Nastoupit v národním dresu je vždy krásný pocit, shodují se hráči Dukly z reprezentační sedmnáctky

02.01.2015 / Tomáš Lysý

Tři zápasy, sedm bodů, vyjádřeno statisticky. Taková je bilance reprezentace ČR do 17 let, která se na sklonku roku 2014 třikrát utkala se stejně starými Finy. V duelu týmů majících ve svém znaku lva byla úspěšnější reprezentace ze středu Evropy. Češi zvítězili 4:2 a 6:2, Finové naopak brali výhru 6:5 až po samostatných nájezdech. Mezi svěřenci kouče Roberta Reichela a jeho asistenta, jihlavského trenéra Patrika Augusty, byli i útočníci staršího dorostu Dukly Pavel Kousal a Ondřej Najman, kteří naskočili do všech tří zápasů. Gólman stejné věkové kategorie červenožlutých Josef Kořenář hájil českou branku v prvním a třetím zápase – v obou případech vítězně.

Lepší konec roku si česká hokejová reprezentace do 17 let nemohla přát. Ze tří vzájemných duelů s Finy na konci právě uplynulého roku nebyla ani jednou poražena v základní hrací době. Nejprve svěřenci trenéra Roberta Reichela a asistenta Patrika Augusty zdolali v Třebíči svého soupeře 4:2. Hned následující den se oba týmy střetly znovu, tentokrát v Moravských Budějovicích, a Seveřané si připsali výhru 6:5 po samostatných nájezdech. Trojutkání pak bylo završeno 30. prosince na Horáckém zimním stadionu a český tým z něj vzešel jako vítěz – Finsku nedal šanci a porazil jej 6:2. „Jsme samozřejmě spokojeni, hráli jsme dobře. Finové byli šikovnější, ale ubojovali jsme to,“ pochvaluje si trojzápas Pavel Kousal. Jeho spoluhráč z Dukly a z reprezentační sedmnáctky Ondřej Najman mu přitakává. „Vidím to úplně stejně, bojovali jsme a proměňovali jsme i více šancí,“ ohlíží se za třemi duely útočník staršího dorostu, jehož bratr Adam hájí červenožluté barvy o kategorii níže v mladším dorostu.

Dle výsledků třech zápasů by se mohlo zdát, že poslední duel v Jihlavě byl svým průběhem nejjednodušší. Oba hokejisté se na tomto faktu shodují. „Poslední zápas byl podle mě asi nejlehčí. Vlétli jsme na ně, dali jsme jim rychlé góly a už se to jakoby vezlo,“ povídá Ondřej Najman. „Já si také myslím, že zápas v Jihlavě byl nejlehčí. Vývojem byl přesně opačný než druhé utkání v Moravských Budějovicích, protože jsme dali rychlé góly my. Finové to ale na rozdíl od nás nedokázali srovnat a zápas jsme dotáhli do vítězného konce,“ ohlíží se za všemi třemi duely Pavel Kousal. V jihlavském zápase se česká sedmnáctka ujala v první třetině jednogólového vedení a po prostřední dvacetiminutovce vedli mladí reprezentanti již 4:0. Až v závěrečném dějství odčarovali Finové kouzlo výborného gólmana Josefa Kořenáře a prosadili se dvakrát, stejně jako český tým. Na výhře 6:2 se podílel přihrávkou právě Ondřej Najman, jenž sehrál s Matoušem Bělohorským parádní akci vedoucí k druhému českému gólu. „Dostal jsem to od něj na útočnou modrou. Zavezl jsem puk do pásma a přenechal jsem mu kotouč. On si jej vzal a suprově vystřelil. Celé to začal a také to dokončil,“ popisuje povedenou spolupráci.

