními situacemi. „Náš jediný gól padl z přesilové hry, kdy Čagy (Tomáš Čachotský – pozn. aut.) krásně našel křižnou přihrávkou Půhase (Jan Půhoný – pozn. aut.) a ten už zasunul puk do brány. Byla to pěkná kombinace, ale musíme jich mít více,“ říká důrazně David Březina.

O tom, jestli se na týmu nepodepsal náročný zápasový program, kdy v sedmi zápasech sehrála Dukla čtyři utkání, nechce „Březi“ spekulovat. Vždyť kvůli zápasovému volnu a dvoufázovým tréninkům mezi vánočními svátky si Jihlava takový program zvolila. „Na to se vymlouvat nemůžeme a ani nechceme. Navíc Havířov hrál den předem v Prostějově,“ zdůrazní jednadvacetiletý hokejista. „Je to jen otázka spekulací, jestli bychom vyhráli, kdybychom nehráli takhle po sobě. Mě osobně takový zápřah nevadí,“ prozrazuje útočník, který loni jednatřiceti vstřelenými góly pomohl zachránit jihlavskou juniorku v extralize a i přes vynucenou stopku kvůli otřesu mozku si ve své první „celé“ sezoně za jihlavské áčko připsal již sedm gólů a osm asistencí.

Obtížně se Davidu Březinovi hovoří také o tom, kde by chtěla Dukla být po základní části. Z dvaapadesáti kol totiž zbývá odehrát už jen poslední čtvrtinu soutěže. „Chtělo by to vyhnout se předkolu, být co nejvýše, to je jasné,“ nese se z jeho úst. Místo výhry nad Slezany a stažení ztráty na čtyři body na druhou až čtvrtou pozici (týmy na druhém, třetím a čtvrtém místě mají shodně 69 bodů – pozn. aut.) tak ztrácí červenožlutí na tato umístění bodů sedm. „Říkám, chceme býti co nejvýše, ještě se poprat třeba o druhé místo. Budeme se o to po Novém roce snažit,“ slibuje David Březina za celou Duklu všem jihlavským fanouškům. Hned 3. ledna se ukáže, jak je atak na vyšší patra tabulky reálný – Jihlava se na svém stadionu utká se silnými Českými Budějovicemi.