Právě třetí zápas reprezentace proti Finsku byl pro Ondřeje Najmana, Pavla Kousala a Josefa Kořenáře hodně specifický. Jako hráči Dukly Jihlava nastoupili na domácím stadionu. „Bylo to super. Před domácím publikem je to trošku jiné, než když jsme hráli v Třebíči nebo v Moravských Budějovicích, ale určitě to byl dobrý pocit,“ říká o zápase na Horáckém zimním stadionu Pavel Kousal. A superlativy nešetří ani Ondřej Najman. „Byl to super zážitek. Je jen škoda, že tady nebylo tolik fanoušků jako na ostatních stadionech, ale i tak to bylo dobré,“ mrzí trošku za měsíc sedmnáctiletého hráče, který si, stejně jako Pavel Kousal, připsal v letošní sezoně v třiceti zápasech staršího dorostu celkem 36 bodů za 16 gólů a 20 asistencí. Právě návštěva na jihlavském zimáku byla zklamáním. Cestu na třetí zápas si našlo přesně 514 diváků, zatímco den předem v Moravských Budějovicích shlédlo duel sedmnáctek Česka a Finska téměř 1300 lidí a na první duel v Třebíči přišlo dokonce 1460 návštěvníků. „Nikdy jsem více díváků nezažil. Když jsme hráli s reprezentací v Litvínově, tak jsem tam nebyl a když hrajeme domácí zápasy v extralize, tak nechodí tolik fanoušků,“ povídá o více jak tisícových návštěvách Pavel Kousal. „Je to super, když vás někdo žene dopředu. Jde o takový lepší pocit a máte i více adrenalinu. Celkově je to o dost lepší,“ doplňuje jej Ondřej Najman. Kdoví, pokud se staršímu dorostu podaří dostat do extraligového play-off a dojít v něm daleko, také se mohou „Kousačka“ s „Najmičem“ těšit na větší návštěvy, než na jaké jsou z extraligy staršího dorostu zvyklí.

Josef Kořenář: Vždy je krásné nastoupit v národním dresu na jakémkoliv stadionu

Bez jakéhokoliv přehánění odchytal parádní zápas. Téměř sedmačtyřicet minut deptal finské střelce, než mu vstřelili první gól. Řeč je o Josefu Kořenářovi, gólmanu reprezentační U-17 a jihlavského staršího dorostu. Finští hráči se neprosadili ani z vyložených šancí, párkrát se před ním objevil s dorážkou zcela volný hokejista země tísíců jezer, leč na šikovného gólmana nevyzrál. V závěru zápasu si nejen brankář s přezdívkou „Kořka“, ale také jeho spoluhráči vyzkoušeli, jaké je to hrát oslabení 6 na 3. Při dvou trestech českého týmu totiž kouč Finů Janne Grönvall odvolal gólmana. Češi sice v této netradiční herní situaci inkasovali, ale poté pečetil Marek Zachar na konečných 6:2. Dle zápasových statistik pochytal Josef Kořenář 50 střel z dvaapadesáti střeleckých pokusů Finů.

Josefe, v prvním a třetím utkání jsi nastoupil v brance České republiky proti Finsku a tým dvakrát vyhrál. Mohl sis přát lepší závěr roku?
Byl sem moc rád že sem mohl odchytat dva kvalitní zápasy, které znamenaly pro celý tým pěkné zakončení roku.

Který duel byl pro tebe těžší? Třebíčský zápas nebo zápas doma v Jihlavě?
Určitě utkání v Třebíči. Vždy chvíli trvá, než si člověk zvykne na rychlost a úroveň mezinárodního hokeje.

Jaké to je nastoupit v národním dresu na domovském stadionu a jaký jsi měl pocit, když hrála hymna? Byl se na tebe podívat někdo z příbuzných?
Vždy je krásný pocit nastoupit v národním dresu na jakémkoliv zimním stadionu. Tím, že to bylo na domovském stadionu, jsem měl velkou podporu rodiny a příbuzných. Jen mě trochu mrzí účast jihlavských fanoušků v porovnání s předešlými zápasy. A hymna? To se musí zažít (usmívá se).

Ve třetím utkání jsi pochytal spoustu velkých příležitostí Finů a až do 46. minuty jsi držel čisté konto. Předvedl jsi výborný výkon. Co ti říkali trenéři?
Především je to týmová práce nás všech. Můj výkon však ocenil pan Jirátko, trenér gólmanů.

V závěru zápasu jsi také dostal desetiminutový trest za nesportovní chování. Můžeš prozradit, o co šlo?
Hráli jsme v oslabení šest na tři, kdy ubránit toto přečíslení je velice těžké a po obdržené brance jsem neovládl své negativní emoce (směje se).

DUKLÁCI V U-17. Hned trojnásobné hráčské zastoupení měla Dukla Jihlava v nominaci reprezentace do sedmnácti let, která na sklonku roku 2014 třikrát poměřila síly s Finskem. V českém národním dresu nastoupil (odshora) gólman Josef Kořenář a útočníci Pavel Kousal a Ondřej Najman. Asistentem trenéra Roberta Reichela je navíc jihlavský kouč Patrik Augusta. Foto: Josef Plechatý (3x) a Karel Málek